Milan Špinka si ujasnil pětici juniorského nároďáku

Divišov – 20. června
Dnes se opět celá Česká republika potila v dalším tropickém dni, který atakoval historické rekordy. Pětatřicet dílků stupnice pana Celsia ukazovaly teploměry rovněž v Divišově. Šestice juniorů, které na zdejší ovál sezval Milan Špinka pro ujasnění si své sestavy na nedělní semifinále evropského šampionátu, musela se svým posledním tréninkem před klíčovým závodem počkat až téměř do půl osmé.

Václava Milíka čeká v sobotu race-off kvalifikačního procesu o SGP 2014, proto dnes v Divišově chyběl. O jeho nominaci do národního týmu se Milan Špinka rozhodl již dříve. V podstatě byli jasní rovněž Zdeněk Holub, Eduard Krčmář a Roman Čejka, kteří na dráhu nedaleko bájného vrchu Blaník dorazili. Nechyběli ani Michal Škurla, Ondřej Smetana a Daniel Hádek, z nichž si český kouč chtěl vybrat pátého do party.

„Měřil jsem klukům časy,“ říká Milan Špinka. „Snažili se, byl pařák, proto jsme začali až večer. Vedro bylo úmorný. Aby se dráha ukropila, museli jsme čekat. Dřív jsme trénovat nemohli, nepřálo nám počasí a teď kluci dojeli z Francie až v pondělí.“

Na základě tréninkových rozjížděk vyšla nominace na Michala Škurlu, zatímco jak Daniel Hádek, tak Ondřej Smetana budou připraveni v pohotovosti, kdyby došlo k problémům. Obezřetnost je nasnadě. Italský mítink Václava Milíka začíná v jednadvacet hodin. A Michal Škurla společně s Ondřejem Smetanou, Hynkem Štichauerem a Jaroslavem Petrákem v sedmnáct hodin startují třetí kolo jadranského poháru družstev v Morahalomu.

Z Divišova vede cesta do finále v Opole pouze přes vítězství. „Budeme bojovat,“ nešetří Milan Špinka odhodláním. „Nedáme kůži lacino, i když Švédové mají nabitou sestavu a soupeři budou i Němci a Lotyši.“

Startovní listina:

Německo: 1 Rene Deddens, 2 Danny Maassen, 3 Erik Riss, 4 Valentin Grobauer, 17 Mark Riss
Lotyšsko: 5 Andrzej Lebeděvs, 6 Jevgenijs Kostigovs, 7 Ivans Plešakovs, 8 Andrejs Kovalčuks, 18 neobsazeno
Švédsko: 9 Jacob Thorssel, 10 Mathias Thörnblom, 11 Oliver Berntzon, 12 Fredrik Engman, 19 neobsazeno
Česká republika: 13 Eduard Krčmář, 14 Zdeněk Holub, 15 Roman Čejka, 16 Michal Škurla, 20 Václav Milík

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)