Marián Jirout řádil v Telfordu

Telford – 12. února
Zatímco čeští příznivci ledové ploché dráhy mířili o víkendu do Divišova na Golden Spike, pro Brity byl na programu halový mítink v londýnském Telfordu. Tady se ovšem jelo na klasických motocyklech se šroubky v kolech. Česká republika měla ve startovní listině dvojnásobné zastoupení. Zatímco Marián Jirout, který se už v minulosti zapsal mezi vítěze, patří k ikonám tohoto klání, pro Pavla Fuksu to byla premiéra. Starší z pardubického dua nezklamal a opět se ozdobil britským titulem.

Mítink v Telfordu se už tradičně skládá se tří částí. Nejprve bylo na programu utkání Velká Británie versus Zbytek světa. Marián Jirout se prezentoval jako nejlepší jednotlivec. Dokázal nahromadit čtrnáct bodů, když podlehl pouze veteránu Lesi Collinsovi. Přesto však domácí slavili úspěch poměrem 43:35.

V závodě dvojic Marián Jirout nestartoval. Ke slovu se poprvé dostal Pavel Fuksa, jenž vytvořil dvojici s Rusem Romanem Považnym. O něm se spekuluje, že je hodně blízko podpisu kontraktu s extraligovými Pardubicemi. Jenže jejich účinkování skončilo už úvodní čtvrtfinálovou rozjížďkou. Roman Považnyj sice vyhrál, ovšem Pavel Fuksa byl vyloučen. Přes rusko – český pár se tak do semifinále dostali Angličané Tony Atkin a Wayne Broadhurst.

Vrcholem se stal mítink jednotlivců o titul britského mistra. A tady Marián Jirout řádil jako černá ruka. Prohrál až v rozjížďce s číslem devatenáct, kdy metu dříve protnul Kristian Lund. Bodové skóre pardubického závodníka tak vyrovnal Edward Kennett. Ke slovu přišel rozjezd, v němž Marián Jirout domácího borce porazil a zaslouženě slavil triumf.

Pavel Fuksa při své premiéře rozhodně nezklamal. V závěrečné klasifikaci figuruje na desáté příčce se šesti body. Dokázal se přitom vypořádat i se závodníky, pro něž není Telford neznámou. Ve výsledcích za ním figurují kupříkladu Roman Považnyj, Adam Skornicki či Shaun Tacey. V šestnácté jízdě pardubický unior dokonce dokázal sebrat druhé místo Lesi Collinsovi.