Český juniorský tým už míří k ukrajinským hranicím

Pardubice – 19. dubna
By juniorský nároďák loni startoval ve finále světového šampionátu a po rezignaci ostatních celků vyslyšel volání FIM o pomoc při záchraně závodu, letos se nevešel ani do jednoho ze semifinálových závodů. Proto se bezprostředně po skončení včerejšího semifinále šampionátu jednotlivců vypravil do ukrajinského Rovna. Magazín speedwayA-Z si o českých šancích povídal s reprezentačním koučem Milanem špinkou.

Ze souboje našich s Ukrajinci, Američany a Slovinci vede cesta do semifinále v britském Scunthorpe cesta jenom pro vítěze. „Doufejme, že dnešní závody dopadnou dobře, aby se nikdo nezranil,“ otevřel Milan Špinka konverzaci včera v Pardubicích. Pořádně mu zatrnulo v rozjížďce s číslem jedenáct, kdy Eduard Krčmář po kolizi s Michalem Kleinem skončil v nafukovacích mantinelech. Slánský závodník sice ze semifinále odstoupil, z incidentu si nic nepamatoval, avšak na jeho plánech na ukrajinskou cestu se naštěstí nic nezměnilo.

Milan Špinka se vedle generační výměny po odchodu Michaela Hádka a Michala Dudka musel také vypořádat s absencí Jana Holuba. „Má problém se zdravím,“ konstatoval český kouč smutně. „Nepojede ani příští týden mistrovství světa v Neustadt/Donau, ale prohodil si to za květnový Blijahm s Ondřejem Veverkou.“

České barvy tak vedle nejzkušenějších Václava Milíka a Romana Čejky a Ondřeje Veverky, který si debut v nároďáku odbyl loni, budou hájit nováčci Eduard Krčmář a Zdeněk Holub. „Jsou to závody,“ komentuje Milan Špinka naše vyhlíkdy svou obligátní, avšak léty prověřenou větou. „Kluci jedou pěkně. Venca je jasnej‘, Eda pěkně rozjetej‘, Roman taky, Veve a Zdeněk se zlepšili. Škoda, že to nejsou devatenáctky, tam budou v týmech našich soupeřů určitě starší kluci.“

Česká výprava se vydala na východ hned včera večer s hlavní obavou z přechodu ukrajinské hranice. Zpátky se bude spěchat, jelikož Pražané a Slaňáci jednou proti sobě v úterý extraligu na pražské Markétě. Milan Mach sice navrhoval utkání odložit, ale k dohodě nedošlo, jelikož závod zapadá do koncepce příprav na SGP České republiky. O týden později však bude český juniorský tým na Ukrajině zpátky, jelikož v Červenogradu vstupuje do evropského šampionátu družstev.

Složení českého národního týmu pro kvalifikaci MS juniorských družstev – Rovno, sobota:

Václav Milík, Pardubice
Ondřej Veverka, Praha
Roman Čejka, Slaný
Eduard Krčmář, Slaný
Zdeněk Holub, Praha

Foto: Wojta Zavřel