Arktické mrazy krmí divišovského budulínka

Divišov – 25. ledna, krátce po půlnoci
Před rokem do Čech po osmileté pauze vrátili ledovou plochou dráhu. I když inspirovali Zdeňka Simotu staršího a Jana Pecinu k uskutečnění svých vlastních závodů v Českých Budějovicích a Stráži pod Ralskem, jsou na čele ledařských pořadatelských aktivit, protože závod ranku seriálu Golden Spike jsme u nás ještě nikdy neviděli. Řeč je samozřejmě o divišovských pořadatelích. Magazín speedwayA-Z zjišoval, jak se jim při stavbě dráhy daří. A zjistil, že rtuový sloupeček vysunutý jen k hramici dvaceti čárek pod bodem mrazu je správným motorem pro jejich úsilí.

Zatímco Divišov spí poklidným spánkem tichého středočeského městečka, na jeho okraji panuje čilý ruch. Po ovále krouží kropička a centimetr po centimetru vytváří na plochodrážní dráze souvislou ledovou vrstvu.

„Odpoledne jsme už měli sedm čísel,“ pochlubil se magazínu speedwayA-Z Milan Hajný, divišovský šéf. „Měli jsme ale problém. Odpoledne u kropičky odešel kompresor, ale kluci to spravili.

Vedle divišovské party byl včera při tvorbě ledařského oválu přítomen také Antonín Klatovský starší. Dnes v Divišově pomáhá jeho mladší syn Jan. Ten by se chtěl v sobotu na dráze poprvé svézt.

Jasná je už také otázka českého jezdeckého obsazení závodu Golden Spike. Vedle bratří Klatovských, stálých účastníků seriálu, kteří jsou po Flimsu na čele průběžné klasifikace, se v Divišově na divoké karty objeví Jan Pecina a Josef Šiška. Náhradníkem bude Jiří Petrásek.

Foto: AK Divišov