Bojovnost paradoxně vzala Eduardu Krčmářovi třetí titul

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 4. srpna
Drobný tréninkový pád nesebral Eduardu Krčmářovi odhodlání poprat se o třetí vítězství ve zlaté trofeji dvěstěpadesátek. Vyrovnaný stav s Michaelem Härtelem, s nímž se dělil o průběžné vedení po prvním klání v Goričanu, vydrželo až do druhé série. V rozjížďce s číslem jedenáct však oba narazili na sebe. Lépe odstartoval český reprezentant, avšak Němec ho vystřídal na čele ještě před první zatáčkou. Eduard Krčmář se snažil op ředjetí, avšak na začátku třetího kola upadl a byl vyloučen. Po pádu Dimitri Bergeho ve dvacáté jízdě však skončil na druhém místě a stejné umístění mu patří rovněž v závěrečné klasifikaci.

Po osmi jízdách nerozhodně
Palba slunečních paprsků rozpalovalo plzeňské depo, že se ani nechtělo dýchat. Daniel Hádek seděl se svým dědečkem Janem v boxu s cedulkou číslo deset jako hromádka neštěstí. „Tři kola o tréninku a motor je bez komprese,“ svěřoval se nešastným hlasem. „Už si jawku nikdy do rámu nedám.“

Trápení s divišovským motorem začalo prakticky už v Goričanu a pokračovalo během červencového soustředění. Dnes se vrátil od ladiče, aby ovšem nepřežil ani dopolední trénink. A tak se Daniel Hádek šel svým vlastním divákům představit pouze při nástupu. Jeho depo předtím ovládl soused Daniel Spiller, který se na uvolněnou lavičku natáhl.

Právě on a jeho krajan Marc Herter vzbuzovali mírné obavy v týmu Eduarda Krčmáře svými rychlými tréninkovými časy. Jenže ani jeden z nich nebyl v prvním kole v Goričanu a tak v zaměřovači slánského závodníka zůstával Michael Härtel, s nímž se dělil o postavení jedničky průběžné klasifikace.

Eduard Krčmář rozehrál své dnešní působení tréninkovým pádem hned v první zatáčce, do níž najel. Avšak celý incident přinesl jen zanedbatelné škodičky na nové kombinéze a motocyklu a na odhodlání slánského borce nezměnil vůbec nic.

Hned v rozjížďce s číslem jedna se přesvědčil, že žádná kaše se nejí tak horká, jak původně vypadá. Marc Herter se nedokázal pozvednout z posledního místa, zatímco on triumfoval ve stylu start – cíl před Jordanem Dubernardem. Sedmou jízdu charakterizovaly jeho raketový start a další velké sólo na čele.

Michael Härtel, v jehož depu často dlel i slavný Robert Barth, se ovšem nechtěl v žádném případě nechat zahanbit. K rozjížďce s číslem čtyři s ním přijeli jen dva soupeři, jelikož čísla dvanáct a šestnáct byla dnes volná, ale shodou nepříznivých okolností oba vypadli.

Michaela Krupičková se u pásky otočila jako na obrtlíku, aby zamířila zpět do depa. Motocykl zůstal hned za vraty a ona pádila pro druhý. Na ovál vjížděla, když digitální časomíra ukazovala, že z dvouminutového limitu neuběhlo ještě osmnáct sekund. Osudným se jí ovšem stalo zpomalení a zkouška startu dvacet metrů před roštem.

Než totiž stačila dojet zpět ke svému místu, oranžová světla doblikala. A pak už na rampě nad páskou svítilo červené, které dalo jasně najevo, že česká závodnice bohužel prošvihla časový limit. Po startu se ujal vlády Michael Härtel, ale musel ho ještě jednou opakovat, protože Steven Mauer upadl ve druhé zatáčce. Nejenže byl vyloučen, ale z nemocnice se vrátil s rukou na pásce.

Druhý triumf přidal Michael Härtel v rozjížďce s číslem šest, v níž přestřihl vítěznou šňůru Daniela Spillera. Na čele průběžné klasifikace zlaté trofeje tedy panoval stejně vyrovnaný stav jako před čtyřmi měsíci, když se závodníci rozjížděli domů z Goričanu.

Bílé světlo svítí zlatě i černočerně
S o to větším napětím sledovali všichni vzájemný souboj obou leaderů v rozjížďce s číslem jedenáct. Eduard Krčmář a Michael Härtel projeli vraty na ovál takřka současně, jakoby chtěli zdůraznit své postavení na hrotu šampionátu. Jenže o pár sekund později, mělo vedení říkat pane už jenom jednomu z nich.

Po vylétnutí pásky vystřelil dopředu Eduard Krčmář. Jenže Michael Härtel byl rychlejší a usadil se na čele ještě před nájezdem do prvního oblouku. Český reprezentant ovšem nechtěl sbalit krám předčasně. Ve druhé zatáčce se bleskově z vnější strany přesunul na vnitřní, avšak Němec šikovně podstrčenou návnadu nespolkl.

Nájezdy Eduarda Krčmáře však prvním neúspěchem neochladly. V nájezdu do třetího kola se venkem užuž sunul dopředu, avšak i tentokrát Michael Härtel zůstal na čele. Slaňák se hnal do dalšího oblouku, v němž se ale přetočil a upadl. Ještě než se usadil prach, bylo mu jasné, že třetí titul je přesně tam, kde by si to žádný z českých fandů rozhodně nepřál.

„Dal jsem to nad něj,“ vyprávěl, co se přihodilo. „Byl tam materiál, dostala se mi noha z háku. Přetočil jsem se a šel na držku.“ Bílé vylučovací světlo vnímal černě, zatímco pro Michaela Härtela svítilo zlatě. Musel by totiž být ještě hloupější než jeho krajané ze sovětských válečných filmů natočených v padesátých letech, aby si na svůj titul nechal šáhnout.

Repete zvládl vítězně a před druhou přestávkou se mohl chlubit devíti body. Stejnou sumičkou ovšem disponoval i Dimitri Berge. Ve druhé jízdě odvedl Michala Průchu, jenž si celé odpoledne stěžoval na vadnoucí motor. Mnohem více litoval nuly ze sedmé jízdy, která ho v konečném důsledku stála čtvrtá místo v závěrečném pořadí.

V páté jízdě se francouzský závodník musel o vedení poprat s Marcem Herterem, který ovšem upadl v první zatáčce druhého okruhu. Pádu se nevyhnul ani Giorgio Trentin. Protože se tak stalo v předposlední zatáčce a kromě vítěze už na trati nebyl jiný závodník, obrýlený Ital neváhal a za aplausu publika si doběhl pro dva body.

Třetí triumf dodal Dimitri Berge v desáté jízdě, kde mu křoví dělal krajan Jordan Dubernard, a kdy mělo konečně skončit trápení Michaely Krupičkové se spojkou. V šestnácté jízdě se mistrně dokázala vyhnout Philippu Schuttermayerovi, který před ní upadl ve druhé zatáčce třetího kola. „Táta mi vytočil spojku, že to sotva zabíralo,“ říkala, než opakovanou jízdu proměnila ve své velké sólo. V podobném duchu si počínala také v rozjížďce s číslem sedmnáct. Zelený motocykl dávala do parc fermé se sedmým místem v závodě i v celkově s poznámkou určenou svému otci: „Něco tam prasklo, jelo to, ale něco tam praskalo.“

Ve třinácté jízdě se Michael Härtel dalším triumfem ve stylu start – cíl přiblížil zase o další stupínek ke zlatu. Eduard Krčmář však prokázal, že i když poražen, je stále ještě dvojnásobný šampión. V patnácté jízdě nedal Dimitri Bergemu ani náznak šance. V závěrečné pětině triumfoval neohroženě v devatenácté jízdě.

A pak už mohl čekat, co tomu řekne Michael Härtel. Ten se ovšem nechal evidentně inspirovat Slaňákovým počínáním a opět rychle pronikl do čela. Na začátku druhého okruhu přišel Daniel Spiller o druhou příčku. Muselo se opakovat a tentokrát na stejném místě spadl Dimitri Berge, ale stačil se uklidit včas do bezpečí.

Michael Härtel dojel do cíle nikým neohrožován a mohl rozpoutat oslavy titulu. Eduard Krčmář skončil druhý nejen celkově, ale i v dnešním závodě. O třetí místo musel být vypsán rozjezd ovšem bez Daniela Spillera, jenž po svém předchozím pádu mířil s poraněnou rukou do nemocnice. I tady nakonec platilo, že pořadí v závodě se rovná pořadí v závěrečné klasifikaci, jelikož Dimitri Berge odvedl svého krajana Jordana Dubernarda. Toho při rovnosti bodů s Michalem Průchou na čtvrté místo dostal lepší výsledek z Plzně.

Hlasy z depa
„Byl jsem nejrychlejší,“ konstatoval Eduard Krčmář neoddiskutovatelný fakt. „Akorát s Härtelem jsem neodstartoval. Byl jsem rychlejší a dal to nad něj. Byl tam materiál, dostala se mi noha z háku, přetočil jsem se a šel na držku. Kdybych si počkal jednu zatáčku… Ale vyhrál jsem to už dvakrát, není to zase pro mě tak důležitý, to jsou pro mě devatenáctky a jednadvacítky. A teď příští sobotu dvojice. A druhý místo taky není špatný. Škoda, co se dá dělat, v pětistovkách mu to vrátím, to je jasný.“

„Spojka, máme s ní problém,“ vystihla Michaela Krupičková společný jmenovatel svých dnešních patálií. „První tři jízdy jsem měl čtvrt plynu a jela jsem. Vymačkávala jsem spojku a nic. To byly ztracený jízdy. Pak mi táta vytočil spojku, že to sotva zabíralo. Snažila jsem se bojovat a předjíždět. Oni si drželi lajnu, abych je nepodjela a já to položila na venek. Teď tam ještě něco prasklo. Páčkovala jsem a kousla se páčka. Nejsem spokojená se sedmým místem, ale na půllitru by mě to štvalo víc. Ale závod jako závod, mám s tím problémy i v extralize.“

„Mohlo to bejt‘ lepší,“ připouštěl Michal Průcha. „Moh‘ jsem bejt‘ celkově čtvrtej‘. Škoda tý jízdy, kdy jsem měl nulu. Vždycky to odstartovalo, ale pak to zvadlo a ujeli mně. Nevím, čím to bylo. Motor byl naladěnej‘, převody taky dobrý, ale vždycky to úplně zvadlo.“

1. Michael Härtel, D 3 3 3 3 3 15
2. Eduard Krčmář, CZ 3 3 X 3 3 12
3. Dimitri Berge, F 3 3 3 2 F 11+3
4. Jordan Dubernard, F 2 2 2 2 3 11+2
5. Daniel Spiller, D 3 2 3 3 X 11+-
6. Philipp Schmuttermayer, D 1 3 3 X 2 9
7. Michaela Krupičková, CZ M 1 1 3 3 8
8. Michal Průcha, CZ 2 0 2 2 2 8
9. Onno Rykena, D 1 1 2 2 2 8
10. Jeremy Cipinski, D 0 2 2 1 2 7
11. Giorgio Trentin, I 2 2 1 1 1 7
12. Marc Herter, D 0 F T 1 1 2
13. Steven Mauer, D X – – – – 0
14. Daniel Hádek, CZ – – – – – DNR

Poznámka: Daniel Hádek odstoupil po tréninkové poruše motoru

Celkové pořadí zlaté trofeje:
1. Michael Härtel 30, 2. Eduard Krčmář 27, 3. Dimitri Berge 20, 4. Jordan Dubernard 18, 5. Michal Průcha 18, 6. Phillipp Schmuttermayer 17, 7. Michaela Krupičková 14, 8. Onno Rykema 13, 9. Giorgio Trentin 12, 10. Daniel Spiller 11, 11. Jeremy Cipinski 11, 12. Steven Mauer 11, 13. Pavel Savelev 10, 14. Daniel Hádek 8. 15. Nathan Greaves 8, 16. Karlo Majnič 5, 17. Marc Herter 2, 18. Michael Wenniger 0, 19. Jesse Mustonen 0.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)