Češi v akci 72

Minulý týden posunul Slaný blíž semifinále play-off české extraligy a posadil Hynka Štichauera a Václava Milíka na mistrovský trůn ve dvojicích jako vůbec první Pardubičany vůbec. O českých závodech píše magazín speedwayA-Z systematicky, zbývá tedy v tradičním pondělním kompilačním přehledu ohlédnout se za působením našich závodníků v zahraničí. Zahrnují i start našeho týmu v posledním kole jadranského poháru družstev, z něhož ovšem bližší podrobnosti nedorazily.
Na Britských ostrovech se v akci objevil pouze Matěj Kůs, který nechyběl ve startovní listině Teeside Silver Helmet ve svém Redcaru. Na stupních vítězů závodu, jehož počátky lze vystopovat na bývalé dráze v Cleveland Parku roku 1928, stanuli Adam Skornicki, Kozza Smith a Aaron Summers.

Pražanovi patřila sedmá příčka, avšak počet jeho bodů mohl přesáhnout dosaženou šestku. „V první jízdě jsem odjel poslední, ale předjel jsem Steve Worralla a Thomase Jorgensena,“ svěřuje se Matěj Kůs. „Ve třetí jízdě jsme se honili ve třech o vítězství, ale na mě vyšlo třetí místo. A v poslední jízdě jsem chytil cejchu od Hugha Skidmora.“

V sobotu Redcar zajížděl do Rye House k semifinálové odvetě KO Cupu, aby prohrál 35:55 a celkově 97:83. Matěj Kůs však měl za sebou poněkud komplikovanou cestu na mistrovství republiky dvojic do Březolup, která zahrnovala let do Wroclawi, nocování na benzinové pumpě a svezení v dodávce Karola Zabika, takže v závodě nestartoval.

Ostatní Češi figurovali v britských závodech uplynulého týdne jen se statutem rider-replacement. Lukáš Dryml v sobotu v Eastbourne, kdy jeho Orli porazili nejprve Birmingham 46:44 a poté i Peterborough 50:43, se zotavuje po další středeční operaci. Hynek Štichauer měl R/R v pátek na duel Plymouth vs. Sheffield (51:42) a v sobotu na utkání Ipswich vs. Plymouth (62:31).

Důvodem bylo předčasné ukončení jeho angažmá v Plymouthu. „Přijel jsem dřív, opravdu mi to nešlo,“ vysvětluje. „Jsou závody u nás, já mám jedno auto a to bych se najezdil sem a zpátky. Ani bych to finančně nezvládal. Proto jsme se s Plymouthem domluvili, že letos je už konec. Nelituju toho, že jsem tam šel, ale teď se budu soustředit na mistrák.“

Martin Vaculík nechyběl v úterní čtvrtfinálové odvetě švédské Elitserien, v němž jeho Vetlanda zvítězila doma nad Västervikem 55:35 a celkovým součtem z obou mítinků 106:74 postoupila do semifinále. Slovák nasbíral deset bodů se dvěma bonusy, když naprázdno vyšel pouze v rozjížďce s číslem patnáct. Semifinále play-off jej očekávalo i v polské extralize, kde včera pomohl Tarnowu sedmi body s jedním bonusem k domácímu vítězství nad Zielenou Gorou 47:43.

Martin Gavenda se konečně dočkal startu v prvoligovém Lublinu, z něhož minulý týden sešlo kvůli termínové kolizi se Zlatou přilbou SNP v Žarnovici. Gdaňsk jeho tým doma rozdrtil vysoko 65:25. Martin Gavenda byl s pěti body třetím nejlepším závodníkem družstva, ke všemu se blýskl triumfem v rozjížďce s číslem šest.

Václav Milík sice musel vynechat sobotní Memoriál Lukasze Romanka, protože hájil barvy Pardubic v mistrovství republiky dvojic. Se zlatým věncem šampióna okolo krku ani nelitoval. V neděli však už asistoval u domácího vítězství Rybniku nad Krakovem 56:33. V rozjížďce s číslem jedna byl diskvalifikován za zavinění pádu jednoho ze svých předchůdců na mistrovském trůně českých dvojic Pawla Staszka (s Patrikem Linhartem v Divišově v červenci 2005), aby nakonec skončil s šesti body se dvěma bonusy.

V sobotu vyvrcholil jadranský pohár družstev v Lublani. Zvítězili Slovinci (48 bodů), před našimi (35), Maďary (23) a Slováky (15). V celkové tabulce je pořadí následovné: Česká republika 154, 2. Slovinsko 130, 3. Slovensko 115, 4. Maďarsko 99.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Martin Synek