Před boji o legendární Zlatou přilbu se opět konala pietní vzpomínka

Pardubice – 14. října
Několik desítek minut před zahájením plochodrážního závodu o 64. Zlatou přilbu Pardubic se konala také pietní vzpomínka na ty jezdce, kteří položili v bojích o Zlatou přilbu to nejcennější, svůj život. Jak je již několik let tradicí, akce proběhla na pardubickém dostihovém závodišti u pomníčků padlých plochodrážníků.

Památce jezdců se přijeli poklonit dva z našich předních závodníků plochodrážního sportu minulého století Antonín Kasper starší a Milan Špinka. Antonín Kasper dokázal zvítězit v závodě o 15. Zlatou přilbu v roce 1963, která se konala na dostihovém závodišti tenkrát naposled. Na další již 16. ročník byl závod přemístěn na plochodrážní stadion do Svítkova.

Na tomto již klasickém ovále se Antonín Kasper dokázal opět prosadit, i když to bylo jenom druhé místo v roce 1964 a dvě třetí místa v letech 1965 a 1967. Milan Špinka, rodák z Pardubic rozjásal plochodrážní fanoušky na svítkovském stadionu přesně deset let od vítězství Antonína Kaspera a to v roce 1973. Tehdy porazil ve finálové jízdě v té době mistra světa a již trojnásobného držitele Zlaté přilby Ole Olsena a tenkrát čtyřnásobného světového šampióna Ivana Maugera.

Celou vzpomínku moderoval Roman Hájek a připomenul osudy závodníků, kteří zde v nebezpečné popkovické zatáčce tragicky zahynuli, ale i těch, kteří přijeli do Pardubic závodit v nedaleké minulosti a bohužel již nemohou být mezi námi.

Foto: Jiří Havlíček