Dnešní vítězství neměl Filip Šifalda rozhodně zadarmo

Praha – 11. dubna
Čtvrteční slova Zdeňka Schneiderwinda o dalších aspirantech na místa na improvizovaných stupních vítězů ze sudů Fuchs Oil se ukázala jako prorocká. Ve druhém díle stopětadavcítkového Speedway Mini Cupu se totiž ani jeden z trojice nejlepších kolibříků čtvrteční ouvertury nedostal do finále A. Nejvýše nakonec čněl Filip Šifalda, jehož triumf však ani náhodou nebyl jednoduchý. V rozjížďce s číslem šestnáct se mu rozsypal motor a on musel více než dvě kolečka oběhnout po svých. Na startu áčka se objevil v sedle vypůjčeného stroje od Františka Kliera, přesto dokázal udržet na uzdě Václava Kvěcha. Ten se svým druhým místem postaral o největší senzaci dne, na níž si zadělal již v devatenácté jízdě, když jako jediný dnes dokázal nasypat písek do transmise skvěle fungujícího stroje na vítězství v podání Dana Šilhána.

Dan Šilhán, Filip Šifalda a Václav Kvěch na stupních vítězů
Dan Šilhán, Filip Šifalda a Václav Kvěch na stupních vítězů

 

Být u malé dráhy klasické depo, praskne ve švech

Lukáš Vitner jezdí před Dušanem Hlaváčkem
Lukáš Vitner jezdí před Dušanem Hlaváčkem

Kdeže sněhy minulého týdne jsou! Stejně jako ve čtvrtek rovněž dnes se na plochodrážní kolibříky smálo sluníčko od ucha k uchu. Chyběl sice Pavel Čermák, nicméně krátce po jedné hodině odpolední se na oválku za první zatáčkou pražské Markéty prezentovala čtrnáctka závodníků.

Zdeněk Schneiderwind s Jiřinou Šifaldovou a Jiřím Štanclem, který se záhy ujal obsluhy rozhodcovského pultíku, kontrovali vytištěný program. Zahrnoval celkem dvacet rozjížděk základního rozpisu plus pětici finálových jízd. A trojice dobrých organizátorských duší ještě pro jistotu proklepla, zda se skutečně každý ze závodníků objeví na dráze čtyřikrát.

Dan Šilhán vede před Pavlem Kuchařem a Janem Kvěchem
Dan Šilhán vede před Pavlem Kuchařem a Janem Kvěchem

Nad barevným hemžením v improvizovaném depu pamětníci plesali a vzpomínky na časy šesti stopětadvacítkářů byly zapadlé stejně jako předloňské daňové přiznání. Jezdecký zájem ovšem paradoxně nesluší rozpisu jízd. Jednak je zapotřebí mít hodně šťastnou ruku při losování startovních čísel. A za druhé zatímco většina účastníků má již základní část za sebou, majitelé startovních čísel čtyři a sedm absolvují v závěrečných třech jízdách hned dva starty.

Jiří Štancl se uajl role sudího
Jiří Štancl se uajl role sudího

Mítink nejlépe rozehrál Milan Dobiáš. V rozjížďce s číslem jedna triumfoval ve stylu start – cíl, zatímco za jeho zády si Lukáš Vinter ve druhém kole vyvzdoroval druhé místo na Dušanu Hlaváčkovi. Další akce však chabařovického závodníka očekávala až v desáté jízdě. A s ní rovněž ambiciózní Filip Šifalda a Pavel Kuchař.

Filip Šifalda s dokonalým přehledem vyhrál rozjížďku s číslem čtyři, Pavel Kuchař se ve druhé jízdě musel sklánět před Danem Šilhánem. Nyní však vystřelil dopředu u vědomí, že na startovní rošt finále A je velká tlačenici a každý bod se počítá. Jenže Filip Šifalda zůstával v bitevní vzdálenosti.

Filip Šifalda rozehrál mítink vítězstvím
Filip Šifalda rozehrál mítink vítězstvím

Ve druhé zatáčce druhého kola pražského benjamínka podjel. Další trojku přivezl hned vzápětí, když s ním k pásce postavil jen Adam Pajkr. Jeho řadu třech vítězství vzápětí vyrovnal Petr Chlupáč.

Domácí borec se vydal za obhajobou čtvrtečního triumfu v rozjížďce s číslem pět. A upřímně řečeno mladší Adam Bím mu mnoho starostí nepřidělal. Horší to bylo v sedmé jízdě. Jan Kvěch nešetřil odhodláním. Rychle odstartoval, a byť se v úvodním výjezdu před Petrem Chlupáčem motal jako vítr v bedně, ujal se vedení.

Senzace prvního řádu se však nekonala. Mladší syn někdejšího reprezentanta v enduru upadl ve druhém okruhu. Petr Chlupáč bral tři body. Ve dvanácté jízdě odvedl Milana Dobiáše a Michala Bašteckého a byl jednou nohou v áčku. Jenže k jedné končetině je vždy zapotřebí přidat i druhou

 

Tři vítězství nestačí na finále A

Petr Chlupáč letí do čela před Adama Bíma
Petr Chlupáč letí do čela před Adama Bíma

Základní část se sotva přelomila do své druhé půle a Dan Šilhán měl prozatím prakticky jedinou možnost pořádně se předvést. V rozjížďce s číslem dvě skvěle odstartoval. A když jej atakoval dravý Pavel Kuchař, vyvezl jej v prvním výjezdu na mantinel. Méně ostřílení Michal Baštecký a Adam Pajkr pro severočeského závodníka nepředstavovali pražádnou překážku k dalšímu tříbodovému inkasu.

Sindy Weber prozatím drží Lukáše Vintera na uzdě
Sindy Weber prozatím drží Lukáše Vintera na uzdě

Sotva Dan Šilhán projel vraty po skončení deváté jízdy, byl sice neporaženým, ovšem na další start musel vyčkávat až do rozjížďky s číslem osmnáct. A mezitím se na minioválku děly věci! Pavel Kuchař suverénně ovládl rozjížďku s číslem čtrnáct. Dušan Hlaváček mu v úvodním výjezdu sice vrazil do zadního kola, nicméně oba borci krizový okamžik zvládli bez pádu.

Hned v následující jízdě si Pavel Kuchař vyšlápnul na Sindy Weber, kterou v prvním oblouku uzamknul k vnitřní čáře. S deseti body mohl jen počítat, zda se mezi trojicí nejlepších představí i dnes. V rozjížďce s číslem šestnáct si o áčko řekl Filip Šifalda. Sotva páska letěla nahoru, usadil se v čele.

Jan Kvěch přichází o vedení v sedmé jízdě před zraky Petra Chlupáče
Jan Kvěch přichází o vedení v sedmé jízdě před zraky Petra Chlupáče

Na konci protilehlé rovinky jej však překonal Jan Kvěch. Chabařovičan však měl situaci pevně pod svou kontrolou a už na začátku druhého okruhu jel v čele. Jan Kvěch záhy zaznamenal svůj čtvrtý dnešní pád, ale za do problémů se dostal i Filip Šifalda.

V půlce třetího kola jej však nechal na holičkách motor a vedení převzal Adam Bím. Sázka v banku byla vskutku vysoká, takže se Filip Šifalda rozběhl pro dva body. Cestou si ulevil, když odhodil plechovou botu. Potlesk, který jej v cíli uvítal, musel jeho uším znít jako rajská hudba. Ať tak či onak, jedenáct bodů na áčko mělo stačit.

Milan Dobiáš stojí u pásky, kam míří Pavel Kuchař
Milan Dobiáš stojí u pásky, kam míří Pavel Kuchař

Drama v podání Filipa Šifaldy ani nestačilo pořádně odeznít a všem přítomným se opět zatajil dech. Milan Dobiáš předvedl nejlepší start do rozjížďky s číslem sedmnáct. V jejím výjezdu brilantně zmařil útok Petra Chlupáče, který však ve druhém kole zůstal stát.

„Vypad‘ karburátor,“ hlásil ještě z dráhy. Bylo mu jasné, že tím pádem ani tři vítězství nemusí na áčko stačit. Na devět bodů se dostal i Milan Dobiáš a vzápětí i Dan Šilhán. Ten hladce odvedl v osmnácté jízdě Lukáše Vintera a stejně jako Petr Chlupáč se mohl chlubit třemi vítězstvími. Avšak na rozdíl od Pražana, měl ještě jednu jízdu k dobru.

Petr Chlupáč byl poslední, kdo v základní části dokázal porazit Pavla Kuchaře
Petr Chlupáč byl poslední, kdo v základní části dokázal porazit Pavla Kuchaře

V ní začala zářit hvězda Václava Kvěcha. Ten ve třetí jízdě odstartoval na Sindy Weber, avšak v rozjížďce s číslem osm přišel o prakticky jisté vítězství vinou omylem neotevřeného přívodu paliva. Na devatenáctou jízdu čekal dlouho, ale triumfoval stylem start – cíl před Danem Šilhánem, jenž se do áčka dostal i s jedenácti body. A když se Václav Kvěch hladce prosadil i ve dvacáté jízdě, mohl se rovněž on počítat mezi finalisty.

 

Triumf v sedle vypůjčeného motocyklu

Filip Šifalda běží pro dva body, které mu nakonec otevřou bránu k vítězství
Filip Šifalda běží pro dva body, které mu nakonec otevřou bránu k vítězství

Maratón finálových jízd zahájil Jan Kvěch svým triumfem ve finále E. Říká se, že na chudáka s nepříjemným nadělením ve spodním prádle spadne i záchod. Jakoby čtveřice předchozích pádů byla málo, dorazil Jan Kvěch na startovní rošt s obráceně nasazenou vestou.

Adam Bím míří k vítězství v rozjížďce s číslem šestnáct
Adam Bím míří k vítězství v rozjížďce s číslem šestnáct

Šestku ze zadní strany měl sice na břiše, ale konečně se dočkal svého prvního dnešního vítězství na úkor Adama Pajkra. V déčku kalila vodu Sindy Weber, když se nekompromisně v prvním kole nacpala protilehlou rovinkou pod Františka Kliera. Céčko přineslo triumf Lukáši Vinterovi, který odstartoval na Dušana Hlaváčka a Adama Bíma.

Dan Šilhán míří do finále A
Dan Šilhán míří do finále A

Medailisté čtvrtečního podniku se shodou okolností dostali na start finále B. Vrch si udržel Petr Chlupáč, který dokázal udržet na uzdě permanentně útočícího Pavla Kuchaře. Milan Dobiáš tentokrát uzavíral řadu.

Filip Šifalda si musel na finále A vypůjčit motocykl od Františka Kliera, jehož dečky s logem Smestav upomínaly na stopětadvacítkové časy Ondřeje Smetany. Přesto se v jeho sedle ujal vedení. Odhodlaný Václav Kvěch se však evidentně rozhodl proměnit svůj první postup do finále A i v premiérový triumf při Speedway Mini Cupu.

František Klier vede před Michalem Bašteckým
František Klier vede před Michalem Bašteckým

Jenže jeho útok skončil ranou do ohrazení. Byť se extempore obešlo bez pádu, Jiří Štancl raději jízdu zastavil. K repete přijeli všichni tři. A tentokrát to byl Václav Kvěch, který zatáhl za nejdelší konec provazu.

Ovšem Filip Šifalda nehodlal kapitulovat jen tak. Do druhé zatáčky namířil neomylně spodem a do druhého kola projel už jako vítěz. Václav Kvěch ještě jednou rozduněl mantinely. Stalo se tak na ve výjezdu z druhé zatáčky ve druhém kole, ale své postavení před Danem Šilhánem udržel.

 

Filip Šifalda v sedle vypůjčeného motocyklu se právě usadil před Václavem Kvěchem a Danem Šilhánem
Filip Šifalda v sedle vypůjčeného motocyklu se právě usadil před Václavem Kvěchem a Danem Šilhánem

 

E D C B A TOT
1. Filip Šifalda, Chabařovice 3 3 3 2 6 17
2. Václav Kvěch, Praha 3 1 3 3 4 14
3. Dan Šilhán, Liberec 3 3 3 2 2 13
4. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 E 3 12
5. Pavel Kuchař, Praha 2 2 3 3 2 12
6. Milan Dobiáš, Chabařovice 3 1 2 3 1 10
7. Lukáš Vinter, Praha 2 3 2 2 3 12
8. Dušan Hlaváček, Pardubice 1 3 3 2 2 11
9. Adam Bím, Divišov 2 2 2 3 1 10
10. Sindy Weber, D 2 2 1 2 3 10
11. František Klier, Mšeno 2 2 1 2 2 9
12. Michal Baštecký, Praha 1 2 1 1 1 6
13. Jan Kvěch, Praha F 1 F F 3 4
14. Adam Pajkr, Divišov – 1 2 1 2 6
Jan Kvěch si ve finále vzal vestu obráceně, avšak s borci jeho kalibru nevypadá budoucnost české ploché dráhy černě
Jan Kvěch si ve finále vzal vestu obráceně, avšak s borci jeho kalibru nevypadá budoucnost české ploché dráhy černě

 

Foto: Mirek Horáček

Speedway Mini Cup prožívá skvělé časy

Speedway Mini Cup prožívá skvělé časy