Kryštof Rybář ztratil bod, nikoliv první příčku

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 28. srpna
Ani porážka od Adama Fencla v rozjížďce s číslem čtyři nesestřelila Kryštofa Rybáře z nejvyššího stupně mistrovství republiky stopětadvacítek E85 na krátké dráze v Praze. V deváté jízdě Chabařovičanovi porážku oplatil. S Filipem Šifaldou se sice vzhledem k vylosování startovních číslem nepotkal, avšak toho o punce neporazitelnosti připravil Adam Fencl. Všichni tři stanuli na startu finále A s jedenácti body. v něm opět kraloval Kryštof Rybář, který upevnil své postavení na čele průběžné klasifikace, zatímco Filip Šifalda nakonec předčil Adama Fencla.

Nikdo nevyhrává všechno
Po zrušení závodu, který měl provázet divišovské dvojice, se o body do průběžné klasifikace šampionátu E85 bojovalo po dvouměsíční přestávce. Po dešových mracích nebylo na obloze naštěstí ani stopy.

Trio nejžhavějších favoritů vstoupilo do závodu v jeho první sérii, kdy se žádná překvapení servírovat neměla. Nejprve Filip Šifalda odvedl Petra Chlupáče. Vzápětí slavil triumf ve stylu start – cíl Adam Fencl, aby konečně naplno zaúřadoval Kryštof Rybář.

Právě leader obou krátkodrážních seriálů stopětadvacítek zvyklý na pravidelné osmnáctibodové dávky se stal prvním poraženým. V rozjížďce s číslem čtyři byl Adam Fencl rychlejší již od vylétnutí pásky.

V nájezdu do první zatáčky zprava přehradil Kryštofu Rybářovi cestu. A ten se rázem ocitl v úloze nájezdníka. Útočil, útočil ze všech sil, avšak Adam Fencl se nedopustil sebemenší chybičky a udržel punc neporazitelnosti.

V tomto ohledu jej hned vzápětí napodobil Filip Šifalda, který však po třetí sérii základní části ve vedení osaměl. V rozjížďce s číslem osm již podruhé za sebou odletěl Danielu Šilhánovi již po startu.

V deváté jízdě Adam Fencl dnes již podruhé narazil na Kryštofa Rybáře. Severočeský závodník s divišovskou klubovou příslušností se postaral, aby se role nyní obrátily. Záhy se ujal vedení, jehož jej Chabařovičan nedokázal zbavit.

Ani Filipu Šifaldovi však nebylo souzeno, aby prošel dnešním mítinkem bez ztráty květinky. Rozjížďku s číslem jedenáct totiž opanoval Adam Fencl. Filip Šifalda na něho zaútočil vnějškem první zatáčky, leč bezvýsledně. Neúspěch mu rozhodně nesebral na motivaci.

Svému staršímu klubovému kolegovi visel na výfuku až do cíle, nicméně ani on nedokázal předjet stejně jako prve jeho předchůdci v rolích útočníků. Trojice účastníků finále A tedy stála na startovním roštu prestižní jízdy o stupně vítězů a dvojitou bodovou dávku s jednou porážkou a jedenácti body na svém kontě.

Čtvrtý mistrovský triumf Kryštofa Rybáře v řadě
Dnešní mistrovský podnik přivedl do improvizovaného depa na svahu nad pražskou malou dráhou osm kolibříků. Finále C proto zastihlo na svém startovním roštu pouze dvojici závodníků. Františku Klierovi vcelku přál los, když dvakrát nastoupil do jízdy jen s jedním protivníkem.

V rozjížďce s číslem dvě však v boji o druhou příčku podlehl Pavlu Kuchařovi. A nyní se měla psát navlas stejná historie. Pražský draveček prve zachránil dva body, když upadl těsně před cílem opakované desáté jízdy, ale bleskurychle se zvedl ze země a proběhl pod šachovnicovou vlajkou v rukou Zdeňka Schneiderwinda pro dva body.

V céčku se ovšem natáhl pro vítězství. Lepší start předvedl František Klier, ale Pavel Kuchař se před něho sunul vnějškem první zatáčky. Byl rychlejší, a když se ve výjezdu dostal před přední kolo mšenského závodníka, už jenom počítal zbývající kola.

Finále B se stalo jednoznačnou kořistí Petra Chlupáče. Dnes prohrál jen s trojkou leaderů a pozice čtyřky mu měla zůstat i tady. Milan Dobiáš za jeho zády vrátil úvodní prohru Danielu Šilhánovi, pro nějž přinesla největší ztrátu diskvalifikace za highsider v první zatáčce desáté jízdy, když bránil vedení před Petrem Chlupáčem.

Při bodové rovnosti se startovní pozice finále A musely losovat a na Kryštofa Rybáře zbyl venek. Přesto vystřelil dopředu. Adam Fencl a Filip Šifalda hned za ním. V první zatáčce závodníci vrazili předními koly do konkurenta před sebou.

Kryštof Rybář ovšem záhy nasadil k rozhodujícímu trháku, jenž ho v konečném důsledku již počtvrté v řadě dostal na nejvyšší stupeň vítězů. Závěr jízdy se nesl v duchu duelu obou Chabařovičanů. Ve čtvrtém okruhu se Filip Šifalda posunul spodem první zatáčky před Adama Fencla. Postaral se tak o první předjížděcí manévr za úvodní zatáčkou a do průběžné klasifikace bral o dva body více.

    C B A TOT
1. Kryštof Rybář, Divišov 3 2 3 3     6 17
2. Filip Šifalda, Chabařovice 3 3 3 2     4 15
3. Adam Fencl, Chabařovice 3 3 2 3     2 13
4. Petr Chlupáč, Praha 2 1 3 3   3   12
5. Milan Dobiáš, Chabařovice 1 3 2 1   2   9
6. Daniel Šilhán, Liberec 2 2 2 X   1   7
7. Pavel Kuchař, Praha 2 1 1 R 3     7
8. František Klier, Mšeno 1 2 1 2 2     8

Průběžné pořadí seriálu:

  PHA CHA CHA PHA PHA TOT
  22.4. 24.5. 21.6. 24.6. 28.8.  
1. Kryštof Rybář, Divišov 11 18 17 18 17 81
2. Filip Šifalda, Chabařovice 18 11 11 15 15 70
3. Adam Fencl, Chabařovice 14 14 12 13 13 66
4. Milan Dobiáš, Chabařovice 10 12 9 12 9 52
5. František Klier, Mšeno 8 8 9 9 8 42
6. Daniel Šilhán, Liberec 9 8 7 9 7 40
7. Pavel Kuchař, Praha 6 5 7 8 7 33
8. Sindy Weber, D NS 11 8 7 NS 26
9. Petr Chlupáč, Praha 13 NS NS NS 12 25
10. Hubert Czerniowski, PL NS NS 15 NS NS 15
11. Mateusz Bartkowiak, PL NS NS 13 NS NS 13
12. Wojciech Fajfer, PL NS NS 11 NS NS 11
13. Max Troidl, D NS 9 NS NS NS 9

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)