Devatenáctky se vrací do Svitav

Svitavy – 28. září
Historie českého šampionátu závodníků do devatenácti let se začala psát v srpnu 1999 ve Svitavách. Na cestu k titulu se tehdy vydal Tomáš Suchánek, by ještě neslavil, protože nemohl tušit, že se plánovaný zářijový závod ve Slaném stane obětí deště. Po třinácti letech se šampionát do svitavské Cihelny vrací a slibuje zajímavou podívanou.

Stejně jako loni se podařilo naplnit startovní listinu pro šestnáct závodníků, i když startovní číslo třináct zůstává volné. A Michal Klein s patnáctou pojede se statusem traové rezervy a nebude v šampionátu klasifikován.

Zářijový termín zastihl české juniory ve skvělé formě. Z širší špičky chybí Jan Holub a Ondřej Veverka. Formát jediného závodu přilívá navíc olej do ohně dramatičnosti, jelikož žádná chyba se nebude odpouštět škrtem nejhoršího výsledku.

Skvělou motivaci k výhře má Václav Milík. Nejen, že je obhájcem titulu z loňského Svítkova, avšak po explozi motoru v rozjezdu o titul juniorského mistra by rád stanul na nejvyšším pódiu v devatenáctkách. A to tím spíše, jede-li v této věkové kategorii naposledy.

„Koukej to vyhrát,“ říkal mu otec Václav v úterý po skončení prvního extraligového finále. Sám ve svitavských boxech nebude, jelikož má na svém programu mistrovství republiky v orbě v Klatovech.

Jenže proti podobnému plánu se zítra dozajista vzedme velká vlna odporu. Především Eduard Krčmář by rád získal double. Je tu i Roman Čejka, který také bude v devatenáctkách startovat naposledy. A potom armáda mladších zastoupená Danielem Hádkem a pražskými mladíky, z nichž především Zdeněk Holub letos zaznamenal fantastický progres. Boj o zlato tím pádem zůstane otevřený až do posledních fází zítřejšího závodu.

Startovní listina:

1 Ondřej Smetana, Praha
2 Michal Průcha, Slaný
3 Michal Škurla, Praha
4 Filip Hájek, Praha
5 David Štěrovský, Pardubice
6 Stanislav Pouznar, Mšeno
7 Michaela Krupičková, Divišov
8 Eduard Krčmář, Slaný
9 Václav Milík, Pardubice
10 Dominik Hinner, Praha
11 Roman Čejka, Slaný
12 Zdeněk Růžička, Mšeno
13 neobsazeno
14 Zdeněk Holub, Praha
15 Michal Klein, Mšeno – mimo klasifikaci
16 Daniel Hádek, Plzeň

Foto: Wojta Zavřel