Jak se pojede Zlatá stuha

Pardubice – 28. září
I když stěžejním bodem sobotního programu v Pardubicích bude světové finále juniorských družstev, pořadatelé nezapomněli ani na tradiční Zlatou stuhu. Stejně jako v roce 2001, kdy předzávod Zlaté přilby kolidoval s finále mistrovství Evropy do devatenácti let, však bude mít zjednodušený rozpis.

Už léta jezdí do Pardubic diváci z Německa, především z bývalé NDR. A protože bylo pořadatelům jasné, že se německý výběr do finále mistrovství světa nemá šanci probít, mysleli na své dlouholeté příznivce obsazením startovní listiny Zlaté stuhy.

Ta čítá šest jmen, z toho tři patří německým závodníkům Kevinu Wölbertovi, Michaelu Hertrichovi a Alexandru Lischkemu. Dalšími jsou Angličan Daniel King, Rakušan Manuel Nowotny a domácí Hynek Štichauer. Jeho nominace byla dlouho na vážkách, protože setrvával v hledáčku reprezentačního kouče Josefa Laštovky pro místo v národním týmu.

Zmiňovaná šestice změří své síly nejprve ve čtyřech kvalifikačních rozjížďkách. Tři nejlepší postoupí do další úrovně. Tam narazí na jednoho člena z každého reprezentačního výběru a jednoho držitele divoké karty nominovaného pořadatelem. V této souvislosti se spekuluje hlavně o Tomáši Suchánkovi, který už léta touží prestižní klání na domácí dráze vyhrát. A navíc letos končí s juniorskou kategorií.

Dvojice semifinálových jízd určí čtveřici finalistů. Ti se pak společně postaví na start rozhodující jízdy. A po jejím skončení budeme znát jméno dalšího vítěze.

Základní startovní listina:
1 Hynek Štichauer, CZ
2 Kevin Wölbert, D
3 Daniel King, GB
4 Michael Hertrich, D
5 Alexandr Lischke, D
6 Manuel Nowotny, A

Systém závodu:

kvalifikační jízdy 1 – 3 účastní se šest jezdců ze základní startovní listiny, ve třech rozjížďkách jede každý dvakrát
kvalifikační jízda 4 startují čtyři nejlepších z předchozích kvalifikačních jízd
semifinále 1 a 2 tři nejlepší ze čtvrté jízdy změří své síly s nasazenými členy národních týmů Polska, Dánska, Švédska a České republiky a s dalším závodníkem dosazeným pořadatelem na divokou kartu
finále určí pořadí závodu, startují první dva z každé semifinálové jízdy