Češi v akci 134

Trojice českých reprezentantů se o víkendovém mistrovství Evropy na ledové dráze v ruské Luchovici vešla do první desítky. Ostatní čeští ledaři mezitím trénovali v jihočeské Jistebnici. Zdeněk Holub se zase stal prvním českým závodníkem klasické dráhy, který v letošním roce stál na stupních vítězů. Ve šroubkařské sérii Speedway-on-Ice ovšem ke třetím místům v Schönheide a Drážďanech přesto led potřeboval. A kdyby mu více přála Štěstěna, v tomto případě ovšem rozuměj rozhodčí, opouštěl by saskou metropoli jako vítěz.

Pár metrů vítězem
Po sobotním mítinku ve Schönheidě, z níž magazín speedwayA-Z přináší původní reportáž, pokračovala saská série v Drážďanech. Ukrajinec Viltalij Lysak po rozpačitém výkonu z předešlého odpoledne již nestartoval, takže Ronny Weis narychlo zmobilizoval Hynka Štichauera. Po sobotním pádu chyběl také Christian Hefenbrock, takže příležitost se našla také pro Alaina Tripke.

Jak Roman Čejka, tak Michal Dudek stejně jako v sobotu skončili po základní části. Hynek Štichauer se kvalifikoval do malého finále, kde skončil druhý za Mathiasem Bartzem. Zdeněk Holub opět pronikl do velkého finále spolu s Ronny Weisem a Richardem Geyerem.

Po jeho startu nechal za svými zády Ronnyho Weise a nesmířil se ani s jistotou druhého místa. Atakoval vedoucího Richarda Geyera, až se mu jej v posledním kole na protilehlé rovince podařilo překonat. Ten však v závěrečné zatáčce upadl.

Když pražský junior vyrazil za rozhodčím s dotazem, zda je nutné opakovačka, když červená světla svítila až po průjezdu cíle, čekal jej šok. Arbitr mu sdělil, že je jako viník pádu diskvalifikován, by by Zdeněk Holub za čistotu svého svědomí dal obě ruce do ohně.

Repete se stalo kořistí Ronnyho Weise, zatímco Zdeněk Holub se musel smířit s třetí příčkou. Obrázek o incidentu dává i fakt, že se mu rozhodčí přišel po závodě omluvit, že v prvním okamžiku viděl situaci obráceně, než se skutečně stala.

Speedway-on-Ice – PRO TEC Cup 2015:
Finále: 1. Ronny Weis (8 bodů v základní části), 2. Richard Geyer (8), 3. Zdeněk Holub (6) – U; malé finále: 4. Mathias Bartz (5), 5. Hynek Štichauer (2), 6. Wojciech Lisiecki (4); další pořadí: 7. Roman Čejka (2), 8. Alain Tripke (1), 9. Michal Dudek (0).

Po závodě vyrazil Zdeněk Holub do polského horského letoviska Karpacz. Na polské straně Krkonoš naproti Špindlerovu Mlýnu se připojil k rawiczkým Medvědům. Michal Škurla na něm nechyběl již od soboty, kdy začalo.

Méně pozitivní zprávy dorazily z Polska koncem minulého pracovního týmu. Gdaňsk, kde podepsal Eduard Krčmář, a Czestochowa, jež usilovala o Jana Holuba, nedostaly od polské federace licenci ke startům ve druhé lize.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček