Nechat děti ponocovat není čas od času špatné

Praha – 31. srpna
Memoriál Luboše Tomíčka je tradičně plochodrážní událost nejvyššího ranku. Speedway Grand Prix nebo letos i Speedway World Cup, Zlatá přilba města Pardubic, to jsou bezpochyby sportovní vrcholy kalendáře. Tomíčkův memoriál ale má své zvláštní kouzlo, které si zachovala po plných pětačtyřicet ročníků.

Když se před čtyřmi lety jeho termín konání odpoutal od pardubického dvoudenního maratonů, byla to největší sázka, kterou pořadatelé kdy udělali. A zdá se, že se vydařila. Je dávno pryč doba, kdy světová elita jezdila po Zlaté přilbě do Divišova pro nové smlouvy, motorky a náhradní díly k nim. A při této příležitostí závod navíc po už ukončené sezony ve většině evropských zemí byl velikým lákadlem. Doba se změnila a je jen dobře, že na Markétě to pochopili včas a konali.

Letos se rýsuje další zajímavý ročník. Pořadatele zatím zčásti tají a zčásti sami neznají podrobnosti startovní listiny. Kromě několika málo údajů jako účast maximálně čtyř českých zástupců a velice pravděpodobnou účast vycházejících hvězd Daniela Kinga z Anglie a Andreje Kudrjašova z Ruska spíš mluví o letošní filozofii vyrovnaného startovního pole.

A nemohli si vybrat lepší termín oznámeni této strategie než den po úterním prvoligovém čtyřsouboji na Markétě. Tam se totiž sešla tak vyrovnaná sestava, že už po první sérii diváci zapomněli na role favoritů a předpokládaných vítězů a užívali si docela možná nejlepší letošní závod. Bez nadsázky. Kdo přijel, možná vyjímaje smolně havarující Daniela Hádka a Jana Jaroše, určitě nelitoval. Stejnou podívanou slibuje i Memoriál Luboše Tomíčka v pondělí 9. září.

Seznam potvrzených účastníků se již v magazínu speedwayA-Z objevil. A tak stojí za zmínku neúčast Luboše Tomíčka nejmladšího, první od roku 2002. Luboš nechyběl na úterní první lize. Byl evidentně ve výborně náladě a je třeba jen želet, že jej výše zmíněná podívaná nepřiměla k návratu na tra.

Další důležitá informace je velice příznivá cenová nabídka obzvl᚝ pro děti a jejich dospělé průvodce. Do 15 let bude vstup zcela zdarma, navíc plnoletý doprovod zaplatí jen půlku. Dodáme-li, že letos se bude hlavně závodit bez zdržení doprovodných kapel, kaskadérů a bez pódia, co zakrývalo i půlku rovinek, máme se na co těšit.

Nikdo vám na přespříští pondělí nezaručí slunečné počasí, ale pravděpodobnost, že bude tepleji, než dejme tomu v říjnu je veliká stejně jako, že se bude konat kvalitní plochodrážní mítink. Na kompletní startovní listinu si musíme počkat až do půlky příštího týdne, nicméně termín 9. září si rozhodně rezervujte na speedway. A vezměte s sebou děti.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)