Češi v akci 14

DOPLNĚNO

Uplynulý týden byl na českých plochodrážních stadiónech doslova hektickou záležitostí. V zahraničí se ovšem čeští závodníci nedostali ke slovu tak často. Martin Málek přivezl náhradnický postup z evropského semifinále z Rovna a český tým byl v utkání jadranské ligy v Žarnovici slovenským družstvem rozdrcen doslova na prach. Těmto tématům se magazín speedwayA-Z věnuje systematicky v původních příspěvcích, takže nyní je čas na kompilaci z ostatních drah, jenž se vzhledem ke kraoučké dovolené na Slovensku dostává na řadu až o den později oproti svému klasickému pondělnímu termínu.
Pondělí 7. května mělo v britské Elite League přinést souboj Belle Vue proti Eastbourne, ale bylo odloženo na prozatím neurčený termín. Bratři Drymlovi tak před úterním finále šampionátu jednotlivců AČR a středeční domácí extraligou s Olympem zůstali doma.

Podobně dopadlo i utkání Swindon vs. Eastbourne ve čtvrtek, takže se Lukáš Dryml mohl přijet podívat do Mšena. A když už sledujeme divácké aktivity pardubických bratří, oba si v sobotu dopoledne nenechali ujít ani jadranskou ligu v Pardubicích.

Zato Josef Franc se pořádně nalétal. V pondělí byl v Ipswichi, kde domácí v utkání Premier League porazilo jeho Sheffield 54:42. Josef Franc skóroval sedmi body se dvěma bonusy. Druhý den se Pražan vrátil do Čech, absolvoval český šampionát a exceloval při SGP na pražské Markétě.

V neděli večer usedl na letadlo a od přistání měl hodinu, aby nastoupil za Sheffield ve výjezdním utkání Premier League v Sheffieldu. Domácí sice dominovali 54:38, avšak Josef Franc exceloval dvanácti body.

Čtvrteční střetnutí Premier League mezi Redcarem a Ipswichem bylo zrušeno a Matěj Kůs nemohl pomáhat Medvědům ani při jejich sobotní návštěvě Berwicku, jelikož plnil pramálo vděčnou úlohu náhradníka české velké ceny a v sestavě figuroval jako střídaný rider replacement. Na vysoké výhře Banditů 65:28 se Luboš Tomíček podílel pěti body se třemi bonusy, když jednou neviděl cíl kvůli defektu.

Odložený duel švédské nejvyšší ligy mezi Hammarby a Vetlandou viděl v akci rovněž Martina Vaculíka. Slovenský závodník v předvečer mšenské extraligy skóroval třemi body s jedním bonusem. Domácí prohráli těsně 44:46. Z vítězství svého celku se těšil i v neděli, by tragický osud Lee Richardsona oblékl do černého plochodrážní veřejnost po celém světě. Tarnow porazil doma Leszno 56:34 a slovenský závodník inkasoval osm bodů se dvěma bonusy.

Konečně se v lize našich severních sousedů dostal ke slovu český závodník. Václav Milík prožil debut jako hrom, když jeho Krakow porazil Pilu na jejím domácím stadiónu 49:41. Pardubický junior získal dvanáct bodů s jedním bonusem.

Protože se René Vidner kvůli změně rozpisu na pouhých pět závodníků nedostal do sestavy českého týmu pro dvojutkání českého družstva se Slováky, nebránil se pozvánce na společný juniorský šampionát Rakouska, Maďarska, Slovinska a Chorvatska. V sobotu v rakouském Natschbachu skončil se sedmi body sedmý, když na stupních vítězů stanuli Matič Ivačič, Dino Kovačič a Nejc Malešic.

Okamžitě po závodech se přesunul na další pokračování do Krška. V neděli ráno však byla dráha v hrozném stavu, předpověď počasí neslibovala nic pěkného a telefonáty s místními funkcionáři jakbysmet. Pardubický junior proto zamířil na cestu domů, aby ho zpráva o změně situace zastihla už na rakouském území.

A na závěr našeho dnešního ohlédnutí se musíme vrátit ještě do předminulé neděle do polského Wawrova. Výsledky z mezinárodního závodu stopětadvacítek ani dorazit nemohly, protože byl mítink kvůli dešti poničenému oválu zrušen.

Doplněk:
Nedělního mítinku v Kršku se zúčastnil Ondřej Smetana. Získal deset bodů, přičemž o další přišel díky diskvalifikaci za najetí do pásky, a skončil pátý. Sobotního klání v Natschbachu se nemohl zúčastnit s ohledem na pořadatelské povinnosti při SGP České republiky.

Foto: Wojta Zavřel a Michal Kohout