Italové řádili v západočeských lázních

Mariánské Lázně – 24. srpna
Po roce a dvou měsících se vrátil na českou půdu FIM Flat Track Cup. V závodních boxech se sešlo devět borců a jedna slečna, a to z Itálie, Rakouska, Holandska, Francie a dva reprezentanti naší země.

Favorizovaní Italové, kteří vládnou celému šampionátu, se celý den střídali na prvních místech. Hned v první jízdě je ale na startu zaskočil Rakušan Hanson Schruf, který skvěle odstartoval. Během prvních kol se ale propadl až na čtvrté místo z důvodu utržené podrážky, protože jako jediný nejezdí plechovou botku.

V další jízdě skvěle zazářil domácí Jan Vondrášek, jenž se vklínil mezi první dva Italy. Po velkém boji ale dojel do cíle s kouřovým efektem. Na vině bylo prasklé sklíčko na kontrolu hladiny oleje v motoru. Do dalších jízd se mu povedlo tuto součástku nahradit víčkem z pet lahve, díky čemuž mohl bojovat dál.

Také v další jízdě se Honza blýskl pěknými boji, jízdu však zakončil lehkým pádem. Další Čech Roman Janošák se po čas kvalifikačních jízd pohyboval uprostřed závodního pole, ale díky vyrovnanějším výsledkům než měl Jan Vondrášek, který upadl i v páté jízdě, si vyjel lepší pozici na startu finále.

V něm od startu všem ujel brilantní Emanuele Marzotto, syn známého Giuseppe Marzotta, výrobce plochodrážních motorů GM. Po startu se za ním vydal jeho krajan Fabrizio Vesprini. Tomu se ale v prvních kolech poškodil přední blatník tak, že začal brzdit přední kolo.

Než tuto závadu Ital vyřešil, byl už hluboko v poli jezdců. Na jeho místo se posunul Hanson Schruf, třetí jezdil Roman Janošák a za ním Jan Vondrášek. Fabrizio Vesprini však nasadil stíhací jízdu a během několika kol už bojoval s Hansonem Schrufem o druhé místo.

Po napínavém souboji se pořadí dál už na čele nezměnilo. Ve třetím kole spadla Romanu Janošákovi plechová bota, kterou zbytek jízdy táhnul za sebou. V posledním kole po trápeni s plechovkou však upadl a závod nedokončil.

Stejně tak na závěr upadl i Francouz Damien Bomais. Oba dva spadlí jezdci se včas ve zdraví uklidili z dráhy a tak se jízda mohla dojet bez přerušení. Flat tracky v Mariánkách předvedly šest bojovných jízd, což uznalí diváci dokázali ocenit.

Hlasy z depa
Emanuele Marzotto #48: „V Mariánských Lázních jsem byl poprvé, dráha je tady velká a rychlá. Když jsem včera přijel, neměl jsem z toho dobrý pocit, ale motorka jela líp a líp. Taky při mě stála fortuna, že nebyly žádné trable s motorkou. Dost mi radil Aleš Dryml starší, řekl mi kudy to mam na téhle dráze jet, byly to dobré závody.“

Hanson Schruf #112: „Pro mě to tady byl povedený den. Nebyl jsem tolik rychlý, ale druhé místo mám. Potřebuji dál zrychlovat.“

Jan Vondrášek #298: „Jelo se mi hodně dobře. No, pak ta technická závada s tím olejem mě trošku jako rozhodila, pak jsem měl dva pády asi zbytečně a finále se prostě povedlo.“

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)