Češi v akci 12

DOPLNĚNO

V úterý odstartovala česká extraliga duelem Prahy a Slaného a kromě hladkého vítězství domácích přinesla otazníky, zda letošní úpravy pravidel přece jenom nesníží drama a nezvýší bodové rozdíly ve skóre jednotlivých utkání. V Mariánských Lázních bouřily plochodrážní motory celý víkend. Reprezentace závodila v juniorských šampionátech, avšak jinak se Češi v zahraničí předvedli jen za kanálem La Manche a při sobotním Autohaus Cupu v Míšni.
Britské ostrovy však skrápěl vytrvalý d隝, takže se v oficiálním výsledkovém servisu objevuje krátké, leč výstižné slůvko OFF u drtivé většiny utkání. Mezi prvními se týkalo Lukáše Drymla, který měl v pondělí se svými Orly vyjet k utkání Elite League do Belle Vue.

Pardubičan mohl zamířit domů. Ve středu usedl v Mariánských Lázních při tréninku do sedla dlouhodrážního speciálu. Včerejší šampionát sledoval z tribuny, avšak přesto patřil k cenným rádcům a také prvním gratulantům bratrovi Alešovi, jenž svůj letošní závodní debut proměnil v mistrovský titul.

Po pražské extralize zamířili Josef Franc a Matěj Kůs na letadla do Velké Británie. Avšak čtvrteční duely ligového poháru mezi Redcarem a Newcastle a mezi Sheffieldem a Scunthorpe padla na vrbu dešové vody.

Josef Franc přenocoval v Anglii, aby se okamžitě vrátil domů finišovat s přípravou svých motocyklů na dlouhou dráhu, která skončila někdy v neděli nad ránem. Matěj Kůs vyrazil v pátek s Redcarem do Scunthorpe, které mítink ligového poháru vyhrálo 54:36. Pražský závodník přispěl na medvědí konto osmi body, když mu další sebrala porucha v závěrečné jízdě. V sobotu hostil Berwick Newcastle, které porazil 50:43. Luboš Tomíček dodal Banditům pět bodů se třemi bonusy.

Míšeňský Autohaus Cup, kde dvojice startují v režii místních automobilových dealerů, ovládli Němci Ronny Weis (14) a Roberto Haupt (10). Druhá příčka patřila Polákům Tadueszi Kostrovi (12) a Karolu Zabikovi (12). Patrik Nagy (14) startující s českou licencí byl spolu s Rolandem Benköem (8) třetí.

Český tandem Michael Hádek (11) a Michal Dudek (7) spojený modrobílou vrtulí BMW skončil čtvrtý. Zdeněk Holub se bezprostředně po svém návratu z Červenogradu zapojil do role náhradníka, aby ve dvou rozjížďkách nasbíral čtyři body.

Patrik Nagy si cestu domů prodloužil o výjezd do belgického Heusden Zolderu k volnému závodu jednotlivců. V základní části nasbíral dvanáct bodů, avšak v semifinále dojel poslední. Byl vyřazen a skončil celkově sedmý. Zajímavostí je i start Holanďana Anne Spaana, který v nedávné minulosti jezdil s chabařovickou vestou. A když jsme u známých jmen, zvítězil Polák Tomasz Piszcz, jenž před čtyřmi lety získal se Slaným bronz v evropském poháru klubových družstev.

Doplněk:
O víkendu se na malé dráze v polských Chwalkowiciach konal dvoudenní závod stopětadvacítek na uctění památky Andrzeje Skulskeho, dlouholetého funkcionáře a zakladatele klubu Rybki Rybnik, který býval často hostem rovněž na českých závodech. Z našich dostal pozvání i Patrik Mikel, avšak po třetím místě z úvodní jízdy hned vzápětí odstoupil se zadřeným motorem.

Foto: Petr Křikava