Světový juniorský šampionát nezačal zrovna šastně

Neustadt/Donau – 29. dubna
O minulém víkendu se v bavorském Neustadtu an der Donau rozběhl individuální světový šampionát juniorů. Čtvrtfinále konané jen pár desítek kilometrů od našich hranic poblíž Regensburgu nebylo dvakrát šastné ani pro naše barvy, ani pro sport levých zatáček.

Plochá dráha se hlavně v zemi našich západních sousedů dostala do pozornosti i těch médií, která ji obvykle příliš prostoru neposkytují. Důvodem nebyly dramatické a napínavé boje na oválu, ale následky těžkého pádu dua Kobrin – Malesič. Slovinec Nejc Malesič si v nájezdu do zatáčky brnknul o zadní kolo svého soupeře a oba skončili v hrozivě vypadajících kotrmelcích. Malesičův motocykl přitom přeletěl ochranou bariéru a skončil v divácky poměrně hustě obsazeném sektoru.

Pro jedenáctiletou dívenku s těžkou zlomeninou nohy musel přiletět vrtulník z kliniky v nedalekém Regensburgu.

Podle posledních zpráv vydaných ředitelstvím závodu ve čtvrtek, čtyři dny po nehodě, se její stav naštěstí zlepšuje. Těsně po havárii ale vypadala situace hodně dramaticky, v jednu chvíli bylo na dráze pět sanitních vozů, které odvezli další dva zraněné diváky i jednoho z aktérů karambolu Malesiče a otázkou bylo i další pokračování závodu, který se ale nakonec po delší pauze dojel. Asi nejlépe vyvázl druhý z aktérů, Andrej Kobrin. Ten po závodech kvitoval s povděkem, že ze situace pro něho skončila velice dobře, jen s boulemi a řadou odřenin.

Poněkud lépe si svoje premiérové vystoupení v juniorském šampionátu jednotlivců určitě představoval i jediný náš zástupce ve startovním poli Ondřej Veverka. Devatenáctiletý Pražan za sebou měl hodně hektický týden, během něhož dvakrát startoval na Ukrajině. Mezitím se ještě stačil vrátit do české extraligy a řešit trable s autem. O stíhání sobotního tréninku nemohla být po pátečním závodě v Černonohradu řeč. V prvních dvou jízdách se na nezvyklé dráze s mantinely posunutými až za travnatý pás trochu hledal. Ve druhé polovině závodu přišlo viditelné zlepšení, ale postup byl v tu chvíli viditelně vzdálen.

Vítězství si s plným bodovým ziskem odnesl Polák Patryk Dudek, kterého, jak lze soudit i podle dalších dosavadních výsledků, zastihl úvod sezóny ve velice dobré formě. Jen o bod za ním zůstal druhý Rus Vitalij Bělousov, který prohrál s Dudkem rozhodující souboj ve čtrnácté jízdě. Společnost jim na stupních vítězů dělal známý Dán Michael Jepsen Jensen a až čtvrtý byl obhájce titulu Maciej Janowski, jenž po přestupu z Wroclawi do Tarnowa trochu slevil. Místo v první sedmičce si ale s přehledem pohlídal, stejně jako dravě jedoucí Australan Sam Masters. Zbylá dvě postupová místa obsadili Angličan Kyle Newman a Rus s ukrajinským pasem Kirill Cukanov. Ten si semifinále zajistil až v dodatkové jízdě, ve které porazil domácího Michella Hofmann. Nejlepší z německého kvarteta začal velmi dobře, ze tří prvních sérií vydoloval sedm bodů a po závodě hodně litoval zbytečného pádu ve čtrnácté jízdě, kdy už se jelo jen ve třech a Dudek s Bělousovem byli daleko před ním.

Mezi aspiranty na postup byl před závodem počítán i Rus Vladimir Borodulin, kterého stejně jako Bělousova zdobí v juniorské kategorii tituly mistrů světa i Evropy družstev. Jeho naděje ale ukončila pátá rozjížďka a kolize s u nás dobře známým Maďarem Rolandem Benköm. Po ní se už ani jeden z aktérů na dráze neobjevil.

Foto: Zdeněk Flajšhanz