Západočeská metropole se popáté v historii stane svědkem vyhlášení domácího mistra

Plzeň – 21. ledna
Plzeň bude v letošním roce důležitým městem na plochodrážní mapě. Postupně tu vyhlásí vítěze světového poháru stopětadvacítek, evropské šampióny v juniorských družstvech a nakonec mistra republiky jednotlivců. V západočeské metropoli přitom nejstarší český motoristický šampionát vyvrcholí již popáté, přičemž v předchozích čtyřech případech si o něm fanoušci mohli ještě dlouho vyprávět. Leopold Klíma, předseda klubu, se magazínu speedwayA-Z svěřil, proč o vrcholný podnik usiloval.

„Zdeněk Simota se odstěhuje do Anglie, Jan Holub by měl být ve Mšeně,“ vypočítává plzeňský šéf. „Dokonce na mě svedli že jsem zastavil jeho přestup, to ale není pravda. Po závodech jsem seděl na mšenským výboru. Dal jsem jim tři možnosti a nakonec jsem se od Honzovo dědečka dozvěděl, že jsem to zastavil. Michal Hádek se vrací, Jika Křenek měl loni licenci, ale tejden před přeborem si udělal koleno, takže ani nenastoupil. Nic jiného nám nezbylo než se místo ligy dá do pořadatelství.“

Druhé finále mistrovství republiky jednotlivců bude správným bonbónkem na konec sezóny. „Měli jsme strach, aby nás Pražané nepřeskočili s datumem,“ vysvětluje Leopold Klíma, proč nového šampióna poznáme až desátý den desátého měsíce roku. „Proto jsme to dali až na říjen, ale Praha má nakonec červen. Uvažovali jsme, že bychom šli na září, ale to bychom narušili celý kalendář.“

 

Plzeňská vyvrcholení mistrovství republiky jednotlivců:

datum: stadión: zápletka:
15.10.1950 Pod výstavištěm XIV. Plzeňská škvárová dráha se stala kořistí Phila Bishopa, jenž projel cílem finálové jízdy vítězů jako první v čase 71,9 sekund před svým krajanem Royem Craigheadem. Miloslav Špinka byl třetí. Jako nejlepší československý borec bral deset bodů do tabulky šampionátu republiky. Srovnal tak čtyřiapadesát bodů Rudolfa Havelky, v jehož prospěch ovšem promluvila pomocná kritéria, takže druhým šampiónem republiky se stal právě on.
28.6.1981 Bory Jiří Štancl se poprvé posadil na trůn mistra republiky roku 1970. V následující sezóně jej sice sesadil Václav Verner, avšak obdobný kousek se už nikomu dalšímu neměl podařit jen tak. Počínaje sezónou 1972 Jiří Štancl vyhrával tituly jako na běžícím pásu, přičemž jeho rutina v průběhu let stoupala. V jednaosmdesátém měl na dohledu již desátý primát v řadě a na obzoru se objevil nový vyzývatel. Den před borským vyvrcholením srovnal s Jiřím Štanclem krok v bodové klasifikaci. Během plzeňského závodu oba nasbírali po třinácti bodech. V rozjezdu se Aleš Dryml dostal do čela. Jeho náskok však Jiří Štancl eliminoval, po průjezdu cílem upadl, ale postavení neohrozitelné jedničky uhájil.
29.5.1983 Bory V dvaaosmdesátém Aleš Dryml Jiřího Štancla v mistrovství republiky jednotlivců přece jen o jeden bod porazil. V sezóně 1983 šel ovšem fenomenální mistr s velkým M od vítězství k vítězství. Triumfoval v Žarnovici, v Praze, kde přitom v rozjezdu porazil Antonína Kaspera, v Pardubicích a nakonec i v Plzni. Bory tentokrát neviděli nervy drásající zápletku rozhodnutí o majitele zlaté medaile, nicméně drama jim nabídl rozjezd o vítězství v závodě. Jiří Štancl v něm nechal za sebou Aleše Drymla a Václava Vernera.
25.9.2013 Bory předloni se na Borech vyhlašoval mistr republiky po třiceti letech. Aleš Dryml triumfoval v prvním klání v Divišově, avšak do Plzně dorazil potlučený z Gdaňsku a Václav Milík s ním nakonec srovnal krok. V rozjezdu si však Aleš Dryml nenechal titul vzít a po perfektním startu svého mladšího klubového kolegu odvedl.

Foto: Michal Kohout