Dnešní poledne zvedlo oponu z kalendáře SGP a SWC 2014

Londýn – 14. listopadu
Úderem dnešního poledne zveřejnila londýnská společnost BSI oficiální kalendář seriálu velkých cen a světového poháru družstev. Polská Bydhoš v něm následuje pražský příklad, protože vedle dubnové Grand Prix uspořádá také závěrečné mítinky světového poháru. Ten začne v britském King’s Lynn a švédském Västerviku, což reprezentaci třech korunek nabízí elegantní řešení vyhnout se kvalifikaci po letošním debaklu.

Boj o krále světové ploché dráhy opět odstartuje na jižní polokouli modré planety, protože se novozélandská velká cena v kalendáři objevuje již potřetí v řadě. Poté se seriál vrátí v Bydhošti na evropský kontinent v Bydhošti. Po debutu v Tampere zavítá do stověžaté matičky Prahy, kde se pojede již poosmnácté v řadě.

Poté se pozornost upře na Skandinávský poloostrov, protože se seriál po roční pauze vrací do švédské Malilly, zatímco dánská metropole Kodaň o čtrnáct dnů později je tradiční zastávkou. Stejně tak velšský Cardiff uprostřed července, kdy si elitní patnáctka dá měsíc přestávku kvůli světovému poháru.

Poté přijde na řadu debut závodu ve sportovním centru v Bikernieku poblíž lotyšské Rigy, aby se další velké ceny střídaly v obvyklém tempu čtrnácti dnů. Po Gorzowě se v půli září vrátí na legendární Vojens. Vzápětí přijde na řadu neopakovatelný Stockholm, aby seriál vyvrcholil dvanáctým dílem v polské Toruni.

Speedway Grand Prix 2014:

5.4. SGP Nového Zélandu Auckland (NZ)
26.4. SGP Evropy Bydhoš (PL)
17.5. SGP Finska Tampere (FIN)
31.5. SGP České republiky Praha (CZ)
14.6. SGP Švédska Malilla (S)
28.6. SGP Dánska Kodaň (DK)
12.7. SGP Velké Británie Cardiff (GB)
16.8. SGP Lotyšska Riga (LAT)
30.8. Gorzowská SGP Polska Gorzow (PL)
13.9. Nordická SGP Vojens (DK)
27.9. Skandivávská SGP Stockholm (S)
11.10. Toruňská SGP Polska Toruň (PL)

Speedway World Cup:

26.7. závod 1 King’s Lynn (GB)
29.7. závod 2 Västervik (S)
31.7. race-off Bydhoš (PL)
2.8. finále Bydhoš (PL)

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Wojta Zavřel a Petr Makušev