Václav Milík si myslí na Zlatou stuhu

Bernardov – 25. srpna
Defekt při včerejším utkání jadranské ligy proti slovenskému týmu v okamžiku, kdy vedl s dostatečným náskokem patnáctou jízdu před Fritzem Wallnerem, zamotal Václavu Milíkovi hlavu nejen před dnešním vyvrcholením první ligy v Březolupech. Příští týden se totiž jeho závodnický diář jen červená zakroužkovanými daty důležitých závodů.

Po středečním finále extraligy už na dveře zaklepe fenomenální pardubický prodloužený plochodrážní víkend. A Václav Milík figuruje ve startovní listině hned všech třech závodů. Pohroma ze včerejší rozjížďky s číslem patnáct nemohla přijít více nevhod.

„Zatáhnutej‘ píst,“ měl pardubický junior jasno ještě ve svém svitavském boxu, aby se rozhovořil o svých plánech na příští týden. „Chtělo by to všechno skloubit s motorka. Měl jsem jeden připravenej‘ na repasi do Divišova a teď ho musím jet v Březolupech. Má už devět závodu, bojím se, aby ten desátej‘ nebyl osudnej‘.“

V souvislosti s programem ve Svítkově se jméno Václava Milíka skloňuje především s páteční Zlatou stuhou. Ta se opět uskuteční dle rozpisu pro dvacet závodníků na šestnáct rozjížděk základního rozpisu, odkud plná polovina postoupí do semifinálových jízd. V nich začne závod de facto nanovo a vyvrcholí šestičlenným finále.

„Snad to bude lepší než loni,“ vidí své šance Václav Milík. Myšlenku, že by páteční mítink pojal jako zkušební před sobotním finále juniorského mistrovství světa, pro něž získal divokou kartu, odmítá jako kacířskou. „Chci vyhrát Zlatou stuhu, to už je pěkný. Nebude to testování pro mistrovství světa. Snad to vyjde…“

Václav Milík a Zlatá stuha:
Václav Milík debutoval při Zlaté stuze před třemi lety ve svých patnácti letech. V rozjížďce s číslem jedenáct předvedl spektakulární pád a s jedním bodem skončil celkově devatenáctý. O rok později sice v tréninku zadřel motor, ale nakonec se dostal až do semifinále a figuroval na osmém místě výsledkové listiny. Loni své účinkování rozehrál pádem s Ludvikem Lindgrenem, aby obsadil jedenáctou příčku.

37. Zlatá stuha:

1 Lasse Bjerre, DK
2 Václav Milík, CZ
3 Aleksander Čonda, SLO
4 Tobiasz Musielak, PL
5 Michael Hádek, CZ
6 Marco Gaschka, D
7 Denis Pedersen, DK
8 Roman Čejka, CZ
9 Lukas Simon, A
10 Ludvig Lindgren, S
11 Jan Holub, CZ
12 Jason Garitty, GB
13 Kai Huckenbeck, D
14 Victor Palovaara, S
15 Kristian Pieszczek, PL
16 Josh Auty, GB
17 Ashley Birks, GB
18 Ondřej Veverka, CZ
19 Patrik Nagy, H
20 Michal Dudek, CZ
N1 Ondřej Smetana, CZ

Foto: Wojta Zavřel a Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)