Češi v akci 58

Pracovní dny uplynulého týdne nechaly české fanoušky v jejich domovech, odkud je vytáhly až víkendové mítinky v Divišově a v Pardubicích. Ani tradiční pondělní kompilační přehled magazínu speedwayA-Z o zahraničních startech českých borců nebude příliš obšírný. Z obvyklého standardu vyčnívá pouze druhé místo Tomáše Suchánka v jubilejním Memoriálu Josefa Kampera a debut Václava Milíka ve vestě Rybniku, který se vlastně ještě nestal.
V pondělí Belle Vue prohrálo domácí mítink proti Lakeside, ovšem Aleš Dryml měl přece jenom důvod k oslavám. V bavorském Abensbergu postoupil ze třetího místa do race-off kvalifikačního procesu o Speedway Grand Prix 2014.

Ve středu byl pardubický kapitán povolán coby náhrada za Darcyho Warda do druhé letošní velké ceny v Cardiffu. Ve stejný den byl zveřejněn také kontrakt Václava Milíka s polským druholigovým Rybnikem.

„Zadařilo se pár závodů,“ vysvětlil pardubický junior zájem polského klubu. „Postupně se ozvaly Pila, Krakow a Rybnik. Nejlepší podmínky dával Rybnik, tak jsem šel tam.“ Vstříc svému debutu v nových barvách vyrazil hned po svém divišovském triumfu.

Jenže Rybnik potřeboval za každou cenu svůj domácí mítink proti Krakowu proměnit ve vítězství alespoň o pět bodů. A tak se pojistil skutečně na všech frontách a pozval víc závodníků, než se jich mohlo vejít do sestavy.

Václav Milík si tudíž v Rybniku pouze zatrénoval, jelikož se trenér obával, že by mu zahraniční závodníci mohli odmítnout přijet na další utkání, pakliže by český mistr před nimi dostal přednost. Nicméně Václav Milík odjížděl z Polska s příslibem další pozvánky. Rozhodně tak nebude při výjezdu Rybniku do Pily, protože ve stejném termínu vstoupí v St. Johannu do kvalifikace o SGP 2014.

Z českých borců se tak včera v polských ligách představil pouze Aleš Dryml. Jeho Grudziadz doma porazil Lublin 51:39, k čemuž on pomáhal sedmi body s jedním bonusem. Naproti tomu Martin Vaculík prožil týden plný proher. V úterý ve švédské Elit Serien jeho Vetlanda doma podlehla Kumle 41:46. Slovenský borec dosáhl šesti bodů. Včera v Polsku nad jeho Tarnowem zvítězila domácí Zielona Gora 54:36. Martin Vaculík během čtyřech startů dokázal skórovat jen jedním bodem v rozjížďce s číslem šest.

Za kanálem La Manche z našich závodníků startoval pouze Lukáš Dryml. Rozhodně nemohl být nespokojen se svými dvanácti body s jedním bonusem v pátečním domácím klání, kde Eastbourne triumfovalo nad Swindonem 48:42.

Dnešní přehled zakončí třicátý ročník Memoriál Josefa Kampera v rakouském Natschbachu. V cíli jeho finálové rozjížďky byl první Dán Nikolaj B. Jakobsen před Tomášem Suchánkem a Alexejem Charčenkem, když Fritz Wallner upadl. Martin Gavenda zůstal viset v semifinále, takže mu celkově náleží pátá příčka.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)