Tomáš Topinka se ještě necítí na druhém břehu extraligového play-off

Praha – 26. června
Pražský Olymp se v české extralize nachází vskutku v ideální pozici. Ve třech čtvrtinách své základní části ztratil jediný bod, když v dubnovém domácí utkání na poslední chvíli zpacifikoval pardubický nástup alespoň remízou. Protože je v tabulce před svými soupeři napřed nejen díky bodům, ale také v otázce absolvovaných mítinků, čeká ho již jen výjezd do Mšena příští pátek a zářijový domácí duel se Slaným. By se obě středočeská družstva již přesvědčila o síle stisku pražských zubů, Tomáš Topinka se rozhodně necítí na druhém břehu play-off.

„Sezóna je teprve v půlce, protože nekoukám pouze na jednu soutěž, ale na všechny závody,“ odhaluje pražský kouč šířku svého záběru, který se neomezuje pouze na extraligu. By prozatím rozhodným způsobem vykročil rovnou vstříc extraligovému finále, nechce vypadat jako pohádkový Pinocchio, jehož nos rostl díky velkohubosti až do rozměrů schopných napichovat letadla v letu.

„Za vodou rozhodně ještě nejsme,“ argumentuje. „Tam budeme až na konci soutěže.“ Na fenomenální počínání svého celku zná jedinou odpověď. „Závody se jezděj‘, aby se vyhrávaly,“ svěřuje se.

Přitom příští pátek by už mohl rozhodnout o pražském postupu do finále a zbývající trojici ponechat ve vlastním boji o dvě semifinálové příčky. „Každej‘ závod je jinej‘,“ přemítá Tomáš Topinka. „Mšeno ovšem nebude doma jednoduchej‘ soupeř. Jsou na tu dráhu zvyklí a záleží, jak ten den bude rozbitá, a jak se s ní naši kluci popasujou.“

Pražský kouč si dobře uvědomuje, že zraněný Matěj Kůs mu ještě nebude k dispozici. A Jan Jaroš, který řekl své důrazné slovo v souboji se Slaným, bude stát na druhé straně barikády. „Matěj ještě určitě nebude,“ potvrzuje. Při otázce, zda ho nahradí jiný host, třetí pražský junior anebo využije-li zastupování rider replacement krčí rameny. „Nemám to ještě úplně dotažený,“ připouští.

A jak pražský kouč vnímá skutečnost, že jeho tým má základní část prakticky za sebou, zatímco Mšeno a Pardubice se v extralize nestačily prakticky ani rozkoukat? „Není to, že bychom byli napřed,“ žertuje. „Ostatní jsou pozadu. Nevadí mi, že máme skoro všechno odjetý. Nad Pardubicemi máme o jeden závod navíc. Ale oni jedou ve středu ještě před námi, takže to v pátek už bude srovnané.“

Na cestě do play-off:
Nespornou pražskou výhodou je aktivní bilance vzájemných závodů s Pardubicemi, jež Olympu přinesla jeden bonus do tabulky. Přitom Východočechy čeká příští středu výjezd do Slaného. Pakliže by v něm klopýtli, jejich aspirace na přímý postup do finále by se adekvátní měrou zmenšily.

Naproti tomu Slaný vzhledem k velkému počtu závodu před sebou živí alespoň teoretickou naději vyrovnat se Pražanům. Musel-by ovšem vítězit až do konce a ještě ke všemu dobýt Markétu i v zářijové odvetě.

Pakliže však Pardubice ve středu ztečou slánský ovál a Praha o dva dny později zvítězí ve Mšeně, řešení rovnice play-off se výrazným způsobem zjednoduší. Olymp totiž s jedenácti body opanuje čelo tabulky ještě výraznějším způsobem.

Pardubice budou mít maximálně naději jeho zisk vyrovnat, ovšem horší vzájemná bilance s Prahou je ponechá na druhém místě, by by Slaný nakrásně v září vyloupil pražskou kasu s kompletními třemi body.

Naděje východočeského družstva na pořádání semifinále ve Svítkově by se zvýšila, přičemž zbývající průběh základní extraligové části by se zúžil na otázku, zda v roli hostů dorazí Slaný či Mšeno.

Možnosti extraligových družstev v dalším průběhu soutěže:

  zbývající závody: z toho odvety: možný bodový zisk:
Praha 2 2 8+4+2=14
Pardubice 3 2 3+6+2=11
Slaný 5 3 0+10+3=13
Mšeno 4 3 0+8+3=11

Poznámka: poslední sloupec tabulky vyjadřuje součet doposud získaných bodů s body včetně bonusů, které může celek získat do konce soutěže.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)