Úspěšný březolupský rok vyvrcholí Slováckým oválem

Březolupy – 27. září
Do druhého půlstoletí existence svého klubu vstoupili březolupští závodníci poměrně impozantně. Tandem Martin Gavenda – Marcin Jedrzejewski vybojoval stříbro v mistrovství republiky dvojic, prvoligový tým vyhrál soutěž už bez ohledu na výsledek posledního závodu a Patrik Mikel po triumfu ve zlatém poháru mládeže UEM směřuje rovněž k českému titulu ve stopětadvacítkách. Jeho poslední mítink je na programu zítra, kdy doprovodí závěr první ligy a nadstavbový devátý ročník Slováckého oválu.

Pro návštěvníky jsou připraveny nejen tombola, ukázka flat tracku a další doprovodný program, ale především bohaté plochodrážní menu. Jeho hlavním bodem programu je poslední závod první ligy. Březolupy vybojovaly titul už v šestém klání ze šesti minulou neděli v Liberci. Přesto vůbec poprvé v letošní sezóně staví čtyřčlenný tým. V něm se o místa podělí Martin Málek, Martin Gavenda, Michal Dudek a Roman Čejka.

V Liberci vykročily na druhým místem Pardubice, které se v tabulce odlepily od Prahy. Východočeši chtějí evidentně v nastoupeném trendu pokračovat, takže na jih Moravy posílají Hynka Štichauera, Jaroslava Petráka a Václava Milíka. René Vidner přišel v úterním extraligovém finále již podesáté v letošní sezóně o motor a David Štěrovský se chystá na sobotní devatenáctky, takže pardubickou vestu oblékne i Jaromír Otruba.

Pražané jako jediní staví pětičlenný tým, jelikož se do sestavy po nemoci vrací Dominik Hinner. Další složení je obvyklé, tedy Ondřej Smetana, Ondřej Veverka, Michal Škurla a Zdeněk Holub. Neobvyklá není ani trojice mšenských juniorů Michal Klein, Stanislav Pouznar a Zdeněk Růžička. Filip Šitera do Březolup nemůže, protože se vypravil pro své vybavení za kanál La Manche, nicméně úlohu opory družstva převezme Jan Jaroš.

V Březolupech vyvrcholí šampionát stopětadvacítek. V nich je Patrik Mikel jenom krůček od titulu, avšak život se mu chystá znepříjemnit Polák Igor Kopiec a dokonce i Michal Škurla. Mnohokrát korunovaný král kolibříků do letošního šampionátu na klasické dráze vstoupí vůbec poprvé.

Na závěr se nejlepší borci z ligového klání střetnou v nadstavbovém klání o Slovácký ovál. Mítink, který poprvé vstoupil na českou scénu v říjnu 2004, bude mít svého individuálního vítěze opět po roční pauze, jelikož se loni konal v rámci mistrovství republiky dvojic.

Startovní listina:

AK Březolupy: 1 Martin Málek, 2 neobsazeno, 3 Michal Dudek, 4 Roman Čejka, 17 Martin Gavenda
Grepl PDK Mšeno: 5 neobsazeno, 6 Stanislav Pouznar, 7 Zdeněk Růžička, 8 Michal Klein, 18 Jan Jaroš
AK Markéta Praha: 9 Michal Škurla, 10 Ondřej Smetana. 11 Dominik Hinner, 12 Ondřej Veverka, 19 Zdeněk Holub
ZP Pardubice: 13 neobsazeno, 14 Hynek Štichauer, 15 Jaromír Otruba, 16 Jaroslav Petrák, 20 Václav Milík

Mistrovství republiky 125 ccm:

1 Igor Kopec, PL
2 Dušan Hlaváček, Pardubice
3 Josef Novák, Pardubice
4 Roman Mády, Plzeň
5 Filip Hájek, Praha
6 Michal Škurla, Praha
7 Patrik Mikel, Březolupy
8 neobsazeno

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Eva Palánová