Češi v akci 100

Podobu českého kalendáře minulý týden určoval přebor jednotlivců. Jeho úterní zastávce v Praze nabídla dramatickou podívanou, ovšem ve čtvrtek ve Svitavách viděli diváci pouhopouhé tři rozjížďky. Předevčírem v Mariánských Lázních Josef Franc s přehledem obhájil pozici české dlouhodrážní jedničky. Slánští Eduard Krčmář a Roman Čejka bojovali v britském Leicesteru o postup do finále juniorského mistrovství světa. O ostatních výkonech českých závodníků pojednává jubilejní sté vydání tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z, jež naše čtenáře zavede do Anglie, Švédska, Polska, Chorvatska a Slovinska.

Jeden Čech v Elite League, druhý v Premier League
Václav Milík vstoupil do dění britské Elite League již v pondělí, kdy jeho Poole přijel do Wolverhamptonu. Mítink skončil nerozhodně 45:45 a pardubický junior pravidelně střídal nuly a trojky, takže se jeho skóre zastavilo na šesti bodech.

Ve středu hostil Poole Belle Vue, jemuž uštědřil porážku 53:40. Václav Milík vstoupil do duelu v rozjížďce s číslem čtyři, kdy dojel druhý za Michaelem Toft Palmem. Vzápětí jej o druhou příčku připravil Matej Žagar a posléze i Scott Nicholls. Své čtyři body Václav Milík nerozmnožil ani ve čtrnácté jízdě, kde kvůli prasklému řetězu neviděl cíl.

Aleš Dryml se měl představit v úterním matchi Premier League, kdy to Peterborough měl dorazit Edinburgh, avšak rozhodující slovo řekl d隝. Stejně dopadl i včerejší výjezd Peterborough do Newcastle. Dva rain-offy zaznamenal i Matěj Kůs. Ve čtvrtek čekal jeho Berwick KO Cup v Sheffieldu, v sobotu domácí ligový mítink se Scunthorpe.

V nižší divizi tak v uplynulém týdnu závodil pouze Zdeněk Simota. Ve čtvrtek prohrál odvetu KO Cupu v Redcaru 47:43, avšak díky lepšímu skóre 92:88 postoupil do čtvrtfinále. Zdeněk Simota inkasoval tři body s jedním bonusem. V sobotu Plymouth podlehl v domácím ligovém duelu Edinburghu 40:52 a plzeňský závodník inkasoval jediný bod.

Ze Švédska do Polska
Martin Vaculík se dostal do svého obvyklého rytmu na trase Polsko – Švédsko. V úterý totiž odstartovala švédská Elit Serien a on debutoval v barvách nového klubu Vargarna Nörrköping na výjezdu do Motaly.

Domácí Piraterna podlehla svým hostům 41:49. V jejich řadách byl nejlepší právě slovenský závodník, který nebyl poražen závodníkem protivníka. Se čtrnácti body a jedním bonusem byl nejlepším mužem utkání a v sestavě Vargarny se mu přiblížil jen Peter Kildemand s devíti body a třemi bonusy.

Martin Vaculík se polským žurnalistům svěřil, že by letos klidně dokázal závodit i v Antarktidě, což doložil včera v Toruni. Místní Unibax vůbec poprvé přerušil vítězné tažení Tarnowa letošní polskou extraligou. Duel skončil 48:42 a slovenský borec nepoznal hořkost porážky až do rozjížďky s číslem čtrnáct, kdy jej na vjezdu do první zatáčky druhého kola předčil Tomasz Gollob. V závěrečné rozjížďce slovenský závodník nebodoval, celkově tak dobyl čtrnáct bodů.

Na Jadran
Čtvrteční přebor ve Svitavách byl pro mšenské a pražské závodníky před cestou na třetí díl jadranského poháru dvojic v Goričanu. Pardubice zásluhou tandemu Tomáš Suchánek – Hynek Štichauer dosáhli třetího triumfu v řadě. Druhou příčku obsadilo Mšeno, ovšem Jan Holub nemohl nastoupit do opakované poslední jízdy, protože si při pádu narazil koleno.

Výsledky: 1. Pardubice 22 (Tomáš Suchánek 11, Hynek Štichauer 11), 2. Mšeno 21 (Filip Šitera 14, Jan Holub 7), 3. Krško 20 (Samo Kukovica 11, Matič Ivačič 4, Žiga Kovačič 5), 4. Goričan 18 (jurica Pavlic 15, Renato Cvetko 3, Karlo Majnič DNR), 5. Lublaň 17 (Maks Gregorič 13, Matič Voldrih 2, Nejc Malešič 2), 6. Praha 13 (Michal Škurla 8, Ondřej Smetana 5), 7. Lendava 12 (Aleksander Čonda 11, Ladislav Vida 1).

Oba pražští junioři pokračovali rovnou do Lublaně, kde startoval společný šampionát Slovinska a Chorvatska. Cílem finálové jízdy se prohnal jako první Matej Žagar před Aleksanderem Čondou, Matičem Voldrihem a Denisem Štojsem.

Michal Škurla nasbíral deset bodů a skončil šestý. Ondřej Smetana měl o bod méně, což přikládal laborováním s tryskou, a byl osmý. Josef Novák měl být náhradník, avšak nakonec nikam nejel. Když se Pražané dostali včera o půl sedmé ráno domů, měli za sebou trasu dlouhou 1700 kilometrů.

Foto: Miroslav Horáček