Až v poslední rozjížďce proměnil Darcy Ward poslední šanci v jistotu

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 18. července
Úvodní takty pražského race-off vyzněly ve prospěch Američanů, které ovšem během druhé série vystřídali na čele průběžné klasifikace Australané. Do boje o jediné postupové místo do finále se však aktivně zapojovali i Lotyši a Angličané. Kdo nechyběl v ochozech pražské Markéty, nemohl rozhodně litovat. Po promyšleném nasazení Grega Hancocka coby žolíka v rozjížďce s číslem šestnáct se USA dostaly na stejnou bodovou úroveň jako Austrálie, zatímco ostatní dva týmy zaostávaly o pouhé čtyři body. A teprve Darcy Ward svým skvělým triumfem v poslední jízdě otevřel své zemi finálové brány.

Vyrovnaný kvartet
Americký tým dle názorů mnoha odborníků neměl vlastně postoupit ani z kvalifikačního kola v King’s Lynn. Jenže nestárnoucí Greg Hancock dodal svému družstvu v King’s Lynn bezmála tři čtvrtiny jeho celkového zisku, což stačilo na vyřazení Švédska, jehož řady dokonale prosila zranění.

A stejně by se mýlil ten, kdo by Američany spolu s Lotyši označkoval za outsidery dnešního race-off. Greg Hancock totiž ovládl rozjížďku s číslem jedna ve stylu start – cíl. Vzápětí se Ryan Fisher díval na záda Maksima Bogdanovse jen chvilku, aby se spodní stranou první zatáčky dostal do čela.

Před rozjížďkou s číslem tři měly tedy USA na svém kontě šest bodů a Lotyši o dva méně. A ve všech pádech skloňovaní favorité byli až za nimi. Troy Batchelor nejprve stačil na jediný bod, který vzápětí na poslední chvíli vydřel i Jason Doyle. A jak Ben Barker, tak Chris Harris vyšli bodově naprázdno, takže britská sestava začínala s obrovskou nulou.

To se záhy mělo změnit v závodě, v němž své zalíbení musel najít i ten nejzapšklejší škarohlíd. Taie Woffindena sice zastavila červená světla, avšak napodruhé odpálil z roštu stejně bleskově. Cameron Woodward měl spousta starostí s Andrzejem Lebeděvsem až na cílovou pásku, avšak dva body uhájil.

V rozjížďce s číslem čtyři zahrál sólo Darcy Ward, díky němuž se Austrálie dotáhla na sedmibodové USA. Lotyšsko a Velká Británie zůstávaly pozadu o pouhé dva body. Tai Woffinden opět úřadoval po přestávce. Ohlížel se po Darcy Wardovi. Udržel ho za sebou, a pakliže by se ohlédl ještě po úvodním výjezdu, spatřil by za sebou Grega Hancocka.

Legendární borec, který má dodnes v okolí Mšena spousta fanoušků, dostal svým manévrem hvězdnatou vlajku do čela. Ryan Fisher se pokusil o udržení, což mu částečně vskutku klaplo. Po rychlém startu se sice musel ještě v prvním výjezdu dívat na záda Camerona Woodwarda a Kjastase Puodžukse.

Jelikož se však Lotyš udržel na čele, Austrálie pouze srovnala s USA krok. Jason Doyle však nebyl k udržení, by ho Vjačeslav Giruckis vytrvale proháněl. V osmé jízdě zamířil do vedení Troy Batchelor. Jenže Chris Harris prahnul napravit svou úvodní nulu a už na protilehlé rovince udával tempo on.

Ke vší Australanově smůle se před něho posunul i Ricky Wells, avšak pravidelný extraligový návštěvník zná bojovnost Troye Batchelora. Nyní se však na druhou příčku vrátil jen na mžik, aby čelil závěrečnému náporu Andrzeje Lebeděvse.

V závěrečném okruhu se po vzájemném kontaktu ocitl lotyšský reprezentant na zemi. Za viníka byl určen Troy Batchelor a skóre byl dvou pětinách bylo neuvěřitelně vyrovnané. Australské leadery dělily od posledního Lotyšska pouhopouhé dva body.

Žolík vrací USA do hry
Jenže podnik ani zdaleka ještě nedospěl ke svému konci. A přenáramná podívaná rovněž ne. Greg Hancock po svém triumfu v rozjížďce s číslem devět dostal do čela opět USA. Hned poté kraloval Vjačeslav Giruckis a svým způsobem také Ryan Fisher. Američan se spodní stranou úvodního oblouku posunul z poslední rovnou na druhou příčku. A protože odrazil všechny pokusy Troye Batchelora a Taie Woffindena o odvetu, Američané stále vedli o dva body před Australany a tři před zbývajícími dvěma týmy.

Leč Gino Manzares v rozjížďce s číslem jedenáct už potřetí za sebou vyšel bodově naprázdno. Darcy Ward ve druhé zatáčce podjel Chrise Harrise a vedoucí příčka rázem připadla Austrálii. Nato se s nulou do boxů vrátil Ricky Wells. Cameron Woodward nenašel recept na předjetí létajícího Maksima Bogdanovse, avšak australským postavením namohlo lotyšské vítězství vůbec otřást.

Po přestávce Darcy Ward nakročil k velkému sólu, přičemž zmařil útok Andrzeje Lebeděvse vnitřkem první zatáčky. Chybějící naváděčka v amerických šatech, která se opozdila při přestávce, zřejmě nepřinesla štěstí Ryanu Fisherovi, jenž skončil až třetí.

Američanům chyběly potřebné body, o čemž se vzápětí přesvědčil Greg Hancock. By lépe odstartoval Tai Woffinden v roli žolíka, na protilehlou rovinku vyjel jako první předloňský mistr světa. Cameron Woodward se před britského žolíka dokázal podívat jen na chvilku, přesto se Austrálie udržela v čele o tři body před USA a Velkou Británií.

Britové si však svůj život zkomplikovali hned v rozjížďce s číslem patnáct. Lewis Bridger v zápalu souboje s Maksimem Bogdanovsem o druhou příčku upadl v první zatáčce třetího kola a bylo diskvalifikován. Repete vyšlo na jedničku Troyi Batchelorovi, který se stejně jako prve rychle ujal vedení.

Gino Manzares zajel z prvního výjezdu závěrečného kola rovnou na trávník. Po příčinách defektu bylo zbytečné se ptát. Protože nebodoval, uskočila Austrálie Američanům na rozdíl šesti bodů, což zavánělo žolíkovým úmyslem. A skutečně, v poslední rozjížďce základního rozpisu zůstal sedět Ricky Wells a na ovál vyjel Greg Hancock.

Po rychlém startu se ujal vedení, jenže v prvním oblouku ho vystřídal Kjastas Puodžuks. Greg Hancock ovšem protáhl nájezd do druhé zatáčky a šest bodů, jimiž jeho tým dotáhl australské leadery, byly jeho.

Slaví se až v cíli rozjížďky s číslem dvacet
V rozjížďce s číslem šestnáct se před Kjastase Puodžukse dostal i Tai Woffinden, zatímco Jason Doyle nebodoval. Před poslední sérií si tím pádem z vítězství a postupu do finále mohl brousit zuby jakýkoliv tým. Vedla Austrálie spolu s USA o čtyři body před Lotyšskem a Velkou Británií.

Rozhodující krok se nejlépe povedl Austrálii. Zpočátku sice vedl Ben Barker a Jasonu Doylovi se mu ho v první zatáčce nepodařilo podjet. Jenže Angličan projel vítězně pouze cílem prvního okruhu, protože hned v úvodní zatáčce toho druhého ho Jason Doyle předstihl. Na poslední chvíli se na druhou pozici natáhl Maksim Bogdanovs.

Ricky Wells skončil s nulou stejně jako Gino Manzares hned vzápětí. Protože Kjastas Puodžuks zvítězil, dostalo se Lotyšsko o bod před USA. Lewis Bridger v úvodním výjezdu předjel Camerona Woodwarda, nicméně tým od protinožců neochvějně mířil vstříc finálovým branám.

Američany však v devatenácté jízdě vrátil do hry Greg Hancock, který ještě během úvodního kola dokázal uštvat Troye Batchelora. Andrzej Lebeděvs udržel za svými zády Chrise Harrise, což Lotyšům pojistilo třetí příčku před Velkou Británií. Na druhou stranu však postupové šance před rozjížďkou s číslem dvacet živily již jen Austrálie a USA, které dělily pouhé tři body.

Darcy Ward věděl, co všechno je v sázce. By lépe odstartoval Tai Woffinden, ve druhém kole se kolem něho mihnul zleva na protilehlé rovince jako blesk. Ryan Fisher byl třetí, takže oslavovat mohli Australané.

„Vždycky se z poslední šance kvalifikujeme,“ připomínal Troy Batchelor, přičemž svou dnešní účast pokládal za výhodu. „My jsme na této dráze měli závody, zatímco ostatní se na nás jen dívali. Jsme odhodláni poprat se v sobotu o stříbrnou nebo bronzovou medaili. Předloni jsme v Gorzowě téměř vyhráli zlatou medaili. Prošli jsme z poslední šance a věděli, co dělat. Nastavení motocyklu je v ploché dráze devadesát procent závodu. Myslím, že dneska jsme poznali dráhu dokonale a doufám, že to pozítří využijeme ve svůj prospěch.“

1. Austrálie   36
Jason Doyle 1 3 1 0 3 8
Troy Batchelor 1 U 1 3 2 7
Cameron Woodward 2 2 2 1 1 8
Darcy Ward 3 1 3 3 3 13
 
2. USA   31
Ricky Wells 1 2 0 – 0 3
Gino Manzares 0 0 0 E 0 0
Ryan Fisher 3 1 2 1 1 8
Greg Hancock 3 2 3 3 6* 3 20
 
3. Lotyšsko   29
Kjastas Puodžuks 2 3 1 1 3 10
Maksim Bogdanovs 2 0 3 2 2 9
Vjačeslav Giruckis E 2 3 0 0 5
Andrzej Lebeděvs 1 1 E 2 1 5
 
4. Velká Británie   28
Tai Woffinden 3 3 0 4* 2 2 14
Lewis Bridger 2 0 2 X 2 6
Chris Harris 0 3 2 – 0 5
Ben Barker 0 1 1 0 1 3

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Wojta Zavřel