Třináctka může nosit také štěstí

Rybnik – 31. srpna
Sobotní večer patřil v polském Rybniku již sedmému ročníku Memoriálu Lukasze Romanka. Závodu, na jehož původní startovní listině byl i náš Václav Milík, jezdec domácího ROW Rybnik. Ten dal ale přednost startu mistrovství republiky dvojic v Březolupech a tak se i tento ročník konal bez české účasti. V místě Václava Milíka nakonec startoval Michal Mitko. V Rybniku se nakonec neobjevili ani Vladimir Borodulin, Grzegorz Zengota a asi největší hvězda Greg Hancock. Jejich místa zaujali Denis Gizatullin, Maciej Kuciapa a Patryk Malitowski. Ten usedl do boxu s číslem 13, který měl patřit k právě Gregu Hancockovi. Třináctka ale nebyla tentokrát nešastným číslem.

Mezi největší favority patřili určitě účastníci cyklu Grand Prix Tai Woffinden, Nicki Pedersen a Andreas Jonsson. Pozadu ovšem nechtěly zůstat ani další hvězdy, kterými byly Artjom Laguta, Troy Batchelor a Lewis Bridger. Polská plochá dráha neměla v tomto závodě žádného ze svých TOP jezdců a tak domácí fanoušci, kterých se sešlo téměř 10.000, očekávali spíše překvapení v podobě finálové účasti alespoň jednoho z polských jezdců. A to se nakonec k velkému údivu všech stalo a co víc, obrovské překvapení v podobě vítězství juniora z Wroclawi doslova šokovalo všechny přítomné, včetně vítěze samotného.

Patryk Malitowski nasbíral po základní části dvanáct bodů, stejně jako Tai Woffinden. Před nimi byl jen Nicki Pedersen, který bez porážky a větších problémů vstupoval do finále s kompletem patnácti bodů a volbou prvního výběru dráhy.

Jako čtvrtý se do finále také trochu překvapivě dostal jezdec domácího Rybniku Ilja Čalov s deseti body. Bodování finálové jízdy je specialitou tohoto závodu, kdy vítěz bere 5 bodů, druhý 3, třetí 1 a poslední končí s 0. Body se poté sečtou s těmi ze základní části.

Očekávaný souboj Nickiho Pedersena a Taie Woffindena o vítězství ale už od startu odmítl právě Patrik Malitowski, který celá čtyři kola bez větších problémů držel na zádech právě oba účastníky SGP. Do cíle tedy dojel první, za ním jeho kolega z týmu Betardu Wroclaw Tai Woffinden, třetí Nicki Pedersen a poslední Ilja Čalov.

Toto pořadí znamenalo, že při součtu bodů je překvapivým vítězem Patrik Malitowski se 17 body, druhý Nicki Pedersen se 16 a třetí Tai Woffinden s 15. Sám vítěz po dojezdu jen nevěřícně kroutil hlavou a jen těžko hledal slova, když vystupoval na nejvyšší stupínek a pod sebou měl hvězdy GP Nickiho Pedersena a Tai Woffindena.

Na tiskové konferenci pak neskrýval obrovskou radost: „Mým cílem bylo dostat se mezi osm nejlepších v tomto závodě, to co se stalo, to co jsem dnes dokázal je pro mě obrovský úspěch, největší v mé dosavadní kariéře. Je to pro mě velké motivace do budoucna, motivace do dalšího tréninku. Ačkoliv už jsem uvažoval o konci kariery, tohle je impuls, který mě nakopne a motivuje dál, k další práci. Dokázal jsem porazit hvězdy GP, myslím, že ani Nicki ani Tai s tímhle nepočítali (smích).“

Polská hymna a nádherný ohňostroj ukončily velmi povedenou show s hodně překvapivým vítězem. A Rybnik se těší na další ročník. Za zmínku stojí ještě fakt, že v závodech byl několikrát překonán rekord přebudované dráhy, který držel právě náš Václav Milík. Novým držitelem je domácí Ilja Čalov, který překonal hranici 66 vteřin a v jízdě s číslem sedmnáct se dostal na čas 65,97 sekund.

Foto: Wojta Zavřel