Osečenští závodníci budou usilovat o hattrick

Kopřivnice – 16. února
Česká ledová dráha konečně naplno využívá příznivých klimatických podmínek a čeká ji rušný víkend. Po sobotním úvodním kole šampionátu jednotlivců se ledaři přesunou východním směrem. Třetí díl mistrovství republiky je na programu na Větřkovické přehradě poblíž Kopřivnice, kam se plochá dráha vrací po třech a půl letech.

Dosavadní průběh ledařských družstev byl poměrně zamotaný, avšak Jan Pecina s Lukášem Volejníkem svými dvěma triumfy ustavily alespoň jednu konstantu. V Mělicích napravil Lukáš Volejník chyby ze závěrečných dvou jízd a vedle dalšího zlatého věnce se prvnímu páru Osečné dostalo mnohem důležitější odměny v podobě šestibodového náskoku na čele průběžné klasifikace.

Případný další triumf by je hodně posunul na mistrovský trůn, z něhož je loni po rozjezdu v Růžené sestřelili Andrej Diviš s Petrem Klauzem. Jenže podobné aspirace mají minimálně tři další týmy. Rodinné tandemy Hutlových a Klauzových a Miroslaw Daniszewski s Josefem Kreuzbergerem měli nejvyšší stupínek pódia na dohled už v Mělicích, kdyby jim ovšem Lukáš Volejník nevypálil rybník v rozjezdu.

Nyní je však jasné, že se podobný infarktový závěr nebude opakovat. Ve startovní listině sice figuruje osm týmů, nicméně zažijeme premiéru úspornějšího KO rozpisu známého ze škvárového šampionátu dvojic. Skupiny budou po čtyřech, ve čtveřicích semifinálových jízd se křížově střetnou první s druhými a také třetí se čtvrtými a mítink vyvrcholí čtveřicí umisovacích jízd. Ty dokonale vyloučí jakoukoliv pochybnost o závěrečném pořadí a bodový klíč 4-3-2-0 předem vylučuje možnost smírného výsledku.

Jezdecké obsazení všech týmů je už divákovi dokonale povědomé. Jediná změna nastává u dvojice, v níž už dvakrát startoval Markus Birn. Po Švýcarově boku je nahlášen Lukáš Hromádka. Toho ovšem čeká nabitý víkend, jelikož by se o víkendu chtěl ve Smržovce také pokusit o obhajobu svého mistrovského titulu v jízdě na saních.

Ledařské závody na Větřkovické přehradě:

3. ledna 1993 mítink zahájila kvalifikace, v jejichž dvou jízdách dominovali Václav Hutla se svým synem Radkem. Z tehdejší startovní listiny bude v neděli přítomen ještě Jan Klauz, jenž před devatenácti lety skončil s třináctkou na své čakovické vestě patnáctý. S maximálním bodovým ziskem triumfoval Antonín Klatovský starší a na stupně vítězů se dostali ještě domácí Jaromír Lach a Stanislav Dyk.
 
8. února 1997 by kopřivnický klub zapisoval ledařské mítinky na Větřkovické přehradě a dokonce i ve Hlučíně i v následujících letech, ledaři se vrátili až po čtyřech letech. Sobotnímu klání dominoval Holanďan Tjitte Bootsma, jehož o body připravil tehdy ještě pramálo známý Franz Zorn. Po rozjezdu skončil druhý Jaromír Lach, zatímco třetí příčka patřila Stanislavu Dykovi.
 
9. února 1997 v neděli zpečetil Tjitte Bootsma svůj titul druhým vítězstvím, i když mu jeden bod uzmul Martin Paták. Stanislav Dyk stál jako jediný na pódiu ve Větřkovicích i potřetí, avšak předtím musel v rozjezdu porazit Antonína Klatovského. Tehdy se k jeho jménu ovšem musel začít přidávat přídomek starší, jelikož na ledových oválech začal jeho stejnojmenný syn. Smůlu měl Jaromír Lach, jehož Stanislav Dyk v další dodatkové jízdě připravil o bronzovou medaili v závěrečné klasifikaci. Když závodníci opouštěli depo, nastal soumrak českých ledů. Svítání přišlo až o dlouhých osm let později dnes už legendárním podnikem v Divišově. Do Kopřivnice se ledaři vrací poprvé, poslední mítinkem na klasické dráze se stal Memoriál Michala Matuly v září 2008.

Startovní listina:

skupina A: SK Osečná 1 Jan Pecina
    2 Lukáš Volejník
 
  PL/A 3 Miroslaw Daniszewski, PL
    4 Josef Kreuzberger, A
 
  PDK Mšeno 5 Vladimír Višváder
    6 Martin Kníže
 
  Ebner Team 7 Charly Ebner, A
    8 Charly Ebner ml., A
 
 
skupina B: Hutla Team 9 Radek Hutla
    10 Lukáš Hutla
 
  Klauz Team 11 Petr Klauz
    12 Jan Klauz
 
  CH/CZ 13 Markus Birn, CH
    14 Lukáš Hromádka
 
  SK Osečná II 15 Martin Běhal
    16 Robert Růžička

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II), Jiří Havlíček a Jan Janů