Ledařský finálový seriál se vrací tisíce kilometrů do západní Evropy

Blagoveščensk – 15. a 16. února
Úřadující světový šampión Danil Ivanov o uplynulém víkendu udržel průběžné vedení ve finálovém seriálu ledařského mistrovství světa. Ve vzdáleném asijském městě Blagoveščensku ležícím na rusko – čínské hranici jeho počínání sledovalo téměř deset tisícovek diváků, jimž náramně přišlo vhod zlepšení počasí z mínus třiceti na slunečných mínus dvanáct.

První den přitom vyhrál Dmitriji Koltakov, když v dramatickém finále porazil Danila Ivanova, divokou kartu Pavla Čajku a Sergeje Makarova. Jenže leader průběžné klasifikace se právě dočkal své jediné další porážky v rozjížďce s číslem čtrnáct, kde byl v cíli rovněž za Dmitrijem Koltakovovem. Tomu nezbylo než litovat defektu v šesté jízdě, protože Danil Ivanov navýšil průběžné vedení.

Sobotní závod skončil smolně pro Rakušana Haralda Simona, jenž pro místní tým bojuje v ruské lize. By si připravil motor speciálně na tento závod, nemohl ho využít, jelikož po kolizi s Maxem Niedermaierem skončil s potrhanou nohou v nemocnici. S chirurgickými stehy nemohl druhý den závodit, avšak ve středu se vrátil domů do Rakouska s nadějemi na pokračování v Assenu.

Druhý den byla řada na Danilu Ivanovovi, aby se postavil na nejvyšší stupínek pódia. Finále bylo nabité událostmi, když Dmitrij Koltakov upadl a místní borec Pavel Čajka přejel vnitřní čáru. Marek Wojaczek nevylučoval za vyjetí z oválu poprvé, což stálo za různými dezinformacemi ohledně výsledků. Při repete se Danil Ivanov prohnal cílem před Igorem Kononovem a do Assenu dorazí se čtyřbodovým náskokem na Dmitrije Koltakovova.

Představitelé FIM neskrývají svou radost z úspěšného exportu světovým ledů tak daleko na východ, jak je jen možné. Šéf CCP Armando Castagana vedl jednání s představiteli čínské a japonské federace, aby se šampionát posunul ještě dál.

Logistickým úspěchem skončil i přesun závodníků s třiceti motocykly, mechaniky a oficiálním doprovodem přes osm tisíc kilometrů od matičky Moskvy. Nyní šampionát vyvrcholí v západní Evropě, nejprve v Assenu a nakonec v Inzellu.

Průběžné pořadí seriálu:
Ivanov 72, Koltakov 68, Kononov 57, D. Chomicevič 56, Makarov 49, Svensson 30, V. Chomicevič 30, Čajka 27, Lindström 24, Klatovský 19, Stellingwerf 19, Bauer 17, Pletschacher 16, Aakko 14, V. Kosov 14, Logačev 10, Knapp 9, Simon 8, Niedermaier 3, J. Kosov 3, Tani 3, Zorn 0, Akimenko 0

Foto: FIM/Good-Shoot