Eduard Krčmář řekl dvěstěpadesátkám adié vítězstvím

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 5. srpna
Poslední závod v sedle dvěstěpadesátky absolvoval Eduard Krčmář dnes odpoledne na své domácí dráze. Pohár královského města Slaný se stal jeho kořistí, když dominoval nejen jeho základní části, ale také závěrečné finálové jízdě. v ní odvedl Francouze Dimitir Bergeho a dvojici Němců Philippa Schmüttermayera a Onno Rykenu. Michal Průcha a Michaela Krupičková vypadli v semifinále.

Dva suveréni
Slaný dnešním volným závodem nabídl dvěstěpadesátkám víc, než mohly čtvrtlitry splatit. O naplněné startovní listině odshora až dolů si mohli nechat zdát už při včerejším zlaté trofeji v Plzni. „Děkujeme za pozvání, ale motor je už bez komprese,“ omlouval se Petru Křikavovi otec Giorgio Trentina.

Podobně včera dopadl slánský šéf i v jiných boxech, když se snažil přilákat závodníky pro svůj podnik. A mělo být ještě hůř. Rus Arslan Fajzulin nedorazil, zatímco Richard Geyer ukončil své účinkování již po tréninku. „Motor kaput,“ poukazoval na největší slabinu plochodrážních čtvrtlitrů.

Osm závodníků bylo málo i pro dvanáctičlenný rozpis. Všichni zúčastnění měli tím pádem jistý postup do semifinále. Základní část se nesla plně v režii Eduarda Krčmáře a Dimitri Bergeho. Zatímco Francouzovi se podařilo uvést motor do chodu až těsně před odchodem ke slavnostnímu nástupu, domácí borec na svém stroji seřizoval pouze karburátor, spojku a předstih, zatímco převody ponechal z Borů.

Přitom všechny své úvodní čtyři rozjížďky vyhrál stylem start – cíl a po dvou kolech se s obrovským náskokem na čele musel cítit jako ztracený. Výsledkově stejně se vedlo i Dimitri Bergemu, avšak on o svých dvanáct bodů musel v tropickém žáru bojovat o poznání více než slánský fenomén.

Hned v rozjížďce s číslem tři se musel hnát do čela vnějškem první zatáčky před Phillippa Schmüttermayera a Michala Průchu. V páté jízdě to samé provedl svému krajanovi Jordanu Dubernardovi, aby teprve o čtyři rozjížďky později ochutnal, jak chutná vítězství od pásky až k šachovnicové vlajce.

Ovšem v rozjížďce s číslem jedenáct už odstavil svůj motocykl na zelený trávník. Nakonec ho ještě se svým mechanikem rozpohybovali a odměnou Dimitri Bergeho se stalo další velké sólo. V patnácté jízdě změřil Francouz síly s Eduardem Krčmářem. Slaňák začal udávat tempo, avšak Dimitri Berge na začátku druhého okruhu upadl a byl vyloučen.

Sedm vítězství Eduarda Krčmáře
O vzruch se postarala také Michaela Krupičková a to nejen kvůli svému tréninkovému pádu. V rozjížďce s číslem dvě odvedla Onno Rykemu a Jeremy Cipinskeho. Avšak z šesté jízdy se musela vrátit kvůli přetrženému sekundárnímu řetězu.

Pod odtikávajícími sekundami z časového limitu jí pomáhal také Eduard Krčmář starší, který jako kolouch běhal mezi boxy. Pomocnou ruku s přilbou a povlakem podal divišovské závodníci i jeho syn. Avšak vše marné, Michaela Krupičková limit nestihla.

Bohužel se posléze potýkala s nastavením, takže vítězně už cílem neprojela. V úvodní semifinálové jízdě předčila Jeremy Cipinskeho v úvodním oblouku, ale její stíhací jízdu za Onno Rykenou zastavil až pád ve třetím okruhu.

Eduard Krčmář, triumfující ve stylu start – cíl, byl nakonec jediným českým finalistou. Michal Průcha sice konečně vychytal optimální set up, avšak po vylétnutí pásky zůstal vzadu. Ve druhé zatáčce se ale dokázal promáčknout pod Jordanem Dubernardem dopředu.

Vítězství zaznamenal Dimitri Berge, by se u roštu objevil skutečně na poslední chvíli, zatímco Phillipp Schmüttermayer se na druhou pozici dostal velkolepým vnějším obloukem v první zatáčce.

Finále však mělo mít opět pouze jednoho jediného sólistu. Eduard Krčmář opět úřadoval celá čtyři kola stejně jako v šesti předcházejících případech. Jako jediný účastník dnešního závodu neviděl záda jiného závodníka. Dimitri Berge za ním dokázal pohlídat oba Němce Philippa Schüttermayera a Onno Rykenu.

Hlasy z depa
„Lepší než včera, to jsem byl druhej‘, dneska jsem vyhrál,“ smál se Eduard Krčmář. „Naladili jsme to dobře, udělali jsme jen předstih, převody nechali ze včerejška. Dobrý závody, jenom škoda, že tu nebyli všichni ze včerejška. Teď už jenom pětistovky, jsem už dospělej‘.“

„Blbě,“ komentovala Michaela Krupičková, jak se cítí. „Ve druhý jízdě mi prask‘ řetěz. Nechce to startovat. Od startu jedu první a pak to chcípne. Táhne mi spojka, všechno úplně blbě. Ta dvěpade nechce startovat a nejede.“

„Zajímavý,“ reagoval Michal Průcha na otázku magazínu speedwayA-Z, jaké má z dnešního závodu dojmy. „Dobrý, celej závod jakž takž. Jelo se mi dobře, byla dobrá dráha. Akorát od startu ta dvěstěpadesátka nejede. Dopasoval jsem to teď v semifinále. Ujeli mi po startu, já byl čtvrtej‘, ale dojel jsem aspoň třetí. Lepší než poslední.“

      SF1 SF2 FIN
1. Eduard Krčmář, CZ 3 3 3 3 3 15 1.   1.
2. Dimitri Berge, F 3 3 3 3 X 12   1. 2.
3. Philipp Schmüttermayer, D 2 3 2 1 3 11   2. 3.
4. Onno Rykena, D 2 1 2 3 3 11 2.   4.
5. Michal Průcha, CZ 1 2 3 2 2 10   3.  
6. Jeremy Cipinski, D 1 2 1 2 2 8 3.    
7. Michaela Krupičková, CZ 3 M 1 2 2 8 F    
8. Jordan Dubernard, F 2 1 2 1 1 7   4.  
9. Richard Geyer, D – – – – – DNR      

Poznámka: Richard Geyer odstoupil po tréninku kvůli fatální poruše motoru

Foto: Eva Palánová