Druhý motocykl dovezl Václava Milíka rovnou do challenge

Lonigo – 22. června
Aleš Dryml a Martin Gavenda, na poslední chvílí povolaný na náhradnickou pozici, cestovali do Esbjergu zbytečně. Kvůli dešti byl race-off přeložen nejprve na neděli a později i na neurčito, když se situace na obloze nelepšila. Zato Václav Milík prožil v italském Lonigu excelentní večer a je prozatím jediným českým zástupcem v srpnovém challenge o SGP v britském Poole. Pardubický závodník se magazínu speedwayA-Z svěřil, že závod byl pořádný napínavý, protože před jeho první polovinou měl na svém kontě jeden jediný bod.

Obě vnější pozice nebyly v sobotu rozhodně branami k úspěchu. Václav Milík se nejprve do svého depa vrátil s prázdným bodovým měšcem, aby posléze v rozjížďce s číslem osm skončil až třetí před Slovincem Matičem Voldrihem. Hned po přestávce si na svou přilbu navlékl modrý povlak a ke svým mechanikům se vrátil jako vítěz.

„První dvě jízdy byly na prd,“ nezastírá, aby se jedním dechem pustil do líčení příčin svého obratu. „Vzal jsem si druhou motorku. Trošku jsme to přenastavili a šlo to.“ Z vnitřní dráhy zahrál v rozjížďce s číslem patnáct halasné sólo.

Bodů však stále nebylo nazbyt, ovšem Václav Milík si je v osmnácté jízdě opatřil tím nejlepším možným způsobem. Z pozice od mantinelu prozatím vyhrál pouze Jurica Pavlic a on se na poměrně krátký seznam dostal jako druhý.

„Připravil jsem si dobrou pozici,“ vrací se na startovní rošt klíčové jízdy. „Měl jsem dobrej‘ reflex, což bylo důležitý, protože se moc nepředjíždělo. A objel jsem je všechny.“ První z poražených Matej Žagar přišel o možnost rozjezdu o vítězství s Hansem N. Andersenem. Václav Milík naproti tomu zaokrouhlil svůj zisk na deset bodů a vyhnul se nervy drásající konfrontaci s Maciejem Janowskim, Troyem Batchelorem, Juricou Pavlicem a Krzyzstofem Buczkowskim.

Václav Milík se místo půlnočního rozjezdu mohl balit na cestu k semifinále evropských juniorských družstev v Divišově. A přitom přemítat o svém dalším působení v kvalifikačním procesu o SGP 2014.

„V challenge to bude o hodně těžší,“ přemítá nad svými šancemi v Poole předposlední srpnovou sobotu. „Je tam málo postupovejch‘ míst. Bude se všechno odvíjet od toho, jak mi padne dráha.“

Foto: Wojta Zavřel