Praha inkasovala první body do extraligové tabulky

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 28. srpna
Poslední utkání základní části extraligy se již od rozjížďky s číslem jedna odvíjelo dle předpovědi Matěje Kůse. Pražský závodník jednoznačně favorizoval svůj celek. Ani v nejmenším nezapochyboval o jeho vítězství a jediné, čím si nebyl jistý, bylo konečné skóre. Hosté byli oslabení o Martina Málka, jenž se dává dohromady při pádu během Baltského poháru ve Wittstocku. Milan Mach jej na prvním zasedání jury opatřil statutem zastupovaného závodníka a svou strategii opřel o Jana Holuba a Michal Dudka, který na ovál vyjel sedmkrát, až Tomáše Topinku přiměl ke studiu řádů, zda je něco takového vůbec možné. Pražský kouč však nemusel vraštit čelo. Jeho svěřenci pravidelně zvyšovali svůj náskok a Slanému dovolili vyhrát jen pátou jízdu. Žolíkový útok v rozjížďce s číslem jedenáct dopadl smírně, když se Jan Holub statečně probil na druhou pozici před Martina Gavendu, avšak Ondřeje Smetanu už nestačil ohrozit. Nelze konstatovat, že by Pražané vyhráli o pověstný parník, jelikož jednatřicet bodů převahy jde přirovnat spíše k délce letadlové lodi. I když si oba dnešní rivalové prohodili své pořadí v závěrečné tabulce, všichni stejně již dleli ve svých myšlenkách u semifinále play-off, které startuje příští středu ve Slaném.

Pražané jedou dle předpokladů
Kdyby dnes před šestou hodinou večer přišel do depa kdokoliv nezasvěcený, nemohl by se ubránit dojmu, že se ocitnul těsně před tréninkem pražské Markéty. Zatímco boxy po jeho levé ruce praskaly ve švech jako obvykle, řada kolmá k nim zela prázdnotou. Slaňáci se vměstnali doprostřed, takže z pravé strany zůstala volná jedna a z levé dokonce tři kóje.

Milan Mach mířil na první zasedání jury s nepříliš pozitivní novinkou. Martin Málek, který se v pátek potloukl ve Wittstocku nemohl dorazit. V kolonce jeho celkového bodového zisku se objevila písmenka R-R. A Tomáš Topinka dnes poprvé listoval řády, zda se nejedná o porušení pravidla o minimálním počtu šesti závodníků.

Reglementy však považují jezdce se statutem rider replacement za regulérního člena sestavy. Pražský kouč chtěl mít jasno, protože si dobře uvědomoval, že případná kontumace by byla tím nejhorším, co by dnešní závod mohlo postihnout. Milan Mach se netajil, že jej pokládá za docela zbytečné. A už by Slaný udržel druhou příčku nebo ji ztratil, na podobu klíčového semifinále play-off by to mělo asi stejný vliv jako zemská gravitace na hrubý domácí produkt Mozambiku.

Pražané mohli být plným právem pokládáni za favority, což se stalo realitou již v úvodních fázích mítinku. Veni, vidi, vici by bylo výstižné označení pro počínání Josefa France v rozjížďce s číslem jedna. Zdeněk Holub ovšem za jeho zády vydržel jen pár metrů, než jej jeho jmenovec Jan objel vnějškem první zatáčky.

„Netrefil jsem se do nastavení,“ omlouval svůj slabší moment, jenž však měl být dnes večer jeho posledním. O vzruch se postaral už jen Radim Chod, který se ve třetím okruhu přetočil v první zatáčce. Stihla se však uklidit do bezpečí včas.

Ve druhé jízdě byl z hostujícího tábora na startovním roštu pouze Michal Dudek. Přesto však v jízdě sobě rovných borců s nejnižším average dovezl do svých boxů remízu, po vylétnutí pásky byl sice vpředu Ondřej Smetana. Slánský závodník jej předčil po venku úvodního oblouku. Pražan kul odvetné pikle. V poslední zatáčce se hnal venkem okolo Michala Dudka, ale ke třem bodům mu onen pověstný kousíček chyběl.

Slanému však počátek nových časů nenastal. Roman Čejka ve třetí jízdě nestačil ani zírat, kterak mu Zdeněk Holub s Michalem Škurlou zmizeli z dohledu. Hned vzápětí si ovšem Michal Dudek neváhal vyšlápnout na Matěje Kůse, jehož v úvodní zatáčce poslal za svá záda. Pražan ale zůstával ve středu a ve druhém okruhu se vnějškem druhého oblouku vrátil do čela. Ondřej Smetana dodal zbývající bod na úkor Petra Babičky. Praha vyhrála 4:2 a vedla již o osm bodů.

Do rozjížďky s číslem pět nejlépe odstartoval Martin Gavenda, ovšem Michal Dudek se na počátku utkání prezentoval v oslnivé formě. V první zatáčce se vnějškem přenesl přes pražského borce, jehož nájezdy mařil až do konce. Roman Čejka, který si stěžoval na techniku, se mezi ně nemíchal. Ondřeje Smetanu ale hlídal až do druhého kola, v němž pražský junior zastavil. „Na muldě mi vypad‘ chcípák,“ vysvětlil později.

Mezi nemálo svých pozitiv mohl Milan Mach směle počítat Jana Holuba. Poslední výrůstek jihočeského plochodrážního klanu v rozjížďce s číslem šest permanentně zasypával vedoucí tandem Zdeněk Holub – Michal Škurla sérií nájezdů. V poslední zatáčce zaskočil Michala Škurlu a po venku projel cílovou metou o chloupek dříve.

Avšak slánský triumf z páté jízdy zůstával ojedinělý a Pražané postupně navyšovali své skóre. Michal Dudek v se v sedmé jízdě vydal na cestu nápravy, ale jeho útok na Josefa France v první zatáčce skončil v prachu dráhy. Slánský závodník vyskočil jako na pružinách, aby odklidil motocykl, Karel Voborník na věži přesto preventivně blikal červenými světly.

Při repete bez Michala Dudka zopakoval Martin Gavenda Slaňákův pád jako přes kopírák. „Chtěl jsem to protáhnout venkem,“ líčil. „Ale zrovna jsem trefil hranu, která mě vytáhla rovnou na mantinel.“ Až napotřetí za sebou Josef Franc přivedl k šachovnicové vlajce v rukou Stanislava Klenovce Romana Čejku. Na světelné tabuli zasvitly číslice 25 a 16.


Slaný ztrácí rovněž bonusový bod
Že Pražané dnes své hosty porazí, již bylo nad slunce jasné. V sázce však zbýval bonusový bod. Slaný by jej současně s druhým místem v základní části ztratil, pakliže by prohrál o čtrnáct bodů. Domácí k této metě přiblížila rozjížďka s číslem osm, v níž juniorský tandem Michal Škurla – Zdeněk Holub s přehledem změřil Michala Dudka a Petra Babičku.

Hned vzápětí ale Jan Holub uhlídal Matěje Kůse a Ondřeje Smetanu. Remíza však ztrátu bonusového bodu jen oddálila. Navíc velký počet startů jdoucích v rychlém sledu po sobě uhasil jiskru v Michalu Dudkovi. Ten nyní v rozjížďce s číslem deset stačil jen přihlížet, jak se Martin Gavenda v první zatáčce dostává přes něho za záda Josefa France.

Za stavu 38:21 se Milan Mach rozhodl pro žolíkový útok. Zelený povlak na přilbě Jan Holuba Tomáše Topinku nepřekvapil tolik jako sedmé nasazení Michala Dudka. Pražský kouč do telefonu rozhodčímu citoval znění článku N072.4, který limituje počet startů náhradníka na šest. Dočkalo se mu odpovědi, že pakliže nastoupí jako žolík, taktická rezerva či v rámci zastupování závodníka, je se sedmí jízdami všechno v pořádku. Nesmí přitom ale už být nominován do rozjížďky s číslem patnáct.

I kdyby nakrásně Milan Mach povolený počet startů porušil, dodatečná diskvalifikace by jen stejně nebolela. Michal Dudek totiž ve čtvrtém okruhu zůstal stát. „Slyšel jsem zvuk, jakoby upad‘ vejfuk,“ kroutil hlavou o to víc, našel-li tlumič na stejném místě. Mechanik Zdeněk Uhl později zjistil upadlé ventilové sedlo.

O zábavu se mezitím staral Jan Holub. Po katastrofálním startu opouštěl rošt jako poslední. Na protilehlou rovinku již vjížděl jako druhý, když v zatáčce podjel Martina Gavendu. Ondřej Smetana mezitím pádil v čele. A by jej slánský žolík mohutně stahoval, projel cílem jako první.

„Změnili jsme celý nastavení,“ vysvětloval svůj progres Ondřej Smetana. Olbřímí úsilí Jana Holuba skončilo dvěma body násobenými dvěma, díky čemuž Slaný stále zůstával o sedmnáct bodů pozadu. „Jelo se po úpravě, bylo nakropíno a Smeták docela rychlej‘,“ komentoval průběh jízdy samotný slánský plochodrážník.

Přitom slánský sešup nabral teprve správný švunk. V rozjížďce s číslem dvanáct se Jan Holub neprotlačil mezi Zdeňka Holuba a Matěje Kůse. Dalších pět bodů Tomáši Topinkovi hned nato přivezli Michal Škurla a Ondřej Smetana. K pásce museli dvakrát, jelikož na druhém výjezdu předposledního kola upadl Radim Chod.

Při repete pomalé tempo Romana Čejky dávalo tušit poruchu, kterou však slánský junior popřel. „Vyprdnul jsem se na to, dělal jsem, co jsem moh‘, a stejně mi ujeli,“ nehledal žádné výmluvy.

Rozjížďka s číslem čtrnáct viděla velké sólo Matěje Kůse a Josefa France, jemuž osamělý Petr Babička nemohl čelit. S devětadvacetibodovou ztrátou Slaný již dávno ztratil vítězství, bonus i druhé místo v tabulce základní části. Jan Holub se však v rozjížďce s číslem patnáct popral o jeho prestiž.

První zatáčkou projel jako druhý za Josefem Francem, na něhož stále dorážel. Přitom musel držet v šachu Michala Škurlu, který ve druhém kole v úvodním oblouku přeskočil před něho. Jan Holub však nesložil zbraně. Ve třetím okruhu byl zpět druhý a opět ohrožoval Josefa France. Ten se ubránil, čímž náskok Markéty definitivně ustálil na jednatřiceti bodech. Ovšem ruku na srdce. Koho bude příští středu v semifinále ve Slaném zajímat, jak dopadla základní část extraligy?

Hlasy z depa
„Vždy jsi to viděl sám!“ reagoval Josef Franc na prosbu magazínu speedwayA-Z o komentář na téma dnešního závodu. „Jsem strašně spokojenej‘, že to bylo bez defektu. Zajezdili jsme si všichni, jsme tady všichni i po závodech. Bylo jasný, že vyhrajeme, jen se nevědělo o kolik. Od dneška by se to pro mě mohlo odrazit. Hlavně aby to šlo ve středu ve Slaným.“

„Dneska to byly celkem dobrý závody,“ vyprávěl Matěj Kůs. „Jsem spokojenej‘, v každý jízdě jsem si vyzkoušel něco novýho, co nemám možnost vyzkoušet. Mám toho hodně před sebou, chtěl jsem si hlavně odpočinout.“

„Dobrý, není to špatný,“ přemítal Zdeněk Holub. „V první jízdě jsem se netrefil do nastavení, pak jsem si vyzkoušel snad všechno. A hurá na zejtra do Pardubic, v sobotu do Liberce a v neděli do Rybniku.“

„První dvě jízdy jsem byl nějakej‘ nesvůj,“ připouštěl Ondřej Smetana. „Nejelo se mi na motorce dobře. Házelo to se mnou. Změnili jsme nastavení, změnila se dráha a už jsem se cejtil dobře. Dal jsem do toho, co jsem moh‘. Jak jsem vyhrál, změnili jsme celý nastavení. Na tu poslední jízdu jsme to měli ještě zrychlit a bylo by to lepší.“

„Dneska stálo všechno za hovno,“ nebral si Martin Gavenda servítky. „Chtěl jsem to protáhnout venkem. Zrovna jsem trefil hranu, co mě vytáhla rovnou na mantinel. Představoval jsem si to dneska trošku jináč, stálo to za hovno.“

„Hezky jsem si zajezdil,“ komentoval Jan Holub svých šest výjezdů na ovál. „Zezačátku dobrý, teď ke konci to bylo tvrdý a nedalo se předjíždět. Některý jízdy jsem se zapotil. Uvidíme, jak to půjde příští tejden v semifinále. Máme jim co vracet…“

„Od začátku super,“ vyjádřil se Michal Dudek. „První tři jízdy se povedly, hlavně s Kůsákem jsem si hezky zajezdil. Pak to bylo už moc. Nezvládl jsem fyzicky. V poslední jízdě jsem slyšel zvuk, jakoby upad‘ vejfuk. Nakonec jsme v depu zjistili, že vypadlo sedlo pod ventilem.“

„Nevím, co říct,“ krčil Roman Čejka rameny nad svými pěti body. „Technika moc nefunguje. Nebo funguje, ale ne jak by měla. Nedá se závodit s tím, co mám. V poslední jízdě jsem se na to vyprdnul. Dělal jsem tam, co jsem moh‘, ale stejně mi ujeli. Tak jsem to dojel jen tak na bod.“

1. AK Markéta Praha     61
Josef Franc 3 3 3 2 3 14(1)
Filip Šitera – – – –   R-R
Michal Škurla 2 1 3 3 1 10(1)
Zdeněk Holub 1 3 3 2 3   12(1)
Matěj Kůs 3 2 2 3   10(1)
Ondřej Smetana 2 1 E 1 3 2   9(2)
Martin Gavenda 1 2 X 2 1   6(2)
 
2. AK Cereas Slaný     30
Radim Chod F F 0 0 0 X   0
Jan Holub 2 2 3 4* 1 2 14
Martin Málek – – – –   R-R
Roman Čejka 1 1 2 1   5
Petr Babička 0 0 0 1 0 1
Michal Dudek 3 2 3 X 1 1 E   10
st.č.14-neobsazeno      

Celkové skóre vzájemných duelů obou soupeřů:

Praha vs. Slaný 101:83 bonusový bod si připsala Praha

Konečná tabulka základní části extraligy:

  závody bilance skóre odvety bonus tabulkové body
1. Pardubice 4 4-0-0 173:145 2 2 10
2. Praha 4 1-0-3 164:169 2 1 3
3. Slaný 4 1-0-3 165:198 2 0 2


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)