Jan Klatovský poprvé porazil bratra

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

St. Johann im Pongau – 7. ledna
V mrazivém sobotním podvečeru se rozběhl v alpském St. Johannu prestižní ledařský podnik Golden Spike. V letošním ročníku budou mít možnost shlédnout jeden ze závodů, v pořadí čtvrtý, také čeští fandové, a sice 11. února díky divišovským pořadatelům. V zahajovacím závodě sedmidílného seriálu naše barvy hájil Klaboteam.

V celém závodě nenašel žádného přemožitele bezkonkurenční německý reprezentant Robert Eibl. Zaslouženě zvítězil s plným počtem patnácti bodů. O stupně vítězů se v dodatkové jízdě poprala trojice jezdců, kteří měli po základním rozpisu shodných dvanáct bodů.

Nejlépe si vedl domácí Markus Skabraut, jenž se při své první jízdě nebezpečně srazil s německým vítězem v plné rychlosti a přesto dobil stupínek stříbrný. Třetí místo obsadil se stále lepšící Stefan Pletschacher.

Na tuto dvojici nestačil naturalizovaný Rus Vjačeslav Nikulin. Přesto, že se rval srdnatě, obsadil bramborovou pozici. Po delší odmlce byla na něm znát nevyježděnost v důsledku jeho dlouhodobé nemoci.

Milého a zaslouženého překvapení se dočkal mladší ze sourozenecké dvojice Klatovský Jan. Po nečekaném pátém místu neskrýval radost. Po slabších startech dokázal předjíždět své soupeře dobrou volbou místa dráhy a celkově vytěžil konečných deset bodů.

Zato naše ledařská jednička Antonín Klatovský si vybrala smolný den. První jízdu sice vyhrál před svým bratrem Honzou. V té následující se však po startu srazil s Rakušanem Markusem Skarbrautem. Vytrhl si vypínání zapalování, poranil bolestivě nohu a roztrhl kombinézu.

V další jízdě opět vybojoval plný počet bodů. Možnost ucházet se o stupně mu vzal opět nebezpečně vyhlížející pád ve třinácté jízdě. Ve chvíli, kdy s přehledem jel pro plný počet bodů, v posledním kole ho jeho stroj vymrštil přes řídítka. Naštěstí se to celé obešlo bez další újmy na zdraví. Celkem získal devět bodů, což stačilo na konečné šesté místo.

Golden Spike  
1. Robert Eibl, D 15
2. Markus Skabraut, A 12+3
3. Stefan Pletschacher, D 12+2
4. Vjačeslav Nikulin, RUS (DMSB) 12+1
5. Jan Klatovský, CZ 10
6. Antonín Klatovský, CZ 9
7. Johnny Tuinstra, NL 9
8. Martin Leitner, A 9
9. Tommy Flyktman, S 8
10. René Stellingwerf, NL 7
11. Graham Halsall, GB 5
12. Heinz Göldi, CH 4
13. Johan Bruckner, A 3
14. Thomas Cavigelli, A 3
15. Josef Kreuzberger, A 1
16. Claude Gadeyene, F 0
 
Juniorský závod:  
1. Sven Holstein, NL 11
2. Martin Posch, A 9
3. Mario Schweiger, A 4
4. Simon Gattmann, CH 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)