Češi už potřebují dva závody

Hamr na Jezeře – 16. února
Boom českých ledů, který v současné době prožíváme, působí přece jenom starosti pořadatelům ledařských závodů. Závod od závodu produkuje dalšího Čecha, který usedne za řidítka ohřebované speciálu. Na druhou stranu je potřeba revanšovat se zahraničním partnerům za pozvání na jejich závody. Jenže co dělat, je-li na závod jednotlivců devatenáct uchazečů, z nichž třináct má na logu licence českého lva?

Startovní listina českého šampionátu jednotlivců, jehož první závod odstartuje pozítří po obědě v Hamru na Jezeře, má přímo nasazených patnáct borců. Hlavními magnety divácké pozornosti jsou oba bratři Klatovští a samozřejmě Franz Zorn. Nepočíme-li táborskou stadiónovou exhibici v březnu 2000, startoval hvězdný Rakušan u nás pouze jednou, když před šesti lety ozdobil startovní listinu v Českých Budějovicích.

O poslední volné místečko bude vypsána kvalifikace. Ta přináší jména čtyř závodníků, z nichž tři jsou Češi. Právě skutečnost, že se domácí budou muset o svůj národní šampionát poprat v kvalifikačním procesu, zatímco cizinci jsou v hlavním závodě, vzbuzuje nemalý údiv. A to tím spíše, pakliže paralela s domácí juniorkou přináší zcela odlišnou filozofii. Tady můžete být leaderem průběžné klasifikace a přitom musíte podnik co podnik dávat přednost přímo nasazeným českým závodníkům.

„Na rozdíl od juniorského šampionátu nikdo tuto výjimku nepožadoval,“ reaguje Petr Moravec na otázku, proč čeští závodníci musí do kvalifikace a cizinci nikoliv. „Jsou to pravidla, která si všichni schválili na společné schůzi jezdců a pořadatelů před sezónou a naopak někteří se výrazně zasazovali o to, aby se mistrák obsazením výrazně zkvalitnil.“

Nominace je tedy přesně v souladu s reglementy, které stanoví, že ji stanoví řídící orgán soutěže ve spolupráci s pořadatelem konkrétního závodu, který má právo vypsat kvalifikační jízdy. „Postupovalo se přesně podle těchto článků,“ říká Petr Moravec. „Pořadatelem je SK Osečná, ti projevili přání o zařazení některých jezdců do startovní listiny. Rozdělení našich jezdců proběhlo na základě výsledků v mistrovství světa a v mistrovství republiky družstev na ledě tak, aby však každý měl šanci startovat. Myslím, že startovní listina je toho důkazem.“

Jedinou kvalifikační jízdou totiž sobotní pořad pro nenasazené závodníky nekončí. Absolvují mini závod o Pohár SK Osečná, který jim garantuje pět startů s výkonnostně rovnocennými soupeři. Navíc není vyloučeno, že se k nim nemůže připojit další borec z hlavního podniku.

Avšak české rozpisy by mohly nabídnout alternativu se závodem pro dvacet jednotlivců, který se používal v předloňském přeboru. „Proč šestnáct, je to systémem soutěže,“ reaguje Petr Moravec. „Pokud by byla jistota, že toto bude jen jediný závod, bylo by možné udělat změnu. Ale stále je ve hře druhý podnik v Růžené a tak to prostě takhle musí být.“

Startovní listina:

1 Lukáš Volejník, Osečná
2 Jan Pecina, Osečná
3 Miroslaw Daniszewski, PL
4 Franz Zorn, A
5 Lukáš Hutla, Hutla Team
6 Josef Kreuzberger, A
7 Jan Klauz, Klauz Team
8 Antonín Klatovský, Divišov
9 Jan Klatovský, Divišov
10 Vladimír Višváder, Mšeno
11 Petr Klauz, Klauz Team
12 Charly Ebner, A
13 Radek Hutla, Hutla Team
14 Martin Běhal, Osečná
15 Charly Ebner ml., A
16 vítěz kvalifikace
17 druhý z kvalifikace
18 třetí z kvalifikace

Pohár SK Osečná:

16 Markus Birn, CH
17 Robert Růžička
18 Josef Diviš
19 Martin Kníže, Mšeno

Poznámka: vítěz rozjížďky s číslem jedna postoupí do hlavního závodu, ostatní jsou náhradníci. Ti mohou pokračovat v závodě o Pohár SK Osečná, pakliže se nestanou stálými účastníky závodu mistrovství republiky.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Miroslav Kohout