Start kvalifikace o SGP 2014 navnadil na neméně skvělá pokračování

Abensberg – 20. května
První kolo kvalifikace pro SGP 2014 se jelo v pondělí, prakticky ihned po sobotní pražské velké ceně. Srovnání kandidátů na vstup do elitního klubu plochodrážníků se současnou špičkou je rozhodně na místě. Navíc startovní listina v Abensbergu byla bohatá na závodníky se zkušenostmi z Grand Prix.

Stálí účastníci seriálu SGP vs. pretendenti postupu
Matej Žagar a Aleš Dryml si mohli přímo zopakovat svůj vzájemný souboj z Markéty, Brit Scott Nicholls a Švéd Peter Ljung si už pocity stálých účastníků prestižního seriálu užili. Prvně jmenovaný po mnoho sezón, druhý loni po vlně rezignací jezdců s podpisy na smlouvách v polské extralize vystoupil do boje na poslední chvíli a nebyl zrovna úspěšný.

K favoritům bezesporu patřili oba Poláci Przemyslaw Pawlicki a Maciej Janowski, oba už s účastí v SGP na divoké karty ve svém curriculum vitae. A pro úplnost, Denis Andersson byl náhradníkem loni na Velké ceně Švédska, ale neměl příležitost nastoupit.

Domácí Martin Smolinski a Australan Cameron Woodward společně s Ukrajincem Andrejem Karpovem jsou ozdobou. A najednou deset postupových míst nepřipadalo jako jednoduchá laka na překonání. Pozdější vývoj závodu tomu dal za pravdu. Vždy nebýt pádů a vyloučení, postup měli na dohled i borci do patnáctého místa. Škoda na poslední chvíli odvolané účasti Fina Joonase Kylmäkorpiho, mistra světa na dlouhé dráze. To by se závod mohl ještě o něco zdramatizoval.

V pondělí byl v Německu svátek a tak tribuny byly zaplněné více než slušně. Počasí přálo a organizace šlapala, jak se patří na nejlepší úrovni. Pořadatelé kromě tradiční účasti místního Vespa klubu, jehož členové přivezli závodníky na nástup na krásně udržovaných skútrech, si pozvali pár plochodrážních veteránů. Kromě pár Němců byl mezi nimi i jeden Fin. O druhé přestávce odjeli několik rychlých kol a na trati jako veteráni vůbec nevypadali. Další atrakcí pro diváky představovala spoře oděná děvčata, která posloužila jako plátno pro výtvory malířů sprejerů. Mužská část publika samozřejmě hodnotila nejen umělecké provedení, ale také tvary modelek.

Spokojenost Aleše Drymla
Výsledky závodu a zprávu o skvělém vystoupení Aleše Drymla už určitě znáte. Na místě ale nic nebylo tak jednoduché, jak se může zdát ze suchého zápisu. Jednotlivé jízdy se rozhodovaly pravda zpravidla na startu, ale odstartovat se dalo z každé pozice roštu.

Na trati se pak bojovalo vesměs o druhé až třetí místo a největší potíže po celý závod činila skoro všem jezdcům poslední zatáčka. První to ochutnal shodou okolností Aleš Dryml. Bravurně vedl Martina Smolinskeho většinu osmé jízdy, ale ve zmiňovaném oblouku přišly problémy a Němec se za bouřlivé ovace publika posunul do čela.

Později měli na stejném místě potíže také Scott Nicholls i Martin Smolinski. A v rozjížďce s číslem třináct Denis Anderson dokonce málem vyletěl ze sedla svého motocyklu. Ostatní rychle pochopili záludnost místa, kde jezdili s velkým respektem. Padalo se ale také jinde.

Nejdříve se bez cizího zavinění poroučel k zemi v šesté jízdě v pozadí jedoucí Denis Andersson. A vždy v první zatáčce po startu upadli mladí a draví Poláci. Ve čtrnácté jízdě Maciej Janowski po srážce s Peterem Ljungem. Po něm za podobných okolností i Przemyslaw Pawlicki, jenž kolidoval s Cameronem Woodwardem. Obě jízdy přerušené s účastí polských borců se opakovaly bez vyloučení, avšak Przemyslaw Pawlicki již nebyl schopen pokračovat v soutěži.

Naštěstí pro něj pád nebude mít větší následky. Ovšem v Abensbergu nejen, že se neúčastnil rozjezdu s Matejem Žagarem o první místo, ale nebyl ani schopen dojít na stupeň vítězů. A tak druhý stupínek zůstal smutně prázdný.

Dodatková jízda se konala rovněž o místo třetí. A v ní si Aleš Dryml bravurně poradil s Martinem Smolinskim, zatímco Aleksander Loktajev měl defekt a nedokončil. Pardubický borec v průběhu mítinku oplatil vítěznému Mateji Žagarovi porážku z Markéty, takže mohl být po právu spokojen.

Jakže nakonec dopadlo v úvodu zmíněné srovnání kandidátů vstupu do SGP se stálými jezdci seriálu? První kolo potvrdilo kvality Mateje Žagara a Aleše Drymla a také dravost mladých Poláků. Bezesporu zklamal Scott Nicholls, ale vzhledem tomu, že se postupuje celá třicítka jezdců, pozice náhradníka do dalšího kola není úplně ztracena. Příjemně překvapili Němci, kteří postoupili všichni tři startující. Bude zajímavé sledovat jejich další osudy. Cesta do Poole a později do SGP 2014 je porad ještě daleka, ale už první kvalifikační závod ukázal vyrovnanost adeptů a slibuje skvěle pokračování.

Foto: Kiril Ianatchkov