Na rozdíl od sestavy se víra v medaili nemění

Praha – 16. září
Český tým pro letošní mistrovství Evropy dvojic není opravdu konstantní záležitostí. V semifinále v Berghauptenu zastoupil Zdeněk Simota Aleše Drymla, který ve stejný víkend závodil ve finále evropského šampionátu na trávě. Matěje Kůse po jeho včerejším pádu v semifinále extraligy musel narychlo zastoupit Václav Milík. Záskok bude i na postu kouče, protože zítra v Pile povede české borce Petr Moravec.

„Byl jsem už, když jsme vyhráli v Terenzanu, Milan byl u těch dvou zbývajících titulů,“ směje se Petr Moravec nad žertovnou narážkou, zda chce reprezentačnímu kouči sebrat naději na zlatý hattrick. „Titul je ale proklatě vysoko vzhledem k oběma Pawlickim a Hampelovi. Boj bude až do posledních rozjížděk.“

Dle původní strategie měl být Aleš Dryml náhradníkem, zatímco závod měli rozjíždět Matěj Kůs a Filip Šitera. „Začnou ti, co skončili v semifinále, taková je situace v týmu a domluvili jsme se tam s generálním manažerem Milanem Špinkou,“ říkal Petr Moravec před startem včerejší extraligy, aniž by tušil, že nás jen necelé dvě hodiny dělí od ošklivého pádu Matěje Kůse.

Matěj Kůs se po vyšetření z nemocnice vrátil zpátky na Markétu. Spolu s vedení pražského Olympu zvažoval svůj start v Pile, aby si nakonec vyhradil čas do doby, než se dnes probudí. Krátce po polední už bylo jasné, že následky silného otřesu mozku ho do Polska nepustí.

Místo něho se na cestu chystá Václav Milík, který už shodou okolností zastupoval Matěje Kůse v párovém pouáku v lotyšském Daugavpilsu, kam zamířil prakticky rovnou z pódia liberecké juniorky. Spolu se Zdeňkem Simotou skončili třetí, když jim na domácí Kjastase Puodžukse a Andrzeje Lebeděva chyběly tři body. A sedm na vítězné bratry Pawlicke.

Aleš Dryml, jehož trápí zraněné rameno, by tak měl být klíčovějším hráčem českého tria. „Jsou na to tři,“ vidí personální změnu Milan Špinka. „Komu to nepůjde, další ho nahradí. Měli bychom přivézt nějakou medaili, poslední dva roky jsme to vyhráli.“

Foto: Wojta Zavřel