Projekt SGP4 a motocykly Shupa

V mnoha médiích zabývajících se plochou dráhou se v nedávné době objevila informace o aktivitách vlastníka práv na závody Grand Prix ploché dráhy, firmy Discovery Sports Events a Mezinárodní motocyklové federace FIM. Byl představen nový motocykl určený pro krátkou plochou dráhu mládeže, tedy na malých kolech 19“ a 17“ s motorem Daytona 190ccm označovaný jako SGP4.

V plánu je uspořádat letos v červnu první závod v této kategorii. Hlavní aktéři a propagátoři této nové třídy si kladou nemalé cíle a jejich představou je, že se tato třída co nejvíce rozšíří a zpřístupní závody na ploché dráze širší skupině zájemců.

Firma Shupa sleduje se zájmem tyto aktivity a oceňuje, že se skupina Discovery snaží o rozšíření a popularizaci plochodrážního sportu. Dokonce jsme cca před rokem nabízeli tvůrcům motocyklu SGP4 spolupráci a naše zkušenosti, ale ti se rozhodli jít vlastní cestou.

 

 

Evropský pohár 125 ccm zatím bez odezvy

Co nás na přístupu Mezinárodní motocyklové federace FIM mrzí, je to, že jsme se v letech 2017 v Divišově a 2018 v Chabařovicích spolupodíleli ve spolupráci s Autoklubem ČR na uspořádání vzorových evropských závodů na krátké dráze v kubatuře 125ccm: http://www.speedwaya-z.cz/?tag=2018-euro-cup-chabarovice

Dokonce jsme pro FIM připravili i technické předpisy pro tuto třídu. Snaha prosadit tuto kategorii do závodů FIM a FIME se ale tenkrát nezdařila. Říkáme si, že by možná stálo za to tyto snahy obnovit a znovu se pokusit nalézt nové spojence pro toto řešení.

Na krátké dráze a na motocyklech o objemu 125cc se přesto u nás závodí velmi intenzivně. Podobně je tomu třeba v Austrálii a především v Polsku, kde je velmi široká základna mladých jezdců a propracovaný systém jejich výuky. Tito závodníci ve velké míře používají naše motocykly.

 

Motocykly SHUPA – typy – rozměry

Firma Shupa vyrábí motocykly pro nejmladší závodníky již cca 15 let a nabízí jak motory tak i celé motocykly pro celou škálu závodů kategorie 125cc. Tedy motocykly na „velkých kolech“ na klasické dráhy 300-400m, motocykly se zadním pérováním na dlouhé dráhy a samozřejmě i motocykly na krátké dráhy 150-200m. Jak vypadají tyto stroje lze jednoduše zjistit na stránkách http://www.shupa.cz.

V následujícím textu představíme náš výrobní program pro krátké dráhy a kde známe parametry motocyklu SGP4, dovolíme si provést jejich srovnání.

Jak vypadají motocykly Shupa porovnatelné s motocyklem SGP4 můžeme vidět  na následujících obrázcích.

Motocykly vhodné pro krátkou dráhu nabízíme ve dvou variantách podvozku, BOY a JUNIOR, které se liší rozvorem (tedy vzdáleností mezi předním a zadním kolem) a výškou. Motocykl v provedení BOY je určen pro nejmenší závodníky, motocykl v provedení JUNIOR je určen pro vyšší chlapce.

Motory SHUPA

Rozhodně se nejedná o motory převzaté beze zbytku z pit-biku, (jako je zmiňovaný Daytona 190cc) ale o motory, které  jsou upraveny pro závodění na ploché dráze.

Základem každé správné plochodrážní motorky je pořádný setrvačník klikového mechanismu. Ten náš je kovaný a broušený na průměr 110 mm. Správné vyvážení umožňuje motoru otáčky až 13.500/min. (Pro porovnání motor Daytona 190cc má průměr setrvačníků menší a to 104mm a max. otáčky 10.500/min.).Velký a rychle se točící klikový hřídel našich motorů zásadně a pozitivně ovlivňuje stabilitu a ovladatelnost motocyklu a umožňuje začínajícím závodníkům snáze zvládnout plochodrážní smyk. Motory Shupa mají díky tomu velmi příznivý průběh točivého momentu, umožňující rychlý start a na krátké dráze jízdu bez řazení, tedy závodění jako na pětistovce.

Díly, které rozhodují o výkonu motocyklů, jsou vyráběné námi s jednoznačným požadavkem na kvalitu. Kromě vlastního klikového hřídele jsme vyvinuli například kované písty které umožňují získat motorům dostatečnou kompresi důležitou pro perfektní výkon. To navíc umožňuje motocykly Shupa provozovat nejen na benzín, ale i na ekologičtější metanol.

 

Motory – hmotnost, výkony a ceny

Při zachování objemu 125cc a i při použití velkého klikového hřídele mají naše motory příznivou hmotnost 16,5 kg. (Pro porovnání motor Daytona190cc váží 21,5 kg).Celková hmotnost motocyklů Shupa pro krátkou dráhu se pohybuje v rozmezí 53-55 kg.

Hmotnost motocyklu považujeme spolu s dostatečným výkonem motoru za nejdůležitější parametr pro začínající malé závodníky. Čím je motocykl lehčí, tím rychleji se jej začátečník naučí ovládat.(Určitě o 5 kg těžší motocykly SGP4 zde mají velký handicap).

Motory pro krátkou dráhu nabízíme ve 2 provedeních: Typ označený jako 125/9 RS má výkon 15 PS a vyrábíme jej stejný po celou dobu naší motocyklové historie. Ten jsme doplnili před čtyřmi roky o motor s hlavou TB označený jako 125/9 SHT s výkonem 17PS, se kterým se v upravené verzi dá závodit i na velké dráze. (Pro porovnání, motor Daytona190cc má výkon 20 PS).

Motor 125/9 RS stojí 1.100,- Eur (bez DPH) a motor 125/9 SHT1.450,- Eur (bez DPH). Pro porovnání, motor Daytona190cc se dá zakoupit v rozmezí 1000-1100 Eur (bez DPH).

Můžete mít od nás i výkonnější a dražší motory, které se požívají především na velkých drahách, kde hraje důležitou roli maximální výkon. Nejdražší a nejlepší 4 ventilový motor s výkonem 21PS se pohybuje s cenou kolem 1.900 Eur (bez DPH).

Motory lze na přání zákazníka vylepšit ale už jen použitím kvalitnějšího  zapalování pro zvýšení spolehlivosti  a s možností nastavení omezovače otáček. To je pro začínající závodníky také důležitá věc, chránící motor před přetočením.

Naše motory se ke spokojenosti všech závodníků na závodech provozují tak jak je vyrobíme, bez dalšího potřebného tuningu. Koho by zajímaly ceny našich dílů detailně, může navštívit náš e-shop na stránkách https://www.shupa.com/store, který je dostupný v české, polské, anglické a německé verzi.

 

Motocykly Shupa – ceny a závodníci

Kompletní motocykl v cenách r. 2023  připravený na závody  v provedení BOY a JUNIOR stojí:

3.800,- Eur s motorem 125/9 RS  a  4.150,- Eur s motorem 125/9 SHT bez DPH. (Cena motocyklu SGP4 nám doposud není známa).

Motocykly a motory Shupa našly majitele již třech  na kontinentech, a to v Severní Americe (USA),v Austrálii a v Evropě aktuálně již ve 12 zemích. Sice si je nemůžete koupit celosvětově jako motor do pit-biku, ale dodat do celého světa se dají bez problémů. Od začátku naší činnosti jsme již vyrobili 450 kusů motorů a počet vyrobených motocyklů se blíží ke 100 ks.

Na našich motocyklech začínalo s plochou dráhou nespočet závodníků, zmiňme na úplném začátku třeba Angličana Ellise Perkse, současného velmi úspěšného závodníka, který se svou Shupou začal závodit v roce 2008  v Austrálii a na konci třeba posledního mistra světa v kategorii 125 ccm (Zlatá trofej FIM) z loňského roku 2022 z Pardubic, nadějného polského závodníka  Maksymiliana Pawelczaka.

Od roku 2010,  kdy se motocykly Shupa začaly objevovat na závodech mistrovstvích Evropy a světa, získali na nich závodníci z celé Evropy celkem 37 medailí z toho bylo 11 z nejcennějšího kovu.

 

Servis motocyklů Shupa

Závodní motory potřebují samozřejmě také servis. Ten také poskytujeme a dává nám to důležitou zpětnou vazbu o kvalitě dílů a možnostech zlepšení. Motory, pokud jsou vybavené počitadlem motohodin, se u nás objevují po cca 25-30 hodinách provozu. Ale v hodně případech je časovou jednotkou servisu 1 rok (tedy celá sezóna). Dílnou projde, včetně servisu, ročně kolem 80 motorů.

 

Co říci závěrem

K záměru Discovery Sports Events a Mezinárodní motocyklové federace FIM si dovolíme ještě dvě poznámky.

Motoristický sport byl od počátku závodem jezdců a současně závodem techniky a firem. Použití jednoho předepsaného typu motoru potlačuje technický rozvoj.  Zároveň se i přes všechna opatření obtížně zajistí, že se s motorem nebude manipulovat. Tento systém vede ve výsledku ke zvýšení nákladů na kontrolu technického stavu motocyklů a k dohadům a protestům mezi jezdci.

Motory Shupa plní požadavek na velikost zdvihového objemu pro kategorii 125cc. Klasické dělení tříd na 125cc, 250cc, 500cc je dle našeho názoru pro plochou dráhu naprosto vyhovující. Zvýšení objemu začátečnické kategorie na 190cc vnese do řad majitelů motocyklů vyrobených podle aktuálně platných předpisů jenom nejistotu.

Jak se jezdí na motocyklech Shupa na krátké dráze lze např. zjistit na videích na našich stránkách  www.shupa.com nebo aktuálně třeba z Polska https://www.youtube.com/watch?v=Xsp5gcMYYF0,  kde můžete zhlédnout jak to se Shupou umí na krátké dráze Maksymilian Pawelczak mistr světa 2022.

Dovolíme  si závěrem shrnout, že naše motocykly jsou pro začínající závodníky cenově přijatelné, s dostatečným výkonem, s velmi příznivou hmotností, nabízejí volbu dvou rozměrů podvozků BOY a JUNIOR a to vše při plnění aktuálních předpisů FIM pro tuto kategorii.

Motory a motocykly Shupa používají kvalitní díly s předpokladem delší životnosti a splňují požadavky na ovladatelnost plochodrážních motocyklů i pro nejmenší jezdce.

15 let zkušeností s těmito mládežnickými závody nám dovoluje tvrdit, že zejména na krátké dráhy jsou motocykly 125cc naprosto vyhovující.

Motocykly SGP4 v prezentovaném provedení budou možná o trochu výkonnější (nejspíš zbytečně), ale především těžší, a tak přínos tohoto nového řešení i při zvážení všech argumentů tohoto komentáře, přináší pro plochou dráhu mládeže zatím spíše otazníky.