Mariánské Lázně nabízejí víkend plný ploché dráhy

Mariánské Lázně – 26. dubna
Optimistické předpovědi meteorologů slibují na nadcházející víkend krásné slunečné počasí a letní teploty. Situace jako stvořená k návštěvě některého ze skvostů naší vlasti. Jedním z nejkrásnějších jsou bezesporu Mariánské Lázně. Město mnoha tradic, které nabízí mnohem víc než jen procházku po kolonádě, rašeliniště Smraďoch, oplatky či usrkávání léčivých kysibelek. Každý pravověrný plochodrážní fanoušek ví, že se zde nachází jediný kilometrový ovál pro plochou dráhu v České republice.

Právě ve znamení dlouhé ploché dráhy se bude odbývat nadcházející slunný víkend a to jak již bývá tradicí po oba dny. V Sobotu nás závan nostalgie zanese o pár let zpět, to když účastníci Evropské série veteránu proženou po pískovém oválu své nablýskané Japy, Goddeny a Jawy.

Ani letos nebudou mezi veterány chybět bývalá plochodrážní esa, jako jsou Bob Dolman, HylkeDijkema nebo Wim de Haas. Startovní listinu však ozdobí i další hvězdná jména, letos se do sedel závodních motocyklů po letech vrátili Henk Snijder či Neville Tatum a rázem se zařadli mezi okruh nejžhavějších favoritů. Ukázat jim všem záda však bude dozajista chtít nestárnoucí Karel Kadlec. Domácí želízko v ohni bude i v letošní sezóně střídat veteránský motocykl s moderním speciálem s ležatým motorem. Budeme jej tak mít možnost vidět i v neděli, kde se bude prát o body v mezinárodním mistrovství České republiky.

Plochodrážní sezóna 2012 je již v plném proudu a týden před zahájením letošního ročníku světového šampionátu na dlouhé ploché dráze má šest českých jezdců možnost otestovat své motocykly i své jezdecké umění v domácím šampionátu.

O prvním z nich Karlu Kadlecovi již byla řeč, rozesmátý nezmar sportu levých zatáček bude dozajista usilovat o účast ve finálové jízdě. Na zádech přitom ponese symbolické startovní číslo 1. S trojkou pojede opora naší reprezentace a bývalý světový finalista Richard Wolff. Jeho letošní metou je dozajista účast v závodě Challenge, který bude hostit mariánsko-lázeňský ovál v září. Tam by se chtěl Richard poprat o návrat mezi světovou elitu.

V elitní společnosti se naopak již letos pohybuje naše současná reprezentační jednička Josef Franc. Ten v úvodu sezóny prokazuje skvělou formu, která jej s trochou nezbytného štěstí opravňuje pomýšlet na přední příčky světového šampionátu. V nedělním závodě je jednoznačným favoritem. Jeho největším konkurentem v boji o titul bude vloni bronzový Aleš Dryml mladší. Druhá hvězda naší reprezentační sestavy vloni smolně přišla o možnost zúčastnit se kvalifikace MS a i u něj je jednoznačným cílem účast v zářijovém Challenge a odtud krok mezi světovou extratřídu.

Nastupující a tolik potřebnou generací na dlouhé dráze je plzeňský bojovník Michael Hádek. I náš juniorský mistr vloni laboroval se zraněním a nemohl tak naplno prokázat své schopnosti. Bude-li mít k dispozici kvalitní techniku, může v neděli po závodech skončit s věncem kolem krku.

Po odchodu Zdeňka Schneiderwinda a Pavla Ondrašíka je posledním českým jezdcem ve startovní listině hvězda ledových plochých drah a mnohonásobný světový finalista Antonín Klatovský mladší. Jezdec, který na dlouhých a travnatých drahách není žádným nováčkem a dokonce se může pochlubit i triumfem na slavném Bergringu v Teterowě, chce letos vyzkoušet i krátké ovály pod hlavičkou Divišova.

Zbylá místa startovní listiny doplní zahraniční závodníci v čele se světovým finalistou Erikem Eijbergenem, jeho nizozemským krajanem Rozenberem, švédský divočákem Nyströmem nebo stále se lepšícím Britem Davidem Speightem.

Slavností nástup je plánován na 12:30 hod, start první jízdy pak na 13:00.

Mistrovství republiky – neděle:

1 Karel Kadlec, CZ
2 Dave Hammond, GB
3 Richard Wolff, Praha
4 Hylke Dijkema, NL
5 Francesco Barbetta, I (ACCR)
6 Andreas Büschke, D
7 Josef Nyström, S
8 Ulrich Büschke, D
9 Josef Franc, Praha
10 Mathias Flick, D
11 Erik Eijbergen, NL
12 David Speight, GB
13 Paul Evitts, GB
14 Michael Hádek, Plzeň
15 Aleš Dryml, Pardubice
16 Klaus Gerdemann, D
17 Antonín Klatovský, Divišov
18 Sjoerd Rozenberg, NL

Evropská série veteránů – sobota:

dvouventily: 1 Kevin Teager, GB
  2 Franz Greisel, D
  3 Kenny Blain, GB
  4 Josef Goldbrunner, D
  5 Jürgen Jucknies, D
  6 Jürgen Brückner, D
  7 Jan Hamers, NL
  8 Bill Haynes, GB
  10 Tom Blackwood, GB
  11 Geoff Urben, GB
  12 Anton Wannasek, A
  13 Silvano Soattin, I
  14 Sigmund Finnestad, N
  15 Knut Olsen, N
  16 Dieter Nachtmann, D
 
čtyřventily: 1 Bob Dolman, GB
  2 Wim de Haas, NL
  3 Paul Evitts, GB
  4 Hylke Dijkema, NL
  5 John Hartley, GB
  6 Karel Kadlec, CZ
  7 Francesco Barbetta, I (ACCR)
  8 Dave Hammond, GB
  9 Ian Leverington, GB
  10 John Freeman, GB
  11 Andreas Blache, D
  12 Kevin Howse, GB
  13 Ulrich Büschke, D
  14 Bert de Haas, NL
  15 Andreas Büschke, D
  16 Henk Snijder, NL
  17 Neville Tatum, GB
 ¨ 18 Peer Bakke, N

Foto: Jiří Bayer