Češi v akci 59

Uplynulý týden nechal české fanoušky v pohodlí svých domovů. Svitavská první liga byla odvolána kvůli termínové kolizi s evropským semifinále juniorů v Pile. A i kdyby nebyla, postaraly by se o předčasný konec odpolední přívalové deště stejně jako o včerejší světový šampionát světa v Mariánských Lázních. A do rámce odvolaných závodů dokonale zapadl rovněž chabařovický Speedway Mini Cup. České závodníky tím pádem bylo možné spatřit pouze za hranicemi, o čemž vás přesvědčí tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z.
Aleš Dryml zajistil triumf v první polské lize
Tradiční procházku zahájíme v úterní švédskou Elitserien. Motala doma triumfovala nad Vetlandou 52:38. Martin Vaculík v její sestavě vystřídal všechny číslovky, které jsou v plochodrážním závodě k mání. Vedle jedné jedničky, jedné dvojky a jedné trojky měl také tři nuly, takže v konečném součtu šest bodů.

Při britské SGP v Cardiffu si však spravil chu svým prozatím nejlepším výsledkem v letošní kampani. Včera v Tarnowě v rámci desátého kola polské extraligy přivezl svému kouči devět bodů s jedním bonusem v utkání, v němž porazili Zielonou Goru 58:32.

Rovnou z Cardiffu mířil do Polska také Aleš Dryml. Jeho prvoligový Grudziadz čekal výjezd do Gdaňsku. Pardubický kapitán se mohl nakonec pochlubit jedenácti body s jedním bonusem. Z řady jeho triumfů vyčnívá jediná nula, když v rozjížďce s číslem třináct spolu s Chrisem Harrisem podlehl Arturu Mroczkovi s Renatem Gafurovem.

Pardubičanova chvíle ovšem přišla v závěrečné jízdě za nerozhodného stavu 42:42. Spolu se Scottem Nichollsem zatroubili k útoku a odvedli domácí tandem Robert Miskowiak – Krystian Pieszczek.

Václav Milík se v sobotu vrátil do německé bundesligy. Ve Stralsundu vyhráli domácí 48:39 nad Brokstedtem, pro nějž pardubický závodník vyjel pět bodů s jedním bonusem. Tím je protentokrát výčet ligových startů českých závodníků u konce.

Na pódiu pouze Patrik Mikel
Příležitost pro české závodníky však přinesly i pouáky. Josef Franc měl ve čtvrtek startovat v německém Altripu, ovšem mítink byl zrušen kvůli dráze poničené dešti. V té chvíli ovšem Pražan nemohl tušit, že jej stejný osud potká i v neděli v Mariánských Lázních.

V Olchingu se však German Open na klasické dráze podařilo uspořádat a navzdory špatnému počasí se publikum čítající téměř dvě tisícovky hlav nenudilo. Hlavnímu klání předcházel závod dvěstěpadesátek. Stal se kořistí Sandro Wassermanna, druhý byl Daniel Spiller a třetí Patrik Mikel.

Březolupský borec se však trápil s technikou. „Letěl krásně, ale nestartovala motorka,“ vyprávěl jeho otec František. „S Martinem Málkem jsme všechno vyměnili, ale když je Páa vodil, vynechalo to. Vyměnili jsme zápalko, svíčku a nic. Ovšem když jsme se vrátili domů a zkusili to v Březolupech, letělo to krásně.“

Hlavní závod nakonec vyhrál Piotr Pawlicki (15 bodů) před Martinem Smolinskim a Rory Schleinem (oba po 13). Jediný český zástupce ve startovním poli Matěj Kůs (8) obsadil osmou příčku.

V sobotu se ve slovinském Kršku konal tradiční mítink o Zlatý znak města, kde nechyběli ani Pardubičané, kteří byli na cestu vyzbrojeni řízky velikosti sloních uší z kuchyně babičky Hynka Štichauera. Ten nakonec skončil desátý s osmi body, zatímco stejný bodový zisk stačil Tomáši Suchánkovi na sedmé místo. Triumfoval Dakota North (13) před Mariuszem Fierlejem (12) a Jozsefem Tabakou (11). Nadstavbový pohár France Babiče vyhrál rovněž Dakota North, když cesta Tomáše Suchánka skončila již v semifinále.

Foto: Wojta Zavřel a archív Patrika Mikela