Ministerstvo školství odebralo AČR sportovní autoritu

Praha – 27. října
Podle stanoviska Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy není již AČR nejvyšší sportovní autoritou v naší zemi, jelikož dle ministra Dobeše bude stát v této věci jednat s novým nezávislým občanským sdružením. Roman Ječmínek, prezident AČR, na druhou stranu hovoří o protiprávním jednání.

Dle rozhodnutí Josefa Dobeše bude nejvyšší sportovní autoritou nově vzniklý Český svaz motocyklového sportu. Na začátku října o tom ministr dokonce spravil i centrálu FIM. „Na AČR se množily stížnosti od samotných jezdců, promotérů i pořadatelů,“ vysvětlil Josef Dobeš. „Týkají se různých odvětví, mj. endura, ploché dráhy nebo brněnské GP. Upadá také péče o mládežnický a dětský sport.“ Kromě toho upozornil na možné netransparentní zacházení s veřejnými prostředky, kdy dotace M¡MT určené pro motocyklový sport údajně nedoputovaly, kam byly určeny.

Roman Ječmínek se samozřejmě brání. „AČR nezaznamenal ze strany MŠMT jedinou kritiku nebo negativní hodnocení své činnosti v oblasti motocyklového sportu,“ stojí v jeho prohlášení. „Jediný písemný doklad je kopie dopisu ministra Dobeše, který zaslal generálnímu sekretáři FIM a v němž oznamuje, že ruší sportovní autoritu AČR a předává ji nově vzniklému občanskému sdružení. Jinými slovy, pan ministr ve skutečnosti vyloučil AČR z členství v FIM a oznámil jim, že mají nového člena, který byl zaregistrován u Ministerstva vnitra v ten samý den, kdy ministr zaslal na FIM zmíněný dopis. Je zcela zřejmé, že se tímto krokem pan ministr dopustil protiprávného jednání a možného trestného činu.“

Další stanoviska AČR by měla být známá uprostřed příštího týdne. Pokud se týká nového uskupení ČSMS, nikoho z plochodrážních klubů prozatím neoslovil.