Češi a Slováci v akci 427

Uplynulý týden v podání našich závodníků stál vskutku za to. Vojtěch Šachl, Adam Bednář a Karel Průša si šli pro medaile v evropských pohárech, k tomu na Borech pokračovala česká juniorka a pozítří půjdeme zase na extraligu. Ale pojďme se jako ostatně každé pondělí podívat za Čechy a Slováky na zahraniční kolbiště.

 

Hynek Štichauer se vypravil do Hertingenu | foto Hynek Štichauer

Začneme v úterním Polsku. Extraliga U24 absolvovala předposlední, třinácté kolo své základní části. Czestochowa doma podlehla Lublinu těsně 44:46. Jakub Valkovič pro hosty dodal šest bodů s bonusem (0 2 2 1 1).

Ve Švédsku Motala doma prohrála s Eskilstunou 34:56. Václav Mílík domácím přispěl osmi body (1 3 2 2 0). Doma nevyhrála ani Avesta, jejíž duel s Västervikem dopadl 43:47. Jan Kvěch v sestavě domácích skóroval sedmi body se dvěma bonusy (1 3 1 2).

Nazítří se Jan Kvěch měl představit v dánské lize, jenže jeho Nordjysk Elite Speedway ze soutěže vycouval. „Klub zkrachoval,“ vysvětlil pražský junior. „Psali mi z jinýho klubu, ale odmíť jsem to. V Dánsku je to divočejší a já se chtěl vyvarovat, aby mě před Cardiffem někdo sestřelil.“

Finálová kola první polské ligy pro nejlepších šest ze základní části se začala točit v sobotu. Zraněný Jan Kvěch nemohl startovat za svou Zielonou Goru v Lodži. Včera Landshut doma prohrál s Krosnem 40:50. Václav Milík pro hosty dobyl deset bodů (2 1 3 2 2).

Čtrnáctým kolem vyvrcholila základní část polské extraligy. Zraněný Martin Vaculík vyjádřil podporu svému Gorzowu, s nímž bude pokračovat také v sezóně 2023, alespoň na dálku prostřednictvím sociálních sítí. Tabulka skončila pořadím Lublin, Czestochowa, Gorzow, Toruň, Wroclaw, Leszno, Grudziadz a Ostrow.

Výčet výjezdů našich doplňuje pouťák v Hertingenu v sobotu večer, jehož se zúčastnil také Hynek Štichauer. Zvítězil Romano Hummel, nicméně další výsledky nejsou prozatím známy. Zraněný Martin Málek se nemohl zúčastnit ani dalšího volného závodu včera v Melsungenu.