Aleš Dryml svůj titul neobhájí

Mariánské Lázně – 9. května
Bez obhájce titulu mistra ČR na dlouhé ploché dráze se bude muset obejít nedělní podnik domácího šampionátu v Mariánských Lázních. Již dříve zmiňovaná termínová kolize mezi závody Grand Prix na krátké a dlouhé dráze, do nichž se pardubický závodník při svém loňském úspěšném tažení kvalifikoval, v kombinaci s finálovou sérií evropského šampionátu na krátké dráze dostala našeho reprezentanta do velmi prekérní situace.

České počty na historickém minimu
Obhajoba evropského zlata, účast mezi nejlepšími jezdci světa na krátké dráze nebo reálná šance na medaili ze světového finále na dlouhé dráze? S obtížným rozhodnutím čekal Aleš do poslední chvíle. To nakonec vyznělo v neprospěch dlouhé dráhy. Zranění Darcy Warda z posledního závodu Grand Prix v Göteborgu navíc otevřely brány do startovního pole SGP. Dlouhodrážní Grand Prix tak musela ustoupit stranou, stejně tak i domácí šampionát. V neděli bude Aleš Dryml spolu s bratrem Lukášem plnit své povinnosti v Británii. Účasti v kvalifikaci mistrovství světa na dlouhé dráze se však vzdát nehodlá.

Aby těch ztrát nebylo málo, na start v nedělním závodě rezignoval i další loňský medailista Michael Hádek. Ten pro změnu nevyřešil své problémy s motorem. A vzhledem k faktu, že ve startovní listině nefiguruje ani Antonín Klatovský, smrskla se česká družina trochu nečekaně na historická minima. A přeci nakonec došlo k jednomu přírůstku. Za řídítka dlouhána letos usedne motocyklový nadšenec a bývalý jezdec čakovického plochodrážního klubu Jan Boháč. A nebude to mezi veterány, ale v plném tempu při nedělním mezinárodním mistráku. Se záludností pískové tisícovky v Mariánských Lázních se bude potýkat v sedle motocyklu po bývalém jezdci místního klubu Romanu Tomanym.

Náročný maraton dvoudenního závodění opět čeká na Karla Kadlece. Sympatický plzeňský závodník bude v sobotu bojovat o stupně vítězů mezi veterány, aby se další den z pozice české trojky popral o účast ve finále Mistrovství republiky.

Největší hvězdou startovního pole však bezesporu bude loňský světový medailista Josef Franc. Přes mnohé úspěchy včetně vítězství v závodě Grand Prix na dlouhé dráze mu domácí titul v této disciplíně dosud chybí. Situaci mu pravda notně ulehčilo odstoupení Aleše Drymla, svou touhou po zlaté medaili se však netají ani Francův klubový kolega z pražského Olympu a taktéž světový finalista Richard Wolff. Ten se navíc na prvního máje ozdobil vítězstvím v závodě o zlatou přilbu na dlouhé dráze v německém Lübbenau.

Z pestrého mezinárodního pole nedělního závodu si na nejvyšší příčky brousí zuby především bývalý světový finalista Marcus Eibl z Německa. Po těžkém zranění se vrátil na ovály ve výborné formě a dráhu v Mariánských Lázních ze svých předchozích startů velmi dobře zná.
Chybět nebude ani jeho krajan ostřílený lišák Klaus Peter Gerdemann. I přes pokročilejší věk jeho jméno na dlouhých drahách stále něco znamená.

Velkým favoritem je i další pravidelný host v Mariánských Lázních Holanďan Sjoerd Rozenberg, kterého doprovodí jeho mladší kolega Lars Zandvliet. Z plejády osmi Angličanů jsou českým divákům nejznámější Daniel Winterton a vždy dravě jedoucí David Speight. Mezi novými tvářemi se objeví mimo jiné i zkušený Marcus Bisson, hájící kdysi v britské lize barvy Pirátů z Poole.

Na nedělní finále si dozajista brousí zuby i rodák z australské Canberry Rodney McDonald.
Systém závodu je koncipován podle aktuálního rozpisu světového šampionátu pro dvacet jezdců. V každé jízdě se tak na start postaví pět závodníků. Základní část závodu má pět sérií vždy po čtyřech jízdách. Následují dvě semifinále a jízda finálová.

Veteráni otevřou program
Den před závodem mezinárodního Mistrovství ČR bude již tradičně patřit plochodrážním veteránům. Startovní listiny obou kategorií dvou- i čtyřventilových strojů jsou plné známých jmen.

Zejména mezi čtyřventily se dají očekávat boje na ostří nože. Do nich by měl zasáhnout i náš Karel Kadlec. Proti němu se na start postaví bývalé opory nizozemské reprezentace Henk Snijder, Hylke Dijkema nebo Wim de Haas. A stejně jako před více než dvaceti lety jim svá záda bude chtít ukázat Angličan Bob Dolman. Novým přírůstkem mezi známými jmény je další bývalý evropský finalista Wolfgang Barth z Německa, starší bratr čtyřnásobného mistra světa Roberta Bartha. Dojde i na bývalé světové finalisty, nebo do letošní veteránské série zasáhne další Němec Maik Ebensing, který mezi nejlepší jezdce světa proklouzl v roce 1999.

Vavříny z Mariánských Lázní se v minulosti ověnčili například Rakušan Anton Wannasek, Britové Paul Evitts a John Hartley nebo Ital Francesco Barbetta. Své budou chtít říct i němečtí bratři Ulrich a Andreas Büschke.

Mezi dvouventily je dozajista největším lákadlem návrat krále veteránských závodů Hartmuta Ernsta. Jeho největšími soupeři budou krajané Josef Goldbrunner a Franz Greisel nebo bývalý britský profesionál Kevin Teager.

Startovní listina – MEZ MR na dlouhé dráze:

1 Karel Kadlec, Kadlec
2 Jan Boháč, Divišov
3 Mike Clarke
4 Anton Wannasek, A (SMF)
5 Paul Evitts, GB
6 Adam Filmer, GB
7 Josef Franc, Praha
8 Sjoerd Rozenberg, NL
9 Dave Hammond, GB
10 Klaus Peter Gerdemann, D
11 Rodney McDonald, AUS
12 Marcus Bisson, GB
13 Lars Zandvliet, NL
14 Richard Wolff, Praha
15 Markus Eibl, D
16 Dan Winterton, GB
17 Matthias Flick, D
18 Adam Alott, GB
19 David Speight, GB
20 Hylke Dijkema, NL
21 Arne Andersen, DK
22 Bill Haynes, GB

Evropská série veteránů:

dvouventily:
1 Josef Goldbrunner, D
2 Kevin Teager, GB
3 Franz Greisel, D
4 Kenny Blair, GB
5 Jürgen Bruckner, D
6 Bill Haynes, GB
7 Tom Blackwood, GB
8 Sigmund Finnstad, N
9 Jürgen Jucknies, D
10 Geoff Urben, GB
11 Jan Hamers, NL
12 Miklos Nemeth, N
13 Dieter Nachtmann, D
14 Sven Erik Geitsund, N
15 Knut Olsen, N
16 Hartmut Ernst, D
17 Keith Snelling, GB
18 Wolfgang Starr, D
19 Karl Heinz Suske, D
20 Bernd Schoop, D
21 Roy Gomm, GB
22 Karl Heinz Koitka, D
23 Jan Gunliek Kilen, N
24 Christoph Eichhorn, D
25 Geir Furulund, N
 
čtyřventily:
1 Bob Dolman, GB
2 Paul Evitts, GB
3 Henk Snijder, NL
4 Wim de Haas, NL
5 Ulrich Büschke, D
6 John Hartley, GB
7 Hylke Dijkema, NL
8 Francesco Barbetta. I
10 Gerd Mauer, D
11 Andreas Blache, D
12 Ian Leverington, GB
13 Karel Kadlec, CZ
14 Dave Hammond, GB
15 John Freeman, GB
16 Andreas Büschke, D
17 Steen Larsen, DK
20 Maik Ebensing, D
21 Arne Andersen, DK
22 Anton Wannasek, A (SMF)
23 Bert de Haas, NL
24 Yngvar Nilsen, N
25 Mike Clarke, GB
27 Wolfgang Barth, D

Foto: Jiří Bayer