Michala Škurlu ve stopětadvacítkách evidentně zastaví až věkový limit

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Divišov – 30. června
Michal Škurla si ve stopětadvacítkách libuje jako ryba ve vodě i po oslavě svých šestnáctých narozenin. Nyní si vyktl další cíl a sice vyhrát šampionát AČR s maximálním bodovým ziskem. Dnes v tropickém poledním žáru v Divišově ze svého záměru neuhnul ani o milimetr. Ve finále A dovršil svou neporazitelnost, když projel pod šachovnicovou vlajkou před Michaelou Krupičkovou a Adamem Fenclem.


Expresní tempo v tropickém žáru
Pětačtyřicet stupňů Celsia. Přesně tolik ukázal digitální teploměr vedle žluté dodávky Michala Škurly. Vědci by jeho naměřené hodnoty samozřejmě zpochybnili, jelikož o umístění v ideálním stínu se dalo s velikým úspěchem pochybovat. Na druhou stranu nebyl vystaven přímému slunci, jehož paprskům stály v cestě stromy se svými listy.

Na malé dráze ovšem žádná úleva obdobného charakteru nebyla. Ke všemu nabral mítink pořádné zpoždění a malí závodníci byli poháněni dopředu, aby se stopětadvacítky nedostaly do termínové kolize s mistrovstvím světa.

Los byl záměrně upraven, aby se Michaela Krupičková nedostala do přímé konfrontace s Michalem Škurlou dříve než ve finálové jízdě. Oba všechny své rozjížďky proměnili v trojbodové zisky a nutno dodat, že tak pokaždé učinili stylem start – cíl. „Každou jízdu trneš, že to nevyjde, je to vzrušující napětí,“ nechal se slyšet Tomáš Škurla s notnou dávkou sarkasmu ve svém hlase, sotva se jeho potomek vrátil z rozjížďky s číslem tři.

V ní však měl za soupeře Adama Fencla, který letos udivuje bezmeznou dravostí. Nyní se o tom přesvědčil Kryštof Rybář, jehož chabařovický závodník nekompromisně podjel v úvodní zatáčce. Michal Škurla byl ovšem už hodně vpředu a stejně se Adamu Fenclovi vedlo při jeho konfrontaci s Michaelou Krupičkovou v rozjížďce s číslem sedm.


V půlce mítinku nebyl Adam Fencl rozhodně jediný kandidátem na doprovod obou nejstarších účastníků do finále A. čtyři body měl i Václav Verner, který si hned v první jízdě musel tryskově měnit nejen povlak, ale i motocykl. Dojel třetí za Michaelou Krupičkovou, ale i Josefem Novákem, který v první zatáčce upadl.

Rovněž Pardubičan dosáhl čtyřbodové hranice, jelikož v páté jízdě neuštval Kryštofa Rybáře. Ten měl čtyři body také stejně jako Filip Hájek, který v tréninku prošel lehčím pádem, František Klier a Filip Šifalda, částečně profitující z kombinace lehčích rozjížděk a neúplného jezdeckého pole.

Komu přeje štěstí
Z mnoha čtyřbodových závodníků si však cestu do finále A nakonec proklestil Adam Fencl. Částečně mu pomohl i rozpis. V rozjížďce s číslem dvanáct ujel mladším Františku Klierovi a Milanu Dobiášovi. Avšak o dvě jízdy později mu krušné chvilku připravil Filip Šifalda, evidentně na správné cestě zpět do formy. Vítězství už třímal takřka ve svých rukou, když se Adam Fencl v sedle vypůjčeného motocyklu od Václava Vernera prohnal v cílové rovince okolo něj.


Václav Verner sice také rozehrál druhou půli vítězstvím, když za sebou nechal Filipa Hájka, avšak v patnácté jízdě nestačil na Michala Škurlu. Dokázal však za sebou udržet Kryštofa Rybáře, jemuž bylo dnes souzeno jenom finále C.

Kvartet finálových jízd rozehrál František Klier, který se osamocený postavil na rošt finále D. Do céčka nejlépe odstartoval Filip Hájek, avšak Kryštof Rybář se do čela prosadil už v první zatáčce. Josef Novák mohl litovat deváté jízdy.

V ní dominoval Michal Škurla, avšak Pardubičan navzdory náramné snaze nedokázal zbavit Filipa Šifaldu druhého místa. Mladý Chabařovičan však kvůli bolavé noze ve finále B bohužel chyběl. Nejlépe odstartoval Václav Verner, jenže Josef Novák ho objel v prvním oblouku.

Štěstí stálo při Michalu Škurlovi i při losování startovní pozice finále A. Michaela Krupičková zvolila papír, ale on dal ukazováček a prostředníček pravé ruky do nůžek. Červená dráha, o níž promptně sáhl, ho vynesla do čela.

Michaela Krupičková chytla v první zatáčce díru, čehož využil Adam Fencl, aby jel rázem druhý. Dívka v zeleném se ovšem s daným stavem nechtěla smiřovat. Na konci druhého kola se Chabařovičan nechal rozházet a v dalším oblouku vyjel až příliš daleko na venek.

Michaela Krupičková se vzniklou mezerou protáhla na druhé místo, ovšem na stíhání Michala Škurly bylo pozdě. Ten před cílem zpomalil. „Musel jsem přece podřadit, abych jel po zadním,“ smál se, aby vzápětí odhalil svou stopětadvacítkářskou motivaci. „Baví mě to, je to prostě zábava.“

    D C B A TOT
1. Michal Škurla, Praha 3 3 3 3       6 18
2. Michaela Krupičková, Liberec 3 3 3 3       4 16
3. Adam Fencl, Chabařovice 2 2 3 3       2 12
4. Josef Novák, Pardubice 2 2 1 3     3   11
5. Václav Verner, Chabařovice 1 3 3 2     2   11
6. Filip Šifalda, Chabařovice 3 1 2 2       8
7. Kryštof Rybář, Osečná 1 3 2 1   3     10
8. Filip Hájek, Praha 3 1 2 2   2     10
9. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 2 2 2   1     9
10. František Klier, Mšeno 2 2 1 1 3       9

Průběžné pořadí seriálu AČR:

  DIV CHA DIV TOT
  8.5. 17.6. 30.6.  
1. Michal Škurla 18 18 18 54
2. Michaela Krupičková 15 16 16 47
3. Václav Verner 11 13 11 35
4. Josef Novák 10 10 11 31
5. Kryštof Rybář 10 11 10 31
6. Adam Fencl 4 14 12 30
7. Filip Šifalda 10 10 8 28
8. Filip Hájek 9 9 10 28
9. Milan Dobiáš NS 8 9 17
10. Lukáš Kovařík 8 7 NS 15
11. Igor Kopec NS 12 NS 12
12. Richard Geyer 11 NS NS 11
13. Celina Liebmann NS 10 NS 10
14. František Klier NS NS 9 9
15. Roman Mády 7 NS NS 7
16. Patrik Mikel 0 0 NS 0

Foto: Wojta Zavřel