Josef Franc vybojoval postup z promoklého Mühldorfu

Mühldorf – 6. května
Deštivé počasí posledních týdnů poznamenalo hned několik závodů. Jedním z nich byl i kvalifikační závod mistrovství světa na dlouhé ploché dráze v neděli 6. května v bavorském Mühldorfu. V závodě se bojovalo o šest postupových míst do zářijového Challenge v Mariánských Lázních, proto měl pro naše barvy obzvláštní důležitost. Naše naděje se upíraly především k osobě Josefa France, čerstvého vicemistra republiky a účastníka letošního seriálu Grand Prix. Ten nezklamal, splnil roli favorita a stejně jako vloni se na stejném místě mohl usmívat ze stupňů vítězů. Neztratil se ani druhý náš zástupce a čerstvý bronzový medailista z republikového šampionátu Michael Hádek.

Nic není předem dané
Husté síto kvalifikačního pavouka mistrovství světa na dlouhé ploché dráze dovoluje postoupit do závěrečného kola pouze nejlepší šestici z každého ze dvou kvalifikačních závodů. Boje o postupové příčky jsou tak dramatické až do posledních jízd. Přesvědčit se o tom v Mühldorfu mohl například Holanďan Jeffrey Woortman. Objev posledních let a jeden z hlavních strůjců stříbrného holandského úspěchu v loňském finále MS družstev na tisícovce v Scheesselu patřil v letošní kvalifikaci k vážným kandidátům na postup. Šestnáct bodů z prvních čtyř jízd dalo těmto předpokladům jasně za pravdu. Celkem jasná postupová záležitost však vzala rychle za své již po prvních metrech semifinálové jízdy. Nedbalost mechaniků v podobě uvolněné spojky zavřela mladému jezdci cestu do finále o jediný bod.

To další z favoritů a nutno dodat, že označení žhavý kandidát na postup by bylo na místě, australský bouřlivák Cameron Woodward zaváhal daleko dříve. Hladký triumf v úvodní jízdě a prvních pět bodů na kontě jistě překvapily málokoho, o to větší pozornost na sebe obrátil při svém druhém vystoupení. Na startu hrubě podcenil sílu svého motocyklu a výsledkem byla ukázková svíce, za kterou by se nemusel stydět leckterý nezkušený adept plochodrážního řemesla. A aby té smůly nebylo málo, k naražené kostrči se přidal defekt v následující jízdě. Body najednou začaly scházet a v dáli se pomalu rozplývala nejen vidina stupňů vítězů ale i šance na postup. Otřesený Australan přidal ve své poslední jízdě s bídou dva body a s velkým štěstím a pořádně odřenýma ušima proklouzl jako poslední do semifinálových jízd. Tam mu hubený zisk jednoho bodu přiřkl konečnou jedenáctou příčku. Vrátka do závodu Challenge v Mariánských Lázních mu ale stále zůstávají pootevřena. Woodward je totiž držitelem jedné z divokých karet na celý letošní seriál Grand Prix na dlouhé ploché dráze.

Trochu z formy byl i miláček domácího publika a dlouholetý účastník Grand Prix Herbert Rudolph. Svůj loňský hladký triumf sice zopakovat nedokázal, ale po úvodním zaváhání si pravidelným bodovým přídělem postup zajistil.

Kdo naopak v Mühldorfu překvapil, byl Švéd Joel Nyström. Sedmý jezdec našeho otevřeného mistrovství v Mariánských Lázních se v Bavorsku představil jako vyměněný. Bezesporu disponoval jedním z nejrychlejších motorů ve startovním poli a velmi dobrý výkon z úvodních jízd zpečetil k postupové jistotě triumfem v druhé semifinálové jízdě. V konečném účtování mu ze čtvrtého místa chyběl jediný bod na stupně vítězů.

Josef Franc sbíral body ve velkém
Mladší z naší reprezentační dvojice Michael Hádek nezačal vůbec dobře. Na startu své první jízdy zaspal a osamocený bodík na jeho kontě nepřidával příliš optimismu postupovým úvahám, ale Michael se rozhodl nedarovat svou kůži zadarmo. Dobrý start v další jízdě jej katapultoval na druhou pozici za domácího Rudolpha, kterou plzeňský jezdec s přehledem uhájil. Za svými zády nechal mimo jiných i jednoho z největších favoritů Ape Mustonena. V dalších dvou jízdách přidal na své konto ještě šest bodů a s celkovým počtem jedenácti se mohl v klidu připravovat na semifinále. Mezitím se však mrholení nad stadionem změnilo v obstojný d隝 a ochozy rozkvetly záplavou deštníků. Dráha ztěžkla a jak bývá v Mühldorfu při dešti zvykem, kdo neodstartuje na čele, pozná, co je to jet proti gejzíru malty. O tom se při svém posledním startu přesvědčil i Michael Hádek. Přes veškerou snahu nevyválčil ani bod a v konečném účtování mu připadla desátá pozice.

To Josef Franc začal podstatně lépe, body sbíral ve velkém a o jeho postupu nikdo nepochyboval. Cestu do finále mu nezhatilo ani malé zaváhání v desáté jízdě, kde se houževnatě ale přesto marně pokoušel probít ze čtvrté pozice přes Bjørna Hansena na vedoucí dvojici Appleton-Rudolph. Po druhém místě v semifinálové jízdě se dělil o druhou a třetí příčku s Nyströmem o bod před Rudolphem a finským rychlíkem Mustonenem. Spolu s nimi proklouzl do finálové šestky ještě Brit Richard Hall, který se v depu svěřil Karlu Kadlecovi, že jede o poznání lépe, když při tom více používá hlavu. Suverénem celého závodu byl však jeho krajan Andrew Appleton. Ve všech jízdách nekompromisně vítězil a soupeřům nedal nejmenší šanci.

Appleton nezaváhal ani ve finále a jako jediný prošel zabláceným závodem s čistou kombinézou. Za ním se však rozpoutává bitva. Mustonen s Hallem bojují o každý metr dráhy, s menším odstupem za nimi Franc, Nyström a Rudolph. Ve třetím kole oslepený Hall odhazuje brýle, aby jej vzápětí další bolestivá cejcha přinutila zastavit. Rudé šrámy kolem jeho očí později v depu byly důkazem nebezpečí, jakému se jezdec bez ochrany zraku vystavuje. Jenže při jízdě je všechno jinak a babo raď, když v rychlosti kolem stotřiceti kilometrů za hodinu najednou není vidět ani na vlastní řídítka. V nájezdu do posledního kola tak brýle odhazuje i Franc. Naštěstí se vše obejde bez újmy na zdraví a náš jezdec projíždí cílem jako třetí. Tahle pozice mu patří i celkově, když los přisoudí stříbrný věnec Mustonenovi.

Postupu do Mariánských Lázní a potažmo do dalšího ročníku seriálu Grand Prix tak Francovi nestojí nic v cestě. Scénář se však bude odvíjet i od jeho účinkování v letošní finálové sérii šampionátu. Pokud se umístí do sedmého místa, má vstupenku na příští rok zajištěnu a do Mariánských Lázní může v Září přijet jen jako divák. Pokud se mu vytýčený cíl splnit nepodaří, má účast v Challenge zajištěnu jak z Mühldorfu, tak coby sestupující jezdec Grand Prix. V obou případech tak dává naději na start v posledním kvalifikačním kole svému mladšímu reprezentačnímu kolegovi Hádkovi. Z desátého místa je sice do Challenge daleko, ale vzhledem k faktu, že dvojitě pojištěný postup mají i Appleton s Mustonenem, nejsou jeho šance tak úplně nereálné.

Hlasy z depa:
Josef Franc: „Super, jsem spokojenej. V Dingolfingu jsem byl zoufalej, nedokázal jsem odstartovat ani na béčkaře, ale dneska supr. Bylo tady pár dobrejch, co se prali o ty postupový místa, byla tam docela bitka. Jsem rád, že tam jsem. Zbejvá jenom trochu dopasovat motorku na mě.”

Michael Hádek: „Starty na hovno. Mariánky byly super, ale tady mi to nešlo, dráha těžká, vody jak kráva.”

Foto: Jiří Bayer