Václav Zajíc naštěstí opravil defekt včas

Březolupy – 25. září
„Ještě štěstí, že jsem na tu prasklou osu přišel včas, jinak by to byl pěkný trapas,“ smál se před nedělním Slováckým oválem Václav Zajíc. Někdejší závodník však neměl na mysli plochodrážní motocykl, nýbrž lajnovačku na vápno. V posledních letech totiž při všech březolupských závodech plní funkci maršála startu.

Ještě v první polovině osmdesátých let však s březolupskou vestou brázdil plochodrážní ovály. Kdysi jako kluk zažil atmosféru zlínských šestidenní a motocyklové soutěže jej uchvátily.

Jak však říká nikdy nenašel správného rádce, aby se enduru mohl věnovat naplno. Dodnes však vzpomíná na vojnu v Žatci, kdy se ve volných chvílích pouštěl na dlouhé projížďky Krušnými horami.

Začal s motokrosem, nicméně materiální nouze jej dostala na plochodrážní stranu barikády. Ve sportu levých zatáček bylo alespoň to základní zadarmo. S březolupským klubem prožil sedmdesátá léta a s příchodem trenéra Miloše Plzáka i počátek nejlepších časů.

Právě před třiceti lety vybojoval svůj největší individuální úspěch. V sezóně 1975 vyhrál Český pohárr, který se stal předchůdcem pozdějšího Přeboru ČSR. Jeho sportovní kariéra vyvrcholila závody motocyklových dragsterů.

Foto: archív autora