Konečná podoba extraligy bude známá do konce týdne

Pardubice – 3. prosince
Na včerejším zasedání VV SPD se rozhodovalo o podobě ligových soutěží pro příští rok. Pardubice a Praha zůstaly dle očekávání věrné systému dvojutkání. Remíza při hlasování by v duchu řádů přinesla zachování stávajícího systému a Milan Mach nechtěl vypadnout z extraligového závodění, akceptoval sedmičlenná družstva také. Mšeno setrvalo u svého stanoviska návratu ke čtyřčlenným družstvům, do extraligy se nepřihlásilo a pojede jen v nižší první lize. Ta má svou podobu jasnou, nicméně na jednacím stole leží dvě extraligové varianty, přičemž klíče rozhodnutí má v rukou Slaný.

První varianta spočívá ve zrušení play-off, přičemž by se jelo čtyřkolově stylem dvakrát doma a dvakrát venku. Druhá možnost zachovává stávající dvoukolový model, v němž se trojice soupeřů potká jednou doma a jednou venku. Pracuje s play-off, kam by rovnou postoupil vítěz základní části, přičemž zbývající dva by se poprali v semifinále nejen na svém stadiónu, ale i na výjezdu na dráhu soupeře.

„Filozofie je taková, aby každý jel minimálně šest závodů a maximálně osm jako letos,“ objasňuje Petr Moravec, předseda VV SPD. „Slaný dostal čas na rozmyšlenou a mělo by být jasno do konce týdne.“

I když se sníží počet družstev v soutěži, pro příležitosti českých borců to platit v žádném případě nemusí. Na limit dvou cizinců v jednom utkání nebylo sáhnuto, nicméně sestava se musí vejít do limitu average 11 bodů bez započítání bonusů.

„Vydělali na tom závodníci,“ svěřuje se Petr Moravec, který se zároveň vrací k atmosféře včerejšího jednání. „Nedošlo tam k žádnému válcování. Každý přijal určitý kompromis. Chápu situaci Mšena, je to složité. Jsem rád, že pojedou první ligu a jejich kluci se svezou. Ale skutečně si myslím, že vyhráli závodníci. Pro mnohé se otevřela větší šance a extraliga může být vyrovnanější než dosud.“

Zatímco o podobě extraligy se bude teprve rozhodovat, první liga zůstává u stávajícího rozpisu. Zavádí se samozřejmě instituce vypadávacího závodu pro páté družstvo a novinkou je úprava u rozjížďky s číslem sedmnáct. Pojedou v ní totiž čtyři nejlepší závodníci.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)