Češi v akci 01

Zkraje roku se čeští závodníci dostali do akce pouze v Argentině a na Novém Zélandě. Do střední Evropy sice přišly mrazy a tak se vedle trojice semifinálových závodů konal také jeden pouák, zatímco dva další závody musely být zrušeny.
V pátek se měl konat švýcarský šampionát ve FLimsu, k němuž byli pozváni také Robert Růžička, Jan Klauz, Vladimír Višváder a Martin Kníže, přičemž poslední dva měli mít svou premiéru v sedle ledařského speciálu. Avšak podnik byl ve středu zrušen, stejně jako nedělní závod dvoučlenných družstev na stejném místě.

V sobotu odstartovalo mistrovství světa na ledové dráze, jemuž se magazín speedwayA-Z věnuje na jiném místě. Podívaná v Sanoku pokračovala i v neděli tradičním Sanok Cupem. Stal se prakticky výhradní doménou ruských závodníků. Na stupních vítězů skončili Nikolaj Krasnikov, Dmitrij Koltakov, jenž se sem přesunul ze St. Johannu, a Danil Ivanov. Nejlepším nerusky mluvícím borcem byl veterán Per Olov Serenius, jenž shodou okolností v Rakousku vyhořel. Jan Klatovský obsadil osmé a Petr Klauz čtrnácté místo.

V Argentině pokračoval tamní otevřený šampionát, kde závodník na rozdíl od ostatních národních mistrovství potřebuje inkasovat alespoň pět bodů, aby dostal finanční náhradu. Matěj Kůs tuto podmínku v obou uskutečněných závodech splnil.

V úterý se jelo tradičně v Bahia Blanca a na stupně vítězů se dostali Norbert Magosi, Emiliano Sanchez a Matěj Kůs. V sobotu série pokračovala premiérově v Colonia Baron. Norbert Magosi tu zaznamenal třetí triumf v řadě. Za ním protnuli finálovou metu opět Emiliano Sanchez a Matěj Kůs.

Právě s Matějem Kůsem podepsala kontrakt polská Pila, avšak pražský závodník ze druhé straně zeměkoule své angažmá prozatím nekomentoval. Jan Holub potvrdil svůj středeční podpis s Tarnowem, zatímco Aleš a Lukáš Drymlovi informace o svých smlouvách zveřejněné na polském internetu odmítli.