Lukáš Dryml a Stanislaw Burza ve čtrnácté jízdě vyřešili hlavní otázku základní části extraligy

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 5. září
Bitva o každý bod a nesmírná vyrovnanost provázela dnešní extraligové klání ve Svítkově, jehož vítěz měl být odměněn postupem do finálové části. Po nerozhodném počátku pronikla do vedení trojkoalice, aby ji mohutným úderem ve čtvrté jízdě vystřídaly Pardubice. Hosté však záhy srovnali krok a po devíti rozjížďkách byli opět na čele. Tři pardubické triumfy, které umožnily také zadřený motor Patryka Dudka a problémy Zdeňka Simoty s karburátorem, přiklonily misky vah opět na pardubickou stranu. Do nominovaných rozjížděk nastupovaly Pardubice s dvoubodovou převahou. Lukáš Dryml se v boxech domluvil se Stanislawem Burzou, jenž na poslední chvíli zastoupil Lasse Bjerreho, kterou na ovále přeměnili naprosto dokonale do praxe. V té chvíli bylo nad slunce jasné, že Pardubice doprovodí do play-off Prahu.

Polák vyrazil Pardubicím na pomoc
Po odjezdu z prohraného mítinku na pražské Markétě neprožívali v Pardubicích zrovna optimální období. Místo potvrzení místa ve finále, k čemuž chyběl v poslední rozjížďce jen krůček, se východočeští závodníci dostali do méně výhodnějšího postavení. A pro potvrzení svého postupu jim nezbývalo nic jiného, než dnes trojkoalici porazit.

Vzhledem k termínovým kolizím s play-off švédské ligy a utkáním britské Elite League, kam byl povolán Ben Barker, vyvstala palčivá otázka zahraniční posily. Teprve během pondělka se podařilo získat Lasse Bjerreho. Jenže mladší bratr slavnějšího Dána jel ve stejný den závod dánské ligy v Grinstedu.

Sotva ho Pardubičané oficiálně zveřejnili ve svém dnešním složení, Lasse Bjerre zavolal, že si při tréninku pondělního závodu poranil rameno. Zoufalé SOS vyslyšel Stanislaw Burza, který všeho nechal a vypravil se východočeskému týmu na pomoc. Pardubičanům se přitom dařilo držet informaci o této změně dlouho pod pokličkou, takže mnozí ji zaznamenali, až když polského závodníka spatřili na vlastní oči.

První jízda v ryze českém juniorském obsazení se už stala při extraligových mítincích takřka nepsanou tradicí stejně jako její nerozhodný výsledek. Dnes se o něj postaral Václav Milík, který projel v první zatáčce mezi Janem Holubem a Danielem Hádkem jako rozžhavený nůž kostkou studeného másla.

„Proto mě přece maj‘,“ komentoval pardubický junior své vítězství se smíchem na rtech. Jeho kolega René Vidner nebyl však daleko k slzám, protože se trucujícím motorem nedostal do cíle. Ani druhá jízda neurčila vedoucí tým průběžné klasifikace. Nejlepší start předvedl Aleš Dryml. Matej Žagar však zůstal věrný své pověsti nejlepšího muže české extraligy.

Jeho nájezd vnějškem první zatáčky vedoucí Pardubičan ustál, avšak v nájezdu do druhého okruhu se Matej Žagar stejně posunul do čela. Stanislaw Burza ovšem podržel třetí místo, když záhy po startu předčil Michaela Hádka. Nerozhodné skóre však vzalo za své rozjížďkou s číslem tři, po jejímž startu se David Štěrovský převrátil v ukázkové svíci.

Než se pardubický junior stačil posbírat, Patryk Dudek, který se během noci přesunul patnáct set kilometrů ze švédského Västerviku, se ujal vedení. Tomáši Suchánkovi chyběl kousek, aby se v úvodním výjezdu protáhl okolo něj. Ve druhé zatáčce už byl v tomto ohledu důslednější, jenže Patryk Dudek téměř okamžitě kontroval.

Dva body převahy nevydržely trojkoalici dlouho. Václav Milík vystřelil ve čtvrté jízdě rychle dopředu, aby se Lukáš Dryml briskně zařadil za jeho záda. Zdeněk Simota s Danielem Hádkem byli proti nim rázem bezmocní. Když borci projeli cílem, na světelné tabuli naskočil stav 13:11.

Trojkoalice útočí
Pátá jízda začala trojkoaličním útokem, když na let pásky reagovali nejrychleji Patryk Dudek a Michael Hádek. Aleš Dryml si to však v prvním kole namířil rovnou mezi ně. Ani Tomáš Suchánek nechtěl být poslední. Ve druhém okruhu si zdravě drzým způsobem najel úvodní zatáčku smělým obloukem. Chvíli byl dokonce druhý, avšak takřka okamžitě klesl až za Michaela Hádka.

Nevzdal se a ve druhé zatáčce stejného kola Michaela Hádka vyřešil jednou provždy. „Dvakrát odstartuju a dvakrát mě předjedou,“ lamentoval plzeňský borec v depu. Rovněž rozjížďka s číslem šest skončila smírným výsledkem. René Vidner se do ní ani nerozjel.

„Je po motoru,“ krčil rameny jeho otec René. „A to je teď udělanej‘. Už v první jízdě to nešlo vytočit od startu, teď to bouchlo rovnou. A to ještě máme půjčenej‘ karburátor, to se z normálního platu nedá táhnout.“

Stanislaw Burza triumfoval stylem start – cíl, i když Jan Holub pořádně stahoval jeho náskok. Ovšem polský spasitel pardubických ambicí plnil svou úlohu na výtečnou. Třetí defekt postihl domácí hned v sedmé jízdě. Tomáš Suchánek zůstal stát už v jejím prvním kole a o přestávce se rozhodně nenudil. Spolu se svým týmem totiž musel vyměnit spojku.

V prvním nájezdu se Lukáš Dryml objevil jako blesk na vnitřní straně dráhy, aby okamžitě připravil Patryka Dudka o vedení. Polák však útočil. Ve třetím kole se z prvního výjezdu na chvilku zjevil vpředu, avšak Lukáš Dryml svou první příčku uhájil. Nicméně člen červenobílého polského výběru, který v neděli pomáhal vrátit výběr své země zpátky na světový trůn, se nevzdal. A v nájezdu do posledního okruhu za sebou Lukáše Drymla nechal definitivně.

Svým předjížděcím manévrem dostal DaK Moto Plzeň-Divišov na stejnou bodovou úroveň s domácími. Na nerozhodném stavu nic nezměnila ani rozjížďka s číslem osm. Bratři Hádkovi v ní uvolnili svá místa u roštu ve prospěch obou náhradníků. A Matej Žagar si stylem start – cíl připsal druhý triumf před tandemem Aleš Dryml – Václav Milík.

Slovinský závodník zamířil do akce hned v deváté jízdě. Její start ho vynesl do čela před Zdeňka Simotu. Lukáši Drymlovi nezbylo než útočit, zatímco Václav Milík nyní zaostal vzadu. Zdeněk Simota však pardubického závodníka uhlídal nejen v první zatáčce, ale i po celý zbytek jízdy. Matej Žagar se po svém parákovi neustále ohlížel, dělal mu prostor. Maximální triumf byl odměnou za jejich skvělou taktiku a trojkoalice vedla o čtyři body.

Dohoda platí
Lukáš Dryml, ještě rozpálený svým soubojem se Zdeňkem Simotou, seskočil ze svého motocyklu na kraji depa. Spěchal k závoře, povzbudit své kolegy. „Pojď, Tomáši, musíš to dát,“ vyprovázel Tomáše Suchánka na start. Jenže po vylétnutí pásky se na čele usadil Patryk Dudek. Václav Milík zůstával od něho poměrně blízko, což se mu mělo nakonec pořádně vyplatit.

Za zlomem poslední zatáčky totiž vedoucí Polák výrazně zpomalil, jelikož se mu rozsypal motor. Pardubický junior ho bleskově předjel, zatímco setrvačné síly udržely Patryka Dudka na dvou bodech. Tomáš Suchánek jezdil celou dobu třetí, takže remíza se nakonec změnila v pardubické vítězství 4:2.

Dva body trojkoaličního náskoku se rozplynulo v rozjížďce s číslem jedenáct. Oba bratři Drymlovi po startu vypálili do čela a Matej Žagar se Zdeňkem Simotou zaostali vzadu. Slovinec se sice hrnul první zatáčkou dopředu jako stoletá voda, avšak před pardubické závodníky se nedostal. Věrný svému zvyku ovšem vytrval a ve druhém kole předčil v nájezdu do úvodní zatáčky Lukáše Drymla.

Další ovoce mu jeho úsilí ovšem nepřineslo, takže se obě družstva už potřetí během dnešního závodu dostala na stejnou úroveň. Po přestávce se bratři Drymlovi spustili z depa na ovál znovu. Také v rozjížďce s číslem dvanáct měl Aleš Dryml skvělý start. Za jeho zády se ale usadil Patryk Dudek.

Lukáš Dryml polského juniora podjel v první zatáčce, ale nadobro se ho nezbavil. Patryk Dudek si nedopřál pokoje, dokud se mu ve druhé zatáčce třetího kola nepovedlo protáhnout nájezd pod pardubického závodníka a dostat se před něj.

„Bylo to na hraně,“ uváděl Lukáš Dryml na adresu svého souboje s Patrykem Dudkem. „Nechtěl jsem, aby došlo ke kolizi, bylo to fér. Byl rychlejší, nechal jsem ho jet.“ Stav utkání se dostal na hodnoty 37:35, ovšem trojkoalice opět měla prokázat, jak moc po vítězství a postupu do play-off touží.

I když do třinácté jízdy nejlépe odstartoval Stanislaw Burza, ze svého vedení se netěšil dlouho. V prvním oblouku se okolo něj zprava mihnul Matej Žagar. Zdeněk Simota následoval příkladu svého klubového kolegy hned v následující zatáčce. V ní Poláka podjel a trojkoalice jasným 5:1 směřovala zpátky do čela.

Leč ve druhé zatáčce druhého kola Zdeněk Simota zpomalil a nakonec zůstal stát. „Pěnovej‘ filtr se přicucnul do karburátoru a přestávalo to jet,“ objasnil příčiny pohromy, která výsledek změnila na remízu a ponechala domácí na čele. Dva body převahy však nebyly ničím, na což by se dalo bezvýhradně spoléhat.

Na obou stranách boxů probíhaly strategické porady. „Spíš bych šel z jedničky,“ přál si Václav Milík vnitřní pozici v patnácté jízdě. Aleš Dryml mu ji přenechal a přidal radu: „Koukej po mně a hlídej si výjezd.“ Poslední slovo však měl Lukáš Dryml a týkalo se rozjížďky s číslem čtrnáct. „Jdu ze čtyřky, ty uděláš start,“ říkal Stanislawu Burzovi. A jak řekl, tak udělal.

Zdeněk Simota si dával pořádně na čas a na ovále se objevil až v poslední čtvrtminutě časového limitu. Stanislaw Burza předvedl start jako z plochodrážní příručky. Zdeněk Simota s Janem Holubem zkoušeli v úvodním nájezdu přehradit trajektorii Lukáši Drymlovi, avšak Pardubičan se stejně probil do čela.

Po pár sekundách mohl zapřisáhlý nekuřák Lubomír Vozár zahodit cigaretu, kterou mu kdosi připálil na uklidnění nervů. Největší otázka základní části extraligy dospěla svého rozuzlení. Pardubice po dnešním vítězství doprovodí Prahu do finále, zatímco trojkoalici nepomůže ani maximální bodový zásah ze Slaného. Dnes se však její závodníci rozloučili s finálovým snem naprosto stylově. V patnácté jízdě Patryk Dudek a Matej Žagar odvedli Václava Milíka s Alešem Drymlem.

Hlasy z depa
„Bylo to vyrovnaný těma defektama, Staszek Burza jel super, jsem spokojenej‘ s výsledkem,“ říkal Aleš Dryml s úlevou v hlase. „Už před závodama bylo jasný, že to bude hodně, hodně vyrovnaný. Nervy byly v obou týmech, ale my měli doma přece jenom větší přes. Chtěl bych poděkovat fanouškům a hlavně Staszkovi Burzovi, co vyslyšel naše volání o pomoc. Dozvěděl se to až ráno, měl hovor od pana Erbana. Doufal jsem, že naše vítězství dopadne, nakonec se to potvrdilo. Staszkovi ještě jednou díky, že přijel, na poslední chvíli to bouchal dohromady, to se cení. Jenom ty naše defekty a nuly, to nám chybělo, naštěstí oni měli to samý. Zaplapánbůh za to, ale takhle se závody nedaj‘ vyhrávat. Ve finále je musíme porazit, Praha není snadnej‘ soupeř. Dvakrát nás porazili, ale jdeme do toho a chceme vyhrát.“

„Závody paráda,“ zářil Václav Milík. „Vyhrál jsem už juniorskou jízdu, kvůli tomu mě maj‘ (smích). Byly nervy, konec byl dramatickej‘. V první finálovce to rozhodli a na tu druhou nám ušetřili nervy. Žagar s Dudkem jsou parádní jezdci, aspoň jsem se jich držel. To mi udělalo radost. Hlavně, aby nám to vyšlo ve finále, musíme to dotáhnout do vítěznýho konce.“

„Drama bylo, ale musíme natlouct tým na finále,“ plánoval Lukáš Dryml. „Byli jsme v těžký situaci, řešil jsem to s bráchou. Nikdo nemoh‘, vykašlali se na nás kromě Rune Holty, kterej‘ měl Švédsko. Je potřeba příští rok vsadit na mladý a dát jezdce, co nás podpoří. Staszek Burza nám vytrh‘ trn z paty. Na finále to musíme zlepšit, musí to bejt‘ tým. Tam vyhraje ten lepší, uvidíme. Bylo by to krásný, čtyři roky jsme nevyhráli, je potřeba jim natlouct, udělat dva závody a domů s titulem. Pro diváky to musel dneska bejt‘ super zážitek. Měli jsme díry v týmu, ale stejně jsme se s tím poprali. S Alešem jsme jeli dvojici, věříme si. S tím Dudkem to bylo na hraně, nechtěl jsem, aby došlo ke kolizi, bylo to fér. Byl rychlejší, nechal jsem ho jet. Dělal jsem chyby, ale vyhráli jsme a jsme ve finále.“

„Myslím, že je to ta moje jízda, jak mi to přestalo jet,“ viděl Zdeněk Simota příčinu těsné prohry ve svém odstoupení z rozjížďky s číslem třináct. „Pěnovej‘ filtr se přicucnul do karburátoru a přestávalo to jet. Měli jsme to na 5:1, vedli jsme a tohle rozhodlo.“

„Bylo to vyrovnaný, nebejt‘ defektů, mohli jsme to vyhrát,“ uvědomoval si Daniel Hádek. „Co naděláme… Příští rok! Musíme jít dál, hlavně když budou peníze, pojedu.“

„Dvakrát odstartuju a dvakrát mě předjedou,“ kroutil hlavou Michael Hádek. „Buď v prvním vinglu nebo pak. Vědět to předtím, tak sem ani nejedu.“

1. ZP Pardubice     46
David Štěrovský – F – – 1   1(1)
Tomáš Suchánek 2 1 E 1 –   4(1)
René Vidner E – E – –   0
Lukáš Dryml 3 2 1 1 1 3 11
Aleš Dryml 2 2 2 3 3 0 12
Stanislaw Burza, PL 1 3 2 2 8(2)
Václav Milík 3 2 1 0 3 1 10(2)
 
DaK Moto Plzeň-Divišov     44
Michaela Krupičková – – – – 0   0
Patryk Dudek, PL 3 3 3 2 2 3 16
Daniel Hádek 1 0 1 – –   2(2)
Zdeněk Simota 1 1 2 0 E 1 5(1)
Michael Hádek 0 0 – – –   0
Matej Žagar, SLO 3 3 3 2 3 2 16(1)
Jan Holub 2 1 2 0 0 0 5

Celkové skóre vzájemných duelů obou soupeřů:

Pardubice vs. DaK Moto Plzeň-Divišov: 98:82 bonusový bod si připsaly Pardubice

Aktuální extraligová tabulka:

  závody skóre body
1. Pardubice 8 381:350 15
2. Praha 7 339:302 13
3. Dak Plzeň Divišov 7 330:308 9
4. Slaný 7 305:340 6
5. Mšeno 7 294:349 1


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Wojta Zavřel