Kryštof Rybář vstoupil do šampionátu vítězně

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Divišov – 8. září
Díky dvouměsíční přestávce v sedle závodního motocyklu se Kryštof Rybář objevil v mistrovství republiky stopětadvacítek na krátké dráze až během dnešního čtvrtého kola v Divišově. O zdatnou konkurenci se mu postarali Filip Šifalda a leader šampionátu Josef Novák. Všichni tři skončili základní část s jedenácti body, aby nakonec předvedli fantastickou bitvu ve finále A. Jeho metou nakonec projel vítězně Kryštof Rybář před Josefem Novákem a Filipem Šifaldou.


K osmi bodům navzdory dvěma horším startům
Z původně přihlášených neodrazil František Klier. Změnil se rozpis, tiskla se nová tabulka jízd, avšak seznam ztrát nebyl ještě u konce. Dušan Hlaváček už prakticky třímal ve svých rukou jeden bod za třetí místo v rozjížďce s číslem jedna, když těsně před cílem upadl.

V závodě už nemohl pokračovat a ruka zavěšená na obvazu dávala výmluvně najevo proč. To se už Josef Novák mohl radovat z prvního dnešního triumfu, když za sebou nechal Václava Vernera. Záhy ovšem dostal pronásledovatele. V rozjížďku s číslem dvě totiž ovládl Filip Šifalda, zatímco hned vzápětí vstoupil pozdním debutem do seriálu Kryštof Rybář.

Ten také jako první dokázal zopakovat svůj triumf rovněž ve druhé sérii. V rozjížďce s číslem čtyři odstartoval na Filipa Šifaldu. Josef Novák nezůstal ob jednu jízdu pozadu a slavil již druhé velké sólo.

Pětibodový zisk Filipa Šifaldy vyrovnal Václav Verner v rozjížďce s číslem pět. Na jejím startovním roštu zjistil, že má stejně červený povlak přilby jako Filip Hájek, avšak výměna za modrý se stala dílem kraoučkého okamžiku. Po startu ale zaostal vzadu.

Do druhého kola už ovšem najížděl před Petrem Chlupáčem. A vedoucí Filip Hájek přišel na řadu ve třetím okruhu, kdy se okolo něj Chabařovičan přehnal. S Filipem Hájkem se Václav Verner potkal ještě jednou v rozjížďce s číslem devět. Opět neměl start z kategorie excelentních.

Na konci prvního okruhu mu už přesto vedení říkalo pane. Filip Hájek zůstal vinou defektu stát a Václav Verner mezitím předčil Daniela Šilhána. S osmi body mohl vyhlížet další pokračování závodu s velkým optimismem.

To nejlepší závěrem
Jenže pilných sběračů bodů dnes do Divišova dorazilo víc. Absolutní vrch si mezi nimi držel Josef Novák. Třetí triumf ve stylu start – cíl slavil v osmé jízdě, kdy na jeho štítě zůstali Petr Chlupáč a Milan Dobiáš. Hned nato přišel o punc neporazitelnosti Kryštof Rybář.


Jeho duel s Filipem Šifaldou o vedení skončil v první zatáčce spektakulárním pádem. Pavel Váňa na věži ctil úzus úvodního oblouku, takže se po chvíli vrátili k pásce oba dva. Dopředu vyletěl Kryštof Rybář, jenže Filip Šifalda tentokrát dotáhl svůj předjížděcí manévr do konce bez jakýchkoliv klopot.

Díky defektu už ve čtvrté sérii nemohl na finále A pomýšlet Filip Hájek. Vítězstvím v desáté jízdě si pojistil alespoň béčko. Rozjížďka s číslem jedenáct poslala mezi tři nejlepší Filipa Šifaldu. Václav Verner po něm šel tak vehementně, až se téměř dostal mimo tra. Platil však poklesem na třetí místo a s celkovými devíti body nemohl pomýšlet na víc než béčko.

V samém závěru základní části se Josef Novák dočkal své první porážky, jíž mu uštědřil Kryštof Rybář. Stejně jako Filip Šifalda skončili s jedenácti body a jejich účet se měl definitivně podškrtnout až v jízdě třech nejlepších.

Finálovou sérii odstartoval Milan Dobiáš, jenž v céčku objel Daniela Šilhána. V béčku zamířil do čela Petr Chlupáč, avšak v první zatáčce se nechal vnést a první příčku mu sebral Václav Verner. Ve finále A se prosadil Kryštof Rybář po velkém souboji s Josefem Novákem, který upevnil post průběžného leadera, a Filipem Šifaldou.

    C B A TOT
1. Kryštof Rybář, Divišov 3 3 2 3     6 17
2. Josef Novák, Pardubice 3 3 3 2     4 15
3. Filip Šifalda, Chabařovice 3 2 3 3     2 13
4. Václav Verner, Chabařovice 2 3 3 1   3   12
5. Petr Chlupáč, Praha 2 2 2 1   2   9
6. Filip Hájek, Praha 2 2 E 3   1   8
7. Milan Dobiáš, Chabařovice 1 1 1 2 3     8
8. Daniel Šilhán, Liberec 1 1 2 2 F     6
9. Dušan Hlaváček, Pardubice F – – –     0

Průběžné pořadí seriálu:

  PHA DIV CHA DIV TOT
  23.5. 26.5. 15.6. 8.9.  
1. Josef Novák, Pardubice 12 18 17 15 62
2. Filip Šifalda, Chabařovice 13 13 14 13 53
3. Václav Verner, Chabařovice 15 15 9 12 51
4. Adam Fencl, Chabařovice 17 13 14 NS 44
5. Milan Dobiáš, Chabařovice 10 8 11 8 37
6. Daniel Šilhán 7 5 9 6 27
7. Petr Chlupáč, Praha 8 9 NS 9 26
8. František Klier, Mšeno 11 8 6 NS 25
9. Dušan Hlaváček, Pardubice 8 5 7 0 20
10. Filip Hájek, Praha 11 NS NS 8 19
11. Kryštof Rybář, Divišov NS NS NS 17 17

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Wojta Zavřel