Kolibříci své lázeňské závody stihli

Mariánské Lázně – 25. května
Kulaťoučký měsíc si ještě na obloze hrál na schovávanou s šedivými máčky, jejichž vzdušné drapérie pitvořily jeho obličej do neskutečných bizarních tvarů. Řada kolibříků spěchajících k třetímu dílu svého českého šampionátu na mini oválech v Mariánských Lázních vidělo nebeskou burlesku na vlastní oči. Museli si totiž pořádně přivstat, začátek byl stanoven již na plochodrážně nekřesťanskou devátou hodinu. Nakonec to nebylo tak žhavé, byť Karel Průša byl jediným vítězem lázeňské soboty.

Lenja Tebbe, Karel Průša a Štěpánka Nyklová na stupních vítězů | foto Pavel Fišer

Obrovské štěstí v neštěstí

Kolibříci si museli na svůj závod počkat | foto Pavel Fišer

Pátečním slejvákům neunikly ani západočeské lázně. A tak ještě o půl desáté po malé dráze kroužil jen traktor v těsném závěsu červenou kropící sedmsetšestkou, která trať utajovala. Trénink byl posunul až na desátou. Upadl při něm plzeňský nováček Kryštof Kubal. Naštěstí se zvednul na nohy bez následků, což naneštěstí pro úvodní rozjížďky neplatilo.

Do té první nejlépe odstartoval Jaroslav Bartek. V úvodním výjezdu ale upadl a koulel se přímo pod kola Lenjy Tebbe. Dcera úspěšného německého závodníka, jejíž bratr měl odpoledne bojovat o český titul na lázeňském kilometru, neměla šanci se vyhnout.

Lenja Tebbe (bílá) objíždí Antona Kellera (modrá) | foto Pavel Fišer

Při vší Pražanově smůle mu dívka přejela pouze přes nohy. Mítink nedokončil, byl potlučený a otřesený, ale bez fraktur. Šťastný konec měl také pád Matěje Tůmy v rozjížďce s číslem dvě. Slánský borec za sebou nechal Štěpánku Nyklovou a útočil na vedoucího Jakuba Hejkala.

Ve druhém oblouku ale brknul o jeho zadní kolo. A šel přes hák rovnou na rameno. Pardubičtí zdravotníci jej důkladně vyšetřili, jelikož podezření na frakturu klíční kosti byly na místě. Zaplaťpánbůh i nyní byl jejich konečný verdikt optimistický. Matěj Tůma byl pouze otřesený. Ani on pochopitelně v závodě nemohl pokračovat.

 

Karel Průša našel soupeře, nikoliv přemožitele

Odstoupením dvou dravců jako by dnešní podnik dostal zcela nový náboj. Repete rozjížďky s číslem jedna vyznělo pro Lenju Tebbe. Vzápětí si Štěpánka Nyklová napravila startovní reputaci, když nechala Jakuba Hejkala celá čtyři kola za svým zadním kolem.

Matěj Tůma (bílá), Jakub Hejkal (modrá) a Štěpánka Nyklová (červená) letí do první zatáčky | foto Karel Herman

Ve třetí jízdě se prvně objevil Karel Průša. Olovené mraky se honily proklatě nízko, když slavil svůj první triumf ve stylu start – cíl. Zopakoval jej hned vzápětí. Jakub Hejkal se přitom připravil o vidinu finále A, když na protilehlé rovince vyjel ven z trati. Nenechal se zlomit.

V rozjížďce s číslem devět držel vnitřní lajnu a ještě v úvodním okruhu podjel Karla Průšu jakoby se nechumelilo. Jeho starší klubový kolega i uchoval chladnou hlavu. A po protilehlé rovince druhého kola se do vedení vrátil.

Své mistrovství prokázal Karel Průša rovněž ve dvanácté, poslední jízdě základního rozpisu. Dopředu letěla Lenja Tebbe. On ji lehce minul po její pravici již v první zatáčce. S dvanácti body postupoval do áčka s právem první volby startovní pozice.

 

Mistr a dvě slečny

Kdyby Jakub Hejkal prve Karla Průšu porazil, měl by osm bodů, ale především o jednu trojku navíc než Lenja Tebbe. Kdyby chyby, takhle šla do finále Němka s culíkem. Paradoxně, byť v rozjížďce s číslem devět sledovala duel obou Slaňáků zpovzdálí.

Karel Průša (červená) atakuje Jakuba Hejkala (bílá) | foto Karel Herman

Třetím do party byla Štěpánka Nyklová. Tři úvodní primáty nešlo zpochybnit. Excelentní bylo prostřední z šesté jízdy, kdy si na Lenju Tebbe počkala až do třetího okruhu. Razantní nájezd spodem do druhé zatáčky a trojka byla její. V osmé jízdě spadla, ale naštěstí až po odmávnutí šachovnicovým praporkem.

Ve dvanácté jízdě se zvenčí nedostala dopředu. No, a co, Karel Průša a Lenja Tebbe na ni stejně čekali na startovním roštu áčka. Ještě předtím se jelo béčko, céčko z důvodů zmiňovaných pádů muselo odpadnout bez náhrady. Jakub Hejkal si vychutnal Antona Kellera.

Karel Průša (modrá) vede dívčí dvojici Lenja Tebbe (červená) a Štěpánka Nyklová (bílá) | foto Karel Herman

Pak už to bylo konečně tady. Mistr, dvě děvčata a jeden elektrický motocykl. V rozjížďce klíčové k určení majitelů jednotlivých stupínků vítězů už Karel Průša žádné kompromisy neuznával. Byl by blázen, nevybrat si vnitřní dráhu. Nemohl odstartovat a rychleji.

Slečnám zůstal duel o stříbro. Vrch v něm zprvu držela Štěpánka Nyklová. Ve druhé zatáčce se ale dostala příliš na venek. Lenja Tebbe nemohla její chybu neztrestat. A pak si na blondýnku dávala pozor a držela se vnitřku jako klíště. Byť se Štěpánka Nyklová nevzdala, po vnějšku ji prostě objet nemohla.

TOT C B A
1. Karel Průša, Slaný 3 3 3 3 12 1.
2. Lenja Tebbe, D 3 2 1 2 8 2.
3. Štěpánka Nyklová, Slaný (E) 3 3 3 1 10 3.
4. Jakub Hejkal, Slaný 2 L 2 3 7 1.
5. Anton Keller, D 2 3 1 2 8 2.
6. Kryštof Kubal, Plzeň 2 L 2 3 7 E
7. Jaroslav Bartek, Praha F/R – – 0
8. Matěj Tůma, Slaný X – – – 0
Finále A – Karel Průša (červená) jde do vedení před Štěpánku Nyklovou (modrá) a Lenju Tebbe (bílá) | foto Pavel Fišer

Průběžné pořadí seriálu:

DIV SLA MaL TOT
11.5. 18.5. 25.5.
1. Karel Průša, Slaný 20 20 20 60
NC Štěpánka Nyklová, Slaný (E) 16 16 16 48
2. Jakub Hejkal, Slaný 18 11 14 43
3. Jaroslav Bartek, Praha 14 18 10 42
4. Matěj Tůma, Slaný 12 12 9 33
5. Luboš Hromádka, Pardubice 11 10 21
NC Lenja Tebbe, D 18 18
6. Petr Kvěch, Divišov 14 14
NC Dominik Keller, D o 12 12
7. Kryštof Kubal, Plzeň 11 11
8. Dominik Suchánek, Pardubice 9 9

Poznámka: klasifikováni jsou držitelé licencí AČR startující na motocyklech se spalovacím motorem; bodový klíč za umístění v závodech 20 – 18 – 16 – 14 – 12 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 -4 – 3 – 2 – 1; o = omluven ze závodu

Kryštof Kubal (modrá) krotí svůj motocykl před zraky Antona Kellera (bílá) | foto Pavel Fišer