Češi a Slováci v akci 470

Sobotní přebor proložený stopětadvacítkami v Liberci připomněl, jak nádherná plochá dráha je, také českým divákům, kteří zakoušejí závodní půst letních prázdnin. V zahraničí se však stále děje spousta věcí, o nichž pojednává dnešní díl tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z. Pěkně popořadě, nejprve úterý.

 

Hynek Štichauer s Karlem Kadlecem v Nandlstadtu | foto laskavostí Karla Kadlece

Polská extraliga U24 viděla další triumf Krosna. Jeho Vlci si přijeli do Grudziadze pro triumf 42:48, ovšem Jan Macek tentokrát vyšel naprázdno (0 0 – -). V Toruni proti sobě nastoupili hned dva pražští junioři. Petr Chlupáč se na triumfu domácích 66:23 podílel šesti body se dvěma bonusy (0 2 2 2), Jaroslav Vaníček dodal hostům jeden bod (0 0 1 0).

Václav Milík v úterý nepomohl své Motale v domácím utkání s Hallstavikem. Proti se postavil déšť, díky němuž byl duel odvolán. Středeční odveta v Hallstaviku proběhla dle plánu a skončila těsně 46:44. Václav Milík bral pro poražené hosty čtyři body (2 0 1 1).

V pátek byl Václav Milík v sestavě Krosna, které v polské extralize doma podlehlo Lublinu vysoko 28:62. Pardubický kapitán inkasoval pět bodů s bonusem (0 0 2 E 1 2).

Jan Kvěch závodil v sobotu za svůj Rybnik, jenž porážkou Bydhoště 49:41 prodloužil svou vítěznou sérii, byť si bonus odvezli hosté. Pražan skóroval pěti body s bonusem (1 1 2 1 0).

Adam Nejezchleba v Divišově s Antonínem Klatovským | foto Zbyněk Nejezchleba

V německém Nandlstadtu se na trávě závodilo naposledy roku 2017. Mítink byl pojat poněkud netradičně jako test match dvou sedmičlenných družstev. Team MSC Wolnzach byl koncipován jako vítězný, nicméně Team BBM jej předčil v poměru 65:55.

K jeho trumfu výrazně přispěl Hynek Štichauer, který dobyl devatenáct bodů (5 4 5 5). „Závodil jsem tady poprvé a tvar trati byl úžasný,“ nechal se slyšet pardubický závodník. Jediný bod mu sebral Tero Aarnio, nicméně on na něho dotíral až do cíle.

Podobná situace nastalo ve finále, které završilo tropický den plný závodění. Paradoxně si pozici na startovním roštu vybírali prvně ti nejhorší a Hynek Štichauer se dostal na řadu až jako poslední. Tero Aarnio opět triumfoval, avšak pardubický závodník jej proháněl až do cíle.

Martin Vaculík se v sobotu dohodl s Gorzowem na prodloužení kontraktu o další dva roky až do sezóny 2025. A včera se dvanácti body s jedním bonusem (1 2 3 3 3) podílel na jeho domácím vítězství nad Czestochovou v poměru 51:38.

Daniel Klíma skóroval devíti body s bonusem (3 1 3 2) pro svůj druholigový Tarnow, který doma rozdrtil Rawicz 62:38.

A konečně, Adam Nejezchleba se nespokojil se sobotním triumfem v Liberci. Včera pro KLABO Team vyhrál kategorii FT Young v rámci českého šampionátu ve flat tracku při TT v Divišově.